Ολιγοήμερες διακοπές του τριημέρου ή του πενθημέρου με χαμηλό κόστος μετακίνησης φαίνεται πως θα κάνει φέτος ο Έλληνας, με τον εσωτερικό τουρισμό να διανύει ακόμη μια δύσκολη χρονιά.
Ο εσωτερικός τουρισμός, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», έχει μειωθεί στο 1/3 σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο. Μάλιστα, ολοένα και περισσότεροι ξενοδόχοι, κυρίως σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, που απευθύνονται περισσότερο στο ελληνικό κοινό, εντάσσουν στις δυνατότητες πληρωμής τους τις άτοκες δόσεις.
Προ ημερών, η Eurostat, στην τελευταία της ανάλυση για τις διακοπές των Ευρωπαίων πολιτών, ανέδειξε τους Έλληνες, μετά τους Ρουμάνους και τους Πορτογάλους, μεταξύ των Ευρωπαίων που δεν έκαναν ούτε ένα ταξίδι για τουρισμό, με το 75%, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, να δηλώνει ότι οι λόγοι είναι οικονομικοί.
Αντίστοιχα, και στην ανάλυση για τη «Συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία» του SETE Intelligence, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η οποία συγκρίνει τα νούμερα του εσωτερικού τουρισμού σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 2008 οι συνολικές δαπάνες των Ελλήνων για τουρισμό στην Ελλάδα ήταν στα 3,87 δισ. ευρώ.
Το 2017, το ίδιο νούμερο υπολογίζεται ότι έπεσε στο 1,32 δισ. ευρώ, με τον τουρισμό να στηρίζεται από τις διεθνείς αφίξεις που βαίνουν σταθερά αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια.
Η υψηλή ζήτηση από το εξωτερικό, οι προκρατήσεις των Ευρωπαίων ήδη από τον Μάρτιο, ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές, ο περιορισμένος αριθμός των κλινών, αλλά και το υψηλότερο κόστος μετακίνησης έχουν απομακρύνει την ελληνική πελατεία από τους δημοφιλείς προορισμούς των νησιών του Αιγαίου, όπως οι Κυκλάδες, ενώ ακόμη και αν υπάρχουν κλίνες, το κόστος είναι σχεδόν απαγορευτικό για την ελληνική οικογένεια που είθισται να κλείνει τις διακοπές της την τελευταία στιγμής και πλέον έχει περιοριστεί στην υψηλή περίοδο του Αυγούστου.
Οι ξενοδόχοι επισημαίνουν επιπλέον ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης η περίοδος στην οποία συγκεντρώνεται η ζήτηση από Έλληνες τουρίστες έχει συρρικνωθεί στο ήμισυ και ακόμη λιγότερο, από το τέλος Ιουλίου έως και το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου. Αντίστοιχα, έχει μειωθεί ο μέσος όρος διαμονής, που πλέον είναι έως 5 μέρες, όταν στο πρόσφατο παρελθόν ξεπερνούσε τη μία εβδομάδα για τον Έλληνα τουρίστα και διαρκούσε από 8-10 ημέρες.
Ολόκληρο το δημοσίευμα στο «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί σήμερα, Κυριακή