Μετά τις διαμαρτυρίες και το εξώδικο που έλαβε τη ΔΕΥΑΡ από κατοίκους και επαγγελματίες της Νότιας Ρόδου για την ποιότητα του νερού, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης Αλέξανδρος Μανωλάκης συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου χθες Παρασκευή. Στην συνεδρίαση παρέστησαν εκπρόσωποι των κατοίκων και των επαγγελματιών της Νότιας Ρόδου καθώς επίσης και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Μανωλάκης είπε ότι οι πολίτες συνειδητοποίησαν πως η ΔΕΥΑΡ φροντίζει στο μέτρο του δυνατού για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την εξόρυξη νέων γεωτρήσεων. Τόνισε όμως ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την επάρκεια και την ποιότητα του νερού.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ προσκλήθηκαν εκπρόσωποι των κατοίκων και επιχειρηματιών της Νότιας Ρόδου, έπειτα από το εξώδικο που λάβαμε με το οποίο μας ζητήθηκε να τους καλέσουμε στις εγκαταστάσεις μας. Άμεσα ικανοποιήσαμε το αίτημα αυτό για να παρουσιάσουμε τι κάνει η ΔΕΥΑΡ, ποια είναι τα άμεσα έργα που υλοποιεί και τι έχει σχεδιαστεί για να δοθεί οριστική λύση στη Λαχανιά και στο Γεννάδι. Έγινε λοιπόν μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση παρουσία και του νομικού συμβούλου των κατοίκων.
Εξηγήσαμε ότι βρισκόμαστε στην εξόρυξη νέων γεωτρήσεων και μάλιστα εντελώς συμπτωματικά, όσο ετοίμαζαν το εξώδικο είχαμε στείλει γλυκό νερό από μία νέα γεώτρηση με ηλεκτρική αγωγιμότητα 2000 μS/cm. Μπορεί να μην πίνεται αυτό το νερό, αλλά το επίπεδο των αλάτων είναι σε ανεκτά όρια και δεν δημιουργεί πρόβλημα στους εξοπλισμούς. Όντως οι συμπολίτες μας συνειδητοποίησαν ότι γίνεται ουσιαστική προσπάθεια.
Βέβαια, διευκρινίσαμε ότι δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα φθάσουν οι ποσότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, διότι η κατανάλωση αυξάνεται. Ο υδροφόρος ορίζοντας συνέχεια υποχωρεί λόγω της μείωσης των βροχών… Δεσμευτήκαμε όμως ότι θα κάνουμε άλλες τρεις γεωτρήσεις στην περιοχή. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Εμείς προχωράμε στην ανόρυξη των νέων γεωτρήσεων, όπως είχαμε σχεδιάσει. Αυτή τη στιγμή το γεωτρύπανο είναι στην Κατταβιά. Υλοποιεί νέα γεώτρηση και την επόμενη εβδομάδα θα είναι στο Κιοτάρι για άλλες δύο.
Ετοιμάσαμε τα δίκτυά μας ώστε να φτάσει το νερό μέχρι και τη Λαχανιά. Όσον αφορά τις ποσότητες δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι παρά μόνο όταν ολοκληρωθούν οι γεωτρήσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Μανωλάκη οριστική λύση στο πρόβλημα θα προσφέρει η σύνδεση του φράγματος του Γαδουρά με τα χωριά της Νότιας Ρόδου. Γι’ αυτό θα πρέπει να υποστηρίξουν όλοι την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην διεκδίκηση της χρηματοδότησης για την εκπόνηση του έργου.
«Όμως η οριστική λύση στο πρόβλημα θα δοθεί εάν προχωρήσει η υδροδότηση μέχρι την Κατταβιά από το φράγμα του Γαδουρά μέσω του αγωγού. Τονίσαμε ότι τόσο η ΔΕΥΑΡ όσο και οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου θα βοηθήσουμε την Περιφέρεια ώστε να διεκδικήσει δυναμικά τα χρήματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Πρέπει να συμβάλει στο κράτος στην βοήθεια και στην ανάπτυξη μίας τόσο σημαντικής περιοχής. Εδώ είμαστε να συζητάμε όλοι μαζί και να βρίσκουμε λύσεις. Δεν θα μας βρούνε τις λύσεις τα δικαστήρια», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάτοικοι και επιχειρηματίες που δηλώνουν αποφασισμένοι να έρθουν σε ρήξη με τη ΔΕΥΑΡ υποστηρίζοντας ότι η κακή ποιότητα του νερού έχει προκαλέσει ζημιές στον εξοπλισμό τους. Ο κ. Μανωλάκης απαντά: «Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς, ζητήσαμε από τους παθόντες να μας φέρουν τα μηχανήματα, να αποδείξουν τις βλάβες ώστε να πάρουμε τις απαιτούμενες αποφάσεις. Επίσης οι κάτοικοι μάς ζήτησαν επιπλέον μείωση στις τιμές του νερού σε αυτές τις περιοχές. Ήδη από πέρυσι έχουμε κάνει εκπτώσεις 30% έως 50% επειδή κατανοούμε ότι δεν έχει την ίδια αξία με το νερό που διαθέτουν οι άλλες περιοχές. Κακά τα ψέματα όμως το ζητούμενο είναι το φθηνότερο αλλά το ποιοτικό νερό»
Τέλος σε ό,τι έχει να κάνει με τις ποσότητες νερού που αντλούν τα ξενοδοχεία και αν θα πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις μονάδες αφαλάτωσης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Α. Μανωλάκης δηλώνει: «Από τον Απρίλιο του 2017 δεν έχω υπογράψει ούτε μία βεβαίωση επάρκειας νερού σε ξενοδόχους και δεν πρόκειται να το κάνω. Θα πρέπει οι ξενοδόχοι να φροντίζουν σε όλες τις νέες επενδύσεις με ίδια μέσα να εξασφαλίζουν επαρκείς ποσότητες. Θα έλεγα ότι και οι υφιστάμενες μονάδες θα έπρεπε να προχωρήσουν σε τέτοιες λύσεις για να μην επιβαρύνεται γενικώς το νησί.
Έχουμε περιορίσει την κατανάλωση νερού από ξενοδοχείο, διότι δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα αφήσουμε μία ολόκληρη περιοχή χωρίς νερό. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Ενημερωθήκαμε και για άλλο ξενοδοχείο στην περιοχή που αντλεί μεγάλες ποσότητες. Δεν το γνωρίζαμε… Άμεσα όμως θα πάρουμε τα απαιτούμενα μέτρα».
ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΔΕΥΑΡ
Για τις αποφάσεις της έκτακτης συνεδρίασης για τα προβλήματα ύδρευσης η ΔΕΥΑΡ ανακοίνωσε τα παρακάτω:
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ, που είχε προγραμματιστεί, με την συμμετοχή αντιπροσωπείας των κατοίκων και των επαγγελματιών της Νότιας Ρόδου.
Η συνεδρίαση διεξήχθη σε ένα καλό κλίμα από αμφότερες τις πλευρές καταδεικνύοντας κατανόηση του υπαρκτού προβλήματος της έλλειψης νερού στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, εξ αιτίας της υφαλμύρωσης των γεωτρήσεων και της υπέρ άντλησης για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.
Ενημερώθηκαν οι φιλοξενούμενοι της ΔΕΥΑΡ, από τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τον Γενικό Διευθυντή για τις μέχρι σήμερα προσπάθειες της επιχείρησης για την επίλυση των προβλημάτων της Νότιας Ρόδου, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν έργα αξίας 952.900€ και συνεχίζονται και νέα έργα από ίδιους πόρους, αλλά το πρόβλημα υφίσταται εξ αιτίας της έλλειψης διαθέσιμου νερού στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
Αναγνωρίστηκαν από τους εκπροσώπους των κατοίκων και των επαγγελματιών οι άοκνες προσπάθειες που έγιναν, γίνονται και προγραμματίζονται να γίνουν στο άμεσο μέλλον από την ΔΕΥΑΡ.Αναγνωρίστηκαν και συμφωνήθηκαν αβίαστα τα παρακάτω:
Αναγνωρίστηκε ότι το πρόβλημα που αναφέρεται στην εξώδικο διαμαρτυρία είχε ήδη αποκατασταθεί πριν την αποστολή της εξωδίκου προς την ΔΕΥΑΡ.
Να ολοκληρωθούν τα επιπρόσθετα έργα ανόρυξης γεωτρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και να συνεχιστούν οι προσπάθειες.
Να περιοριστεί η αρδευτική χρήση του νερού στην περιοχή της Νότιας Ρόδου
Να γίνει καλύτερη διαχείριση του νερού ώστε τα λίγα σπίτια και επιχειρήσεις στην Παραλιακή Ζώνη να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.
Όλα τα παραπάνω είναι υπό την αίρεση των αποτελεσμάτων που θα έχουν οι νέες γεωτρήσεις που κατασκευάζονται σε παροχή πόσιμου νερού.
Τέλος έγινε από όλους κατανοητό και αποδεκτό, ότι η επίλυση του προβλήματος ύδρευσης της Νότιας Ρόδου θα λυθεί οριστικά, μόνο με την ολοκλήρωση των έργων της Β΄ Φάσης του έργου «Ύδρευση Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά».