Του Δημήτρη Γκάτσιου
Προ των ευθυνών της έναντι του πάγιου αιτήματος των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους φέρνει η Νέα Δημοκρατία την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Για τρίτη φορά από το 2016, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του “Κλεισθένη” την εκπεφρασμένη σε όλους τους τόνους πρότασή του, προκειμένου να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.
Η “γαλάζια” τροπολογία προβλέπει οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό. “Η πρότασή μας απορρέει εκ του Συντάγματος, είναι σύννομη και μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, από τις επόμενες εθνικές εκλογές”, τονίζει η Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, επισημαίνει πως είναι στοιχειώδης δημοκρατική και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την πρόταση και να δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικού η δυνατότητα της ψήφου, όπως ισχύει, άλλωστε, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
“Η προτεινόμενη τροπολογία είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και δημιουργεί μια δίκαιη ισορροπία στη συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού στη διαμόρφωση της πολιτικής βούλησης. Και αυτό διότι η ρητή συνταγματική πρόβλεψη για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος παρέχει επαρκές συνταγματικό έρεισμα. Ανεξαρτήτως αυτού, δεν αλλοιώνεται ούτε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι (εφόσον οι εκτός επικρατείας εκλογείς με δική τους πρωτοβουλία θα μπορούν να ψηφίζουν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, άλλως μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες) ούτε η ισότητα της ψήφου (δεδομένου ότι η κατανομή των βουλευτικών εδρών στα κόμματα, με τα εκλογικά συστήματα που θα εφαρμοσθούν στις επόμενες και στις μεθεπόμενες εκλογές, δεν διαφοροποιείται είτε ο εκλογέας ψηφίσει στον τόπο της κατοικίας του στο εξωτερικό είτε μεταβεί στην εκλογική του περιφέρεια για το σκοπό αυτό). Είναι δε και εύλογο από την άποψη της πολιτικής θεώρησης να προσμετράται η ψήφος των εκτός επικρατείας εκλογέων για την εξαγωγή του εκλογικού μέτρου σε όλη την επικράτεια και όχι στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες. Και τούτο διότι ανεξαρτήτως του ότι ο εκλογέας επιλέγει εάν θα ψηφίσει στο εξωτερικό ή την εκλογική του περιφέρεια, το ενδιαφέρον των πολιτών αυτών, λόγω της απομάκρυνσής τους από την κατοικία τους στην Ελλάδα, αφορά πρωτίστως το μέλλον της χώρας και όχι στενά της εκλογικής του περιφέρειας από την οποία φυσικά απομακρύνθηκαν”, σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, η οποία συνοδεύει την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας.
Η οδός Πειραιώς επισημαίνει πως, επάνω και πέρα από τη διεθνή πρακτική και τη γενικά διατυπωμένη απαίτηση για διεύρυνση και ολοκλήρωση του αντιπροσωπευτικού συστήματος, υπάρχει ένας κανόνας δημοκρατικής ευαισθησίας που σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβάλλει στη Βουλή των Ελλήνων να ανταποκριθεί στη σχετική συνταγματική πρόβλεψη.
“Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες η Ελλάδα, δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, έγινε και πάλι χώρα εξαγωγής ανθρώπινου εργατικού δυναμικού. Οι Έλληνες αυτοί πολίτες άφησαν τη χώρα αναζητώντας εργασιακή διέξοδο και με την ελπίδα μια μέρα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να επαναπατρισθούν. Σε αυτούς τους Έλληνες που έχουν νωπούς τους δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα, όπως και σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, που διατηρούν άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού, δεν έχει κανείς το δικαίωμα ή το ηθικό ανάστημα να εγείρει εμπόδια στη γέφυρα με την Ελλάδα. Είναι εθνικό χρέος, σήμερα κιόλας, να δημιουργήσουμε τους θεσμικούς εκείνους θυλάκους που θα κρατήσουν κοντά στη μητρόπολη όλους τους Έλληνες. Η υιοθέτηση μέτρων διευκόλυνσης για τους εκτός επικρατείας εκλογείς είναι, ιδιαίτερα σήμερα, εθνικά αναγκαία τόσο ως πολιτικό δικαίωμα όσων αναγκάστηκαν να αφήσουν τη χώρα όσο και ως υποχρέωση του κράτους προκειμένου να διατηρηθούν ζωντανοί οι δεσμοί με τους Έλληνες της διασποράς”, τονίζει η “γαλάζια” παράταξη, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.