Έντονα διχασμένη εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία όσον αφορά την χρησιμότητα και τα αίτια των Μνημονίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύει το «Έθνος».
Οι πολίτες είναι μοιρασμένοι για το εάν τα Μνημόνια ήταν αποτέλεσμα προϋπάρχουσας κρίσης στην ελληνική οικονομία ή το αντίστροφο. Το 48% να εκτιμά πως «η κρίση έφερε τα Μνημόνια» ενώ το 46% αντιτείνει πως η κρίση ήταν επακόλουθο της εφαρμογής των Μνημονίων, θέση που είναι επικρατέστερη στα χαμηλότερα εισοδήματα.
Σχεδόν δύο στους τρεις ψηφοφόρους (64%) πιστεύουν πως τα μνημόνια δεν ήταν απαραίτητα για το «νοικοκύρεμα» της ελληνικής οικονομίας, όμως συνάμα περισσότεροι από τους μισούς (55%) απαντούν ότι δίχως μετα-Μνημονιακή εποπτεία η χώρα θα διολισθήσει στις κακές πρακτικές του παρελθόντος.
Η πλειοψηφία, σε ποσοστό 56%, φαίνεται να αντιλαμβάνεται θετικά τις μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας πως δεν σημαίνουν απαραίτητα περαιτέρω λιτότητα.
Παράλληλα όμως περισσότεροι από οκτώ στους δέκα θεωρούν πως κατά την κρίση η Ελλάδα «αποτέλεσε πειραματόζωο του διεθνούς συστήματος».
Οι πολίτες φαίνεται πως δεν έχουν ιδιαίτερα θετική εικόνα για την συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για το χρέος, με το 47% να διατυπώνει αρνητικά άποψη ενώ το 32% την κρίνει θετικά.
Σημειώνεται πως μόλις το 18% έχει θετική εντύπωση για την στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ήθελε την βαθύτερη δυνατή ελάφρυνση χρέους, ενώ το 54% έχει αρνητική γνώμη.
Η έρευνα έγινε σε δείγμα 9.800 ανθρώπων, υπερπενταπλάσιο από το τυπικό δείγμα για πολιτικές δημοσκοπήσεις. Αφορά το διάστημα ανάμεσα στις 25 Ιουνίου και τις 2 Ιουλίου, δηλαδή τον απόηχο του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.