Ρεπορτάζ

Tιμητική διάκριση του Δήμου Pόδου σε εκτελεσθέντα από τα ναζιστικά στρατεύματα

Στην επικαιροποίηση του κανονισμού απονομής τιμητικών διακρίσεων του Δήμου Pόδου, προχωρεί το δημοτικό συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας κ. Θ. Παπαγεωργίου.

Το σχέδιο του Κανονισμού αποτελεί επικαιροποίηση και τροποποίηση του Κανονισμού Τιμητικών Διακρίσεων που θεσπίσθηκε από το Δήμο Ροδίων πριν την συνένωση.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη επικαιροποίηση και τροποποίηση, έγιναν συμπληρώσεις και προσθήκες, με το ταυτιζόμενο με την ανώτατη διάκριση απονεμόμενο Κλειδί-Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου, με την απονομή της ανώτατης διάκρισης και στους δημάρχους αδελφοποιημένων Δήμων υπό τον όρο της αμοιβαιότητας, με το είδος των μετάλλων των μεταλλίων, καθώς επίσης με την προσθήκη στα κεντρικά όργανα του Δήμου Ρόδου που εμπλέκονται με το θέμα των τιμητικών διακρίσεων και των μετά τον «Καλλικράτη» περιφερειακών δημοτικών οργάνων, δηλαδή των Προέδρων και των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.
Ειδικότερα όσον αφορά το Ιδιαίτερο Δηλωτικό Σήμα του Δήμου Ρόδου, ο κ. Παπαγεωργίου εισηγείται να καθιερωθεί η προσωπογραφία του Απόλλωνα Ήλιου, κατά το πρότυπο που είναι αυτή χαραγμένη στα αρχαία νομίσματα της Ρόδου. Και τούτο διότι η προσωπογραφία αυτή του Απόλλωνα Ήλιου, ως στοιχείο σχετίζεται ουσιοδέστατα με την εξόχως σημαντική και μέχρι σήμερα διακεκριμένη και περίφημη στο ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτιστικό στερέωμα αρχαία ιστορία και μυθολογία της Ρόδου, που φέρουν τη Ρόδο ως νησί του Απόλλωνα Ήλιου.
O κ. Παπαγεωργίου εισηγήθηκε παραπέρα την εγγραφή εκτελεσθέντος από τα ναζιστικά στρατεύματα στο μαρμάρινο επιτοίχιο επιγραφικό μνημείο-ηρώο του Δημαρχείου Ρόδου.
H κα Τριανταφυλλιά Βογιατζή – Χατζησταμάτη, πρώην δημοτική σύμβουλος του Δήμου Ροδίων (1983-1986) αιτήθηκε συγκεκριμένα την εγγραφή στο μαρμάρινο επιτοίχιο επιγραφικό μνημείο – ηρώο εκτελεσθέντων υπέρ πατρίδας (το οποίο βρίσκεται αριστερά της κεντρικής εισόδου του Δημαρχιακού Μεγάρου), του ονοματεπώνυμου του από μητέρα θείου της Γεωργίου Δασκαλάκη του Ιωάννου και της Μαγδαληνής Χρυσοστομάκη, ο οποίος καταδικασθείς από στρατοδικείο εκτελέσθηκε από τα ναζιστικά στρατεύματα στις 23-04-1945.
Ο εκτελεσθείς ως υπεύθυνος ασυρμάτου, έδρασε σε λημέρι της περιοχής Ακραμύτη και στην περιοχή Αταβύρου.
Συνεργάσθηκε με αντιστασιακές ομάδες και βρετανικές συμμαχικές και ήταν μέλος της ομάδας Βρούχου-Κωσταρίδη.
Συνελήφθη σε ηλικία 18 ετών και αποδράσας και ξανασυλληφθείς επανειλημμένα, παρέμεινε για πολλά έτη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Κατά την εκτέλεση του ήταν μόλις 29 ετών, έγγαμος και πατέρας 3 παιδιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου