Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, με βάση τα δεδομένα ολόκληρου του 2017 (μέσος ορος 4 τριμήνων) αξιόλογη αύξηση παρουσίασε ο κλάδος “Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης” (9,5%). Ο συγκεκριμένος κλάδος παρουσιάζει από τις υψηλότερες αυξήσεις στην απασχόληση από το 2014 και μετά, γεγονός που συνάδει και με την εντυπωσιακή άνοδο της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας.
Μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης, η ελληνική οικονομία εμφάνισε ενδείξεις ασθενούς ανάκαμψης το 2017, καταγράφοντας χαμηλούς, αλλά θετικούς ρυθμούς μεταβολής. Η σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ, κατά την περίοδο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, έπληξε με σφοδρότητα την αγορά εργασίας, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στην απασχόληση, εκτινάσσοντας την ανεργία σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, από το 2014 και μετά, σημειώνονται τάσεις ανάκαμψης της απασχόλησης και περιορισμού της ανεργίας, με αργούς όμως ρυθμούς.
H μελέτη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ετήσιας εκδοτικής πρωτοβουλίας της ΙCAP Group “Leading Employers in Greece” που εστιάζει στην ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, αξία των ευρύτερων πρακτικών Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού αλλά και των προγραμμάτων Κοινωνικής Δράσης και Προσφοράς.
Ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ICAP δήλωσε σχετικά:“Μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης, η ελληνική οικονομία εμφάνισε μικρή ανάκαμψη το 2017 (αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% σε όρους όγκου), τάση η οποία συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2018, καθώς το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε αύξηση 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Παράλληλα, στην αγορά εργασίας οι εξελίξεις ήταν θετικές, αφού η ανάκαμψη της απασχόλησης συνεχίστηκε και το 2017, με τον αριθμό των ανέργων να περιορίζεται εκ νέου και ο δείκτης ανεργίας να υποχωρεί για τέταρτο κατά σειρά έτος και να διαμορφώνεται στο 21,5% το 2017.
Επιπρόσθετα, το α’ τρίμηνο του 2018 οι απασχολούμενοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με τις αρχές του 2017. Επίσης, το πλήθος των ανέργων μειώθηκε κατά 10,2% (σε ετήσια βάση), με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να περιοριστεί σε 21,2% στο α’ τρίμηνο του 2018 (από 23,3% στις αρχές του 2017).
Σαφέστατα, η εξέλιξη αυτή είναι θετική και μπορεί να συνδεθεί με τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία επηρεάζει τον ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Το γεγονός ότι η απασχόληση συνεχώς ανακάμπτει τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι αισιόδοξο, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη η αγορά εργασίας κατά την περίοδο της κρίσης. Όμως παρά την ανάκαμψη αυτή, το χάσμα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα απασχόλησης παραμένει πολύ μεγάλο. Το ποσοστό των μακροχρόνια άνεργων καθώς και το ποσοστό της ανεργίας των νέων ατόμων, εξακολουθούν να κυμαίνονται σε ‘ανεπίτρεπτα’ υψηλά επίπεδα.
Συνεπώς, η εδραίωση θετικών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό, καθώς και η υλοποίηση επενδύσεων είναι οι παράγοντες εκείνοι που μπορούν να δώσουν λύση στα σοβαρά αυτά προβλήματα και να δημιουργήσουν ομαλές συνθήκες στην αγορά εργασίας”.
Εξελίξεις το α’ τρίμηνο του 2018
Η θετική εικόνα που καταγράφηκε την περίοδο 2014-2017 συνεχίζεται και το τρέχον έτος. Βάσει των στοιχείων της τελευταίας έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το α’ τρίμηνο του 2018, προκύπτουν τα εξής:
- Η απασχόληση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,8% συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2017. Ο αριθμός των απασχολουμένων διαμορφώθηκε σε 3.723,8 χιλ. άτομα, προκύπτει δηλαδή προσθήκη 64,5 χιλ. νέων θέσεων εργασίας (συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2017).
- Οι πρόσφατες αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση του λόγου “άνεργοι/απασχολούμενοι”, με το δείκτη να περιορίζεται πλέον σε 26,9% (από 30,5% το α’ τρίμηνο του 2017).
- Το ποσοστό των μισθωτών εκτιμάται σε 65,6% των συνολικά απασχολούμενων, με το δείκτη αυτό να παραμένει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της Ε.Ε., όπου οι μισθωτοί αντιστοιχούν σε 84% περίπου του συνόλου απασχολουμένων.
- Το ποσοστό μερικής απασχόλησης κάλυψε το 9,6% της συνολικής. Επίσης, το ποσοστό προσωρινής απασχόλησης κάλυψε το 9,3% της συνολικής, στο α’ τρίμηνο του 2018.
- Βέβαια, εάν εστιάσουμε στις νέες προσλήψεις (αναγγελίες προσλήψεων που καταγράφει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ), επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η πλειοψηφία των νέων προσλήψεων αφορά σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.