Με θρησκευτική κατάνυξη, και με τη συμμετοχή πλήθους ενοριτών και προσκυνητών, η Ρόδος υποδέχτηκε το απόγευμα της Τρίτης την τίμια κάρα του Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου, προστάτη και θεραπευτή των Καρκινοπαθών.
Η υποδοχή της τιμίας κάρας, που ήρθε στη Ρόδο, έπειτα από αίτημα του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου “Μαζί με Δύναμη για τη Ζωή”, έγινε με την δέουσα λαμπρότητα από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν και Ερυθραίας, Αφρικής κ. Σάββα, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολύμπου κ. Κυρίλλου, δεκάδων κληρικών τής Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, του Δ.Σ. και μελών του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών και πλήθους πιστών.
Το “παρών” έδωσαν επίσης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Στράτος Καρίκης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κ. Χαρούλα Γιασιράνη, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, η πρώην βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη κ.ά.
Ο μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε στους πιστούς χρόνια πολλά και Καλή Παναγιά, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου που χαρακτηρίζεται ως το μικρό Πάσχα των Ορθοδόξων, απευθύνοντας κάλεσμα ώστε «να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας με την Παναγία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Η τελετή υποδοχής της τιμίας κάρας, ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα της Τρίτης, από την πλατεία του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού, σε συνεργασία με την Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού. Μεταφέρθηκε με πομπή και με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ρόδου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού, όπου τελέσθηκε Δοξολογία και Εσπερινός, χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη κ. Κυρίλλου. Μετά τον εσπερινό, εψάλη η παράκλησις του Αγίου Παρθενίου.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, η τιμία κάρα, προερχομένη από την Ιερά Μονή Μακρυμάλλης Ευβοίας, συνοδευόμενη από τον π. Συμεών, κληρικό τής Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Νήσων, θα παραμείνει για προσκύνηση και ευλογία των πιστών στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού, έως και την Κυριακή 5 Αυγούστου.
Χθες, Τετάρτη 1 Αυγούστου, στις 7 το πρωί τελέστηκε όρθρος και θεία λειτουργία στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτοκου και στις 19.00 εσπερινός, και ιερά παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολύμπου κ. Κυρἰλλου.
Ο Ι. Ναός, και χθες, παρέμεινε ανοιχτός από το πρωί μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
Ώρα 7.00π.μ. Όρθρος και Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού.
Ώρα 8.30π.μ. Αναχώρηση από τον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου για τον Αρχάγγελο (09.00π.μ.), Μαλώνα (10.00π.μ.), Μάσαρι (10.30 π.μ.), Κάλαθος (11.00π.μ.), Πυλώνα (11.30π.μ.) Λάρδος (12.00 μεσημέρι), Γεννάδι (13.00μ.μ.).
Ώρα 18.00μ.μ. Επιστροφή στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού.
Ώρα 19.00μ.μ. Εσπερινός και Ιερά Παράκληση Της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου.
Ο Ι. Ναός θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα.
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018
Ώρα 7.00π.μ. Όρθρος και Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού. Η Τίμια Κάρα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.
Ώρα 10.30π.μ. Αναχώρηση για επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και στην Κλινική Euromedica.
Ώρα 19.00μ.μ. Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νουβίας κ.κ. Σάββα.
Ο Ι. Ναός θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα.
Σάββατο 4 Αυγούστου 2018
Ώρα 7.00 π.μ. Όρθρος και Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού.
Ώρα 8.00π.μ. Αναχώρηση για Έμπωνα (9.00π.μ.), Απόλλωνα (10.00π.μ.), Πλατάνια (11:00π.μ.), Ελεούσα (11.30π.μ.), Αρχίπολη (12.00μ.μ.), Ψίνθο (13.00μ.μ).
Ώρα 18.30μ.μ. Επιστροφή στην Ιαλυσό και Εσπερινός.
Ο Ι. Ναός θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα.
Κυριακή 5 Αυγούστου 2018
Ώρα 7.00π.μ. Όρθρος και Θ. Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου.
Ο Ι. Ναός θα παραμένει ανοιχτός συνεχώς μέχρι της 17.00μ.μ.
Ώρα 17.30μ.μ. Αναχώρηση για το αεροδρόμιο της Ρόδου.
Ο Όσιος Παρθένιος καταγόταν από κάποια κωμόπολη της Βιθυνίας και έζησε κατά τους χρόνους του Μεγάλου Κωνσταντίνου (324-337μ.Χ.). Ήταν υιός του διακόνου της Εκκλησίας Μελιτοπόλεως Χριστοφόρου, από τον οποίο διδάχθηκε την Ορθόδοξη Πίστη.
Ο Άγιος από την παιδική του ηλικία προέκοπτε στην αρετή και την ευσέβεια. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κύριος αλίευσε τους Αποστόλους, που ήταν ψαράδες, τον έκανε να αγαπήσει την αλιεία. Και όταν έριχνε τα δίχτυα στην Απολλωνιάδα λίμνη ή τα ανέσυρε γεμάτα ψάρια, αισθανόταν ότι εργαζόταν σε ένα από τα πλοιάρια του Αποστόλου Πέτρου ή του Ιωάννου.
Τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του αλλά τα μοίραζε στου πτωχούς από αγάπη προς αυτούς. Γι’ αυτό και όταν τον ευχαριστούσαν εκείνος έλεγε: «Διατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι δε απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;».
Για την ενάρετη αυτού παρουσία ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος (η Φιλητός) τον χειροτόνησε Πρεσβύτερο. Αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου Αχίλλιος (ή Ασχόλιος) τον χειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου.
Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή του ήταν τόσο πολύ μεγάλη, ώστε ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας, για να μπορεί να εκδιώκει τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια. Γι’ αυτό προσφεύγουν σε αυτόν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την επάρατη νόσο του καρκίνου. Ο Άγιος ήταν ο πράος, ο υπομονετικός, ο φιλόξενος, ο μακρόθυμος, ο άγγελος της ομόνοιας, ο ενθαρρύνων τους μετανοούντες, ο πρόθυμος για το ποίμνιό του. Ο Όσιος Παρθένιος κοιμήθηκε με ειρήνη. Η μνήμη του εορτάζεται στις 7 Φεβρουαρίου.