Σε επιφυλακή παραμένουν οι επιχειρηματίες του Τουρισμού σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο που έχει διαμορφωθεί σε αφίξεις και έσοδα.
Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των ξενοδοχείων, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ανοικτά μέτωπα: Φορείς της αγοράς αναφέρουν πως οι πληρότητες των ξενοδοχείων δεν θα αγγίξουν το 100% τον Αύγουστο όπως αναμενόταν.
Και αυτό διότι πολλοί, ποντάροντας στη μεγάλη ζήτηση που είχε η χώρα φέτος, σταμάτησαν τις προπωλήσεις νωρίτερα το 2018, εκτιμώντας πως θα μπορούν να αποσπάσουν υψηλότερες τιμές για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Κάτι το οποίο όμως δεν έγινε, κυρίως εξαιτίας της ανόδου της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Μαρόκο και της Τυνησίας που πρόσφεραν πακέτα σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές. Για το λόγο αυτό άλλωστε παρατηρείται το τελευταίο διάστημα υστέρηση στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Το δεύτερο μέτωπο έχει να κάνει με την ανησυχία των tour operators για τα πύρινα μέτωπα, μετά και την τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Όπως αναφέρουν ξενοδόχοι, ήδη τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα δέχονται ερωτήσεις από ξένους tour operators και μεμονωμένους ταξιδιώτες σχετικά με την προσβασιμότητα ή την εγγύτητα των συγκροτημάτων που τους ενδιαφέρουν με τις πύρινες εστίες.
Οι πληροφορίες λένε πως υπάρχουν συζητήσεις ανάμεσα στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και το υπουργείο Τουρισμού, για το πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση και θα αποφύγουν πιθανές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από την πύρινη καταστροφή.
Το θετικό εντούτοις είναι πως μεγαλώνει το budget των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα. Ένας από τους πλέον κρίσιμους δείκτες σε ότι αφορά τις επιδόσεις του Τουρισμού, αυτός της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, κατέγραψε το Μάιο αύξηση 10,7%, μια εξέλιξη που ενισχύει τις προβλέψεις των επιχειρηματιών του κλάδου για ακόμη ένα ρεκόρ φέτος στα τουριστικά έσοδα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον εν λόγω μήνα, που ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της σεζόν, σημειώθηκε αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 56 ευρώ, που μεταφράζεται σε άνοδο 10,7%. Ειδικότερα άγγιξε τα 582,9 ευρώ από 526,5 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Στο πεντάμηνο συνολικά, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ανέβηκε κατά 24 ευρώ ή 5,4% (έφτασε τα 455,5 ευρώ).
Αντίστοιχα, τα έσοδα από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ενισχυμένα κατά 7,6%, φτάνοντας στα 293 εκατ. ευρώ. Τέλος οι αφίξεις στο πεντάμηνο αυξήθηκαν κατά 16,8% και διαμορφώθηκαν στα 5,35 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 4,58 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Βασιλική Κουρλιμπίνη