Η ακαταλληλότητα και η έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές της Ρόδου όπως σε Αρχάγγελο, Λαχανιά, Γεννάδι, Φάνες , Μανδρικό, Παραδείσι, κλπ, αποκαλύπτει πλήρως την ουσία της «δίκαιης» ανάπτυξης, που χαράσσεται στη βάση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, μακριά από τις ανάγκες του λαού. Αυτή η ανάπτυξη έχει αφήσει για άλλη μια χρονιά ολόκληρες περιοχές του νησιού χωρίς το βασικό κοινωνικό αγαθό, το νερό, ενώ την ίδια στιγμή η Ρόδος πλημμυρίζει από τουρισμό.
Για την κατάσταση που διαμορφώνεται έχουν τεράστιες ευθύνες κυβέρνηση και τοπική διοίκηση γιατί πρωτοστατούν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων που οδηγεί στην υποβάθμιση των έργων και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες που δεν είναι κερδοφόρα. Έτσι:
- Το Φράγμα Γαδουρά, ενώ διαθέτει πάνω από 67 εκατομμύρια κυβικά νερού, μένει ουσιαστικά αναξιοποίητο, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού δεν έχει χρηματοδοτηθεί, η Β΄Φάση του. Το φράγμα αυτό θα εξασφάλιζε νερό στην πόλη της Ρόδου και στα υπόλοιπα διαμερίσματα ανατολικής και δυτικής πλευράς του νησιού. Παρ’ όλα αυτά οι δημότες της Ρόδου πληρώνουν την ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του Φράγματος για όλη την ποσότητα νερού που μπορεί να διαθέσει το Φράγμα ημερησίως (60.000 κ.μ.) ενώ παρέχεται η ποσότητα μόνο των 15.000 κ.μ. και μόνο τους θερινούς μήνες παρέχεται έως και η διπλάσια ποσότητα.
- Η επιταχυνόμενη καπιταλιστική τουριστική ανάπτυξη εκφράζεται στο νησί της Ρόδου με δημιουργία χιλιάδων νέων κλινών κάθε χρόνο, χωρίς να εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα και ποιότητα νερού, για όλες τις υπόλοιπες ανάγκες του νησιού. Οι τουριστικές επενδύσεις επιδοτούνται, και τους παρέχονται κίνητρα από την κυβέρνηση, ενώ η χρηματοδότηση για υποδομές που θα ικανοποιούσαν τις ανάγκες των κατοίκων για επαρκές, υγιεινό και φθηνό νερό για ύδρευση και επαρκές νερό για άρδευση είναι από ελάχιστη έως και ανύπαρκτη. Γι’ αυτό δεν έχει κατασκευαστεί η Β’ φάση του Φράγματος, γι’ αυτό δεν δημιουργούνται λιμνοδεξαμενές για άρδευση, το Φράγμα Κρητηνίας έχει γίνει το Γεφύρι της Αρτας, η πλήρης αποκατάσταση του δικτύου του φράγματος της Απολακκιάς δεν έχει προχωρήσει. Παράλληλα υπάρχει άμεση ανάγκη χρηματοδότησης της αντικατάστασης των προβληματικών δικτύων για να μη χάνεται το 40% της ποσότητας του νερού.
- Οι πάνω από 350 γεωτρήσεις στο νησί έχουν παρουσιάσει φαινόμενα φθίνουσας απόδοσης, ορισμένες έως και υφαλμύρωσης από την υπεράντληση, γιατί στις ανάγκες που πρέπει να καλύψουν είναι και ο αριθμός των επισκεπτών του νησιού που ανέρχεται κάθε χρόνο σε 17 φορές πολλαπλάσιο του πληθυσμού του νησιού (πάνω από 2.000.000 επισκέπτες το χρόνο). Παρ’ όλα αυτά δίνονται βεβαιώσεις για επάρκεια νερού προκειμένου ν’ ανεγείρονται συνεχώς νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Η αντιφατικότητα της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης και ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα αποκαλύπτεται και στο πεδίο της ανάγκης σε επάρκεια νερού. Έτσι, από την μια πλευρά υποστηρίζεται από κυβέρνηση και τοπική διοίκηση η αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου που απαιτεί ποσότητα νερού όσο 10 μεγάλοι οικισμοί του νησιού και από την άλλη το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής ζητά κλείσιμο των γεωτρήσεων για να αποδίδει περισσότερο η επένδυση στο Φράγμα Γαδουρά. Σε τέτοιες καταστάσεις οδηγεί η Ευρωπαϊκή πολιτική για το νερό που θέτει σε προτεραιότητα τον έλεγχο της ζήτησης νερού και όχι τον εμπλουτισμό των ανανεώσιμων υδάτινων πόρων σε κάθε υδατικό διαμέρισμα.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν εστιάζει ούτε στα τεχνικά έργα και στις πολιτικές εμπλουτισμού των υπόγειων και επιφανειακών υδροφορέων, ούτε στην αναγκαιότητα προστασίας των δασών που συμβάλλουν καθοριστικά στον εμπλουτισμό τους. Αντιπαραθέτει τεχνητά την προτεραιότητα της χρήσης του νερού για ύδρευση με τις χρήσεις του νερού σε άλλους κλάδους της παραγωγής, όπως της αγροτικής παραγωγής περιορίζοντας την άρδευση.
Ο Δήμος Ρόδου ακολουθώντας τις καταστροφικές για το νησί ευρωπαϊκές οδηγίες για το νερό, που υιοθέτησαν όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις, προκρίνει μεσοβέζικες λύσεις για την εξυπηρέτηση των κατοίκων μεταφέροντας βυτία νερού σε περιοχές με πρόβλημα ύδρευσης, ενώ την ίδια στιγμή κατασκευάζει αγωγούς που συνδέονται με το Φράγμα Γαδουρά για την εξυπηρέτηση των τουριστικών περιοχών. Οι κάτοικοι παρ’ όλα αυτά είναι υποχρεωμένοι να υποφέρουν από την έλλειψη νερού, αλλά και να πληρώνουν τους σχετικούς φόρους και τέλη.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:
– Την άμεση λύση του προβλήματος της παροχής επαρκούς κατάλληλου ποιοτικά και φθηνού νερού στους κατοίκους της Ρόδου.
– Τη χρηματοδότηση της κατασκευής της δεύτερης φάσης του Φράγματος Γαδουρά ώστε να καλύπτονται όλοι οι οικισμοί του νησιού.
– Την εκπόνηση και χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων τεχνικών έργων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και την εξασφάλιση πλήρους επάρκειας σε νερό για όλο το νησί.
Οι βουλευτές |
Σταύρος Τάσσος
Χρήστος Κατσώτης
Μανώλης Συντυχάκης
|