Oδύνη σύσσωμης της εθνικής αντιπροσωπείας, μηνύματα ενότητας, διαβεβαιώσεις για την πλήρη στήριξη των πληγέντων, αλλά και «καρφιά» για ευθύνες που συντέλεσαν στην ανείπωτη εθνική τραγωδία και θα ερευνηθούν όταν πάψει το «σιωπητήριο» ως πρόγευση για τη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση που πρόκειται να ακολουθήσει μετά το εθνικό πένθος και την καταμέτρηση των πληγών σε όλα τα επίπεδα, χαρακτηρίζουν το κλίμα που επικράτησε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση των μέτρων ανακούφισης που αποφάσισε η Διάσκεψη.
Την ανάγκη ενότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων για την ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου όπου απαιτείται για την αποφυγή παρόμοιας εθνικής τραγωδίας, επισήμανε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Μαντάς, σημειώνοντας παράλληλα ότι: «αυτή η τραγωδία θέτει σκληρά ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν και συγκεκριμένες προκλήσεις για το μέλλον και καθήκοντα ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες».
Μήνυμα ενότητας απηύθυνε και ο Χρήστος Δήμας εκ μέρους της ΝΔ, τονίζοντας ίσως και με διάθεση αυτοκριτικής ότι «αποτύχαμε ως πολιτεία κι ως κράτος και δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία». Ο ίδιος τόνισε ότι το πάθημα πρέπει να γίνει επιτέλους μάθημα, ενώ προϊδεάζοντας την κυβέρνηση για τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε: «Δεν είναι σήμερα η ώρα απόδοσης των ευθυνών, αλλά θα έρθει κι οφείλουμε να είμαστε αμείλικτοι».
«Ζούμε μια εθνική τραγωδία. Είναι μέρες πένθους και το μόνο που ταιριάζει σε τέτοιες στιγμές είναι η σιωπή όλων μας ως μικρή ένδειξη συμπαράστασης απέναντι στον πόνο των οικογενειών 81 νεκρών και δεκάδων αγνοουμένων και θυμάτων», υπογράμμισε ο Γιάννης Μανιάτης εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόσθεσε με νόημα: «ασφαλώς υπάρχουν πολλά αμείλικτα πώς και γιατί κι αυτά τα ερωτήματα θα τεθούν τις επόμενες ημέρες».
«Έχουμε τόσους νεκρούς, δεν θα ζητήσει κανείς μία συγγνώμη; Δεν θα έχουμε μία παραίτηση υπουργού;», διερωτήθηκε ο Χρήστος Παππάς από τη Χρυσή Αυγή, εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς των αρμόδιων αρχών.
Επικριτικός ήταν ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ο οποίος ζήτησε την άμεση στήριξη των πληγέντων σε όλα τα επίπεδα και επανέλαβε δηκτικά ότι «το εθνικό πένθος δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για να συγκαλυφθούν οι διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν με αποτέλεσμα η Αθήνα να είναι ανοχύρωτη πόλη, να υπάρχει ουσιαστική έλλειψη σχεδιασμού, μέτρων πρόληψης και ουσιαστικής αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων παρά τις ηρωικές προσπάθειες διασωστών και εθελοντών. Και βεβαίως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν μπορούν να αποτελέσουν συγχωροχάρτι».
Ταυτόχρονη διάθεση αυτοκριτικής και διαμοιρασμού της ευθύνης επέδειξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, ο οποίος αν και αναφέρθηκε σε ακραία καιρικά φαινόμενα, σημείωσε ότι: «βλέποντας τον πόνο των συμπολιτών μου συνειδητοποίησα τις ευθύνες όλων μας», καλώντας άπαντες να αναρωτηθούν τι δεν έπραξαν σωστά και κατέληξε σημειώνοντας: «θεωρώ στοίχημα για όλους να ανατρέψουμε τον αφορισμό του Θουκυδίδη “θεατές των λόγων κι ακροατές των έργων”».
Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι μόνο ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει εκ μέρους της πολιτείας μία «συγγνώμη» στους δεκάδες ανθρώπους που θρηνούν θύματα, αναζητούν συγγενικά πρόσωπα ή έχασαν σε λίγη ώρα όλο τους το βιος, επειδή η πολιτεία δεν κατάφερε όπως είπε να τους προστατέψει.
Ο κ. Μαυρωτάς δήλωσε επίσης στάση αναμονής για την απόδοση ευθυνών, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να οδηγήσει σε ουσιαστική αντιμετώπιση ζητημάτων πυροπροστασίας, οικιστικών πυκνώσεων και νομιμοποίησης αυθαιρέτων, για την αποτροπή παρόμοιας εθνικής τραγωδίας στο μέλλον.
«Να μη φοβηθούμε τον μπαμπούλα του πολιτικού κόστους, που είναι ασήμαντο μπροστά στο πραγματικό κόστος των ανθρώπινων ζωών. Το συνειδητοποιούμε μετά από κάθε καταστροφή, αλλά μετά τα ξεχνάμε πάλι και γινόμαστε λωτοφάγοι στη χώρα της αυθαιρεσίας», σημείωσε μεταξύ άλλων και απευθυνόμενος στην παρούσα αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις κατέληξε λέγοντας: «Τα τωρινά λάθη δεν μπορούν να καλύψουν αυτά του παρελθόντος. Ούτε όμως και να τα επικαλούμαστε για να συγκαλύψουμε τα τωρινά».
Η Ολομέλεια ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων της Αττικής, από τη Βουλή, με τη διάθεση 10 εκατομμυρίων ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που έχει συσταθεί και την χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης στα παιδιά η οικογενειακή ζωή των οποίων ανατράπηκε δραματικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές.