Ρεπορτάζ

Συμπληρωματική ανάκριση για τους διαγωνισμούς προσλήψεως δημοτικών αστυνομικών

Συμπληρωματική ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση των δημοτικών αστυνομικών, που κατηγορούνται ήδη για πλαστογραφία µε χρήση σε βαθµό κακουργήµατος, κατ’ επάγγελµα και κατά συνήθεια, παρήγγειλε στην τακτική Ανακρίτρια Ρόδου ο Εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση.
Πιο συγκεκριμένα για αύριο έχουν κληθεί να απολογηθούν για το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος 6 δημοτικοί αστυνομικοί ενώ εκτιμάται ότι την πόρτα του ανακριτή θα περάσουν ακόμη 6.
Η υπόθεση, αφορά παρατυπίες µεγέθους σε διαγωνισµό για την πρόσληψη δηµοτικών αστυνομικών στον πρώην Δήµο Ροδίων το έτος 2004 και συγκεκριµένα χρήση πλαστών απολυτηρίων λυκείου, πλαστών πιστοποιητικών γλωσσοµάθειας και εκπρόθεσµη υποβολή πλαστογραφηµένων βεβαιώσεων µονίµου κατοικίας.
Θυμίζουμε ότι ως ηθικός αυτουργός στην ως άνω κακουργηµατική πράξη φέρεται, ένας δηµόσιος λειτουργός.
Η προκήρυξη του διαγωνισµού έγινε περί τα τέλη του 2004 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και αφορούσε την πλήρωση θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού από τους ΟΤΑ Α΄ βαθµού µε αντικειµενικά κριτήρια, 41 συνολικά θέσεων των κατηγοριών πανεπιστηµιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης. Από τις 41 θέσεις οι 30 ήταν της κατηγορίας δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης.
Ο δηµόσιος λειτουργός φέρεται να προκάλεσε ένα εκ των υποψηφίων να πλαστογραφήσει το απολυτήριο λυκείου και από 11 και 8/11 που ήταν ο γενικός βαθµός του να τον µετατρέψει σε 17 και 8/11.
Από τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί δεν προκύπτει ωστόσο κάτι το επιλήψιµο για τον δηµόσιο λειτουργό και το µόνο επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του είναι µια ανώνυµη καταγγελία.
Οι δηµοτικοί αστυνομικοί αρνήθηκαν την κατηγορία που τους απαγγέλθηκε ως µη νόµιµη, υποστηρίζοντας ότι το αδίκηµα που έχουν τελέσει είναι της πλαστογραφίας πιστοποιητικού, το οποίο διώκεται σε βαθµό πληµµελήµατος, είναι στιγµιαίο και έχει υποπέσει σε παραγραφή.
Υποστήριξαν ότι µε µη νόµιµο τρόπο ένα παραγεγραµµένο πληµµέληµα µετατράπηκε σε κακούργηµα προκειµένου να «νοµιµοποιηθεί» η εναντίον τους ποινική δίωξη καθώς και τον χαρακτηρισµό τους ως προσώπων που διαπράττουν πλαστογραφίες κατ’ επάγγελµα και κατά συνήθεια από την επανειληµµένη τέλεση των πράξεων αυτών και από την υποδοµή που είχαν διαµορφώσει µε πρόθεση επανειληµµένης τέλεσης της πράξης, όπως τη χρήση ειδικών µέσων πλαστογραφίας (σαρωτών – scanner).
Παραδέχτηκαν πάντως ότι η ανακήρυξή τους ως υποψηφίων δηµοτικών αστυνομικών και εν συνεχεία οι διορισµοί τους δεν ήταν σύννοµες αφού η βαθµολογία τους δεν ανταποκρινόταν στην πραγµατικότητα.
Θυμίζουμε ότι η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε από μια ανώνυμη επιστολή με την οποία καταγγέλθηκε δημόσιος λειτουργός σε υπηρεσία αυξημένης ευθύνης για μεθοδεύσεις στο διαγωνισμό.
Ο ανώνυμος επιστολογράφος σε καταγγελία του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που κοινοποίησε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο ΑΣΕΠ, στους Βουλευτές του νομού, στο Νομάρχη, στον Δήμαρχο Ροδίων και στις νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων, διατείνεται ειδικότερα ότι σε διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το έτος 2004 για την πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών διαπίστωσε ότι ένας φίλος του και συνυποψήφιός του στη διαδικασία, παρότι ήταν από τους χειρότερους μαθητές στο σχολείο, είχε παρουσιάσει απολυτήριο με βαθμό άνω του 18.

Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Μ. Κουτσούκος, Ελπίδα Κύρμπαση, Γ. Ρωμαίος, Στ. Κιουρτζής, Στ. Κοιλιά και Στέλιος Αλεξανδρής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου