ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
– ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ
Κύκλο συνεδριάσεων, θεσμικών και επιστημονικών συνεργασιών ξεκίνησε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων στην Κάρπαθο. Κατόπιν των συνεδριάσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αστυπάλαια, την Κω και την Κάλυμνο, σειρά είχε το νησί της Καρπάθου. Πέραν από τις τρέχουσες και μελλοντικές δράσεις του Συλλόγου που αφορούν όλα τα μέλη του στα νησιά, τέθηκαν στο επίκεντρο θέματα νησιωτικότητας, καθώς και θέματα τεχνικής φύσης που αφορούν εξειδικευμένα τους Καρπάθιους συναδέλφους.
Άλλωστε, ενόψει των θεσμικών συνεργασιών που θα έχει ο Σύλλογος με τα αρμόδια Υπουργεία και τους αντίστοιχους κεντρικούς φορείς στην Αθήνα, είναι σημαντικό να συγκεντρωθούν και να τεθούν οι απόψεις, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις όλων των Αρχιτεκτόνων της Δωδεκανήσου.
Η σειρά θεσμικών συναντήσεων στην Κάρπαθο περιέλαβε συνεργασίες με:
• τον Δήμαρχο Καρπάθου κ Ηλία Λάμπρο,
• τον Προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών και Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Δόμησης κ Πάρη Παπαδημητρίου,
• τα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων στην Κάρπαθο, καθώς και συναδέλφους από τη Ρόδο.
Μέσα από τι εκτενείς διαβουλεύσεις της Διοίκησης του Συλλόγου με τον Δήμαρχο Καρπάθου, προέκυψε η ανάγκη έναρξης μίας ουσιαστικής επιστημονικής συνεργασίας. Αρχικά ο κ Λάμπρου παρουσίασε το θέμα του νέου λιμανιού του νησιού, ένα εγχείρημα που ξεκίνησε το 2007, πραγματοποιήθηκε Διεθνής Διαγωνισμός και πλέον –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- βρίσκεται στην τελική του ευθεία.
Από την πλευρά του ο κ Σκιαδόπουλος ανέλυσε το υλοποιημένο έργο του Συλλόγου, δίνοντας έμφαση στα θέματα των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών, αφού εξήρε τη σημασία που έχουν για την ανάπλαση ενός τόπου. Πιο συγκεκριμένα, έθεσε στην διάθεση του Δήμου την εκτενή πλέον εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει συλλέξει και κατέχει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων σχετικά με την προκήρυξη Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών.
Κατόπιν, ανέλυσε στον Δήμαρχο την πρόσφατη συνεργασία που έχει ο Σύλλογος με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, σχετικά με του Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς Αστικού Εξοπλισμού στα Δωδεκάνησα.
Επίσης, έθεσε υπό την γνώση του Δημάρχου την πρόσφατη δέσμευση της Περιφέρειας σχετικά με την χρηματοδότηση των Δήμων οι οποίοι θα επιλέξουν να υλοποιήσουν τις βραβευθείσες προτάσεις των Διαγωνισμών. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα ενδιαφέρον από τον Δήμαρχο του νησιού, και συμφώνησαν από κοινού για την άμεση ανανέωση της επικοινωνίας τους. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για καθιστικό εξωτερικού χώρου (παγκάκι), φωτιστικό, κάλαθο απορριμμάτων, στάση μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορείων), κλπ.
Κατόπιν της συνάντησης με τον Δήμαρχο, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο η συνεδρίαση του Συλλόγου με τους ντόπιους συναδέλφους, στην οποία αρχικά συμμετείχε και ο κ Λάμπρος.
Ο κ Σκιαδόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους συναδέλφους για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη συνεδρίαση, καθότι όπως τόνισε «ο Αύγουστος ως μήνας είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τέτοιου είδους συνεδριάσεις», παρουσίασε το υλοποιημένο έργο του Συλλόγου που αφορά και τους Καρπάθιους συναδέλφους. Αρχικά, πραγματοποίησε μία παρουσίαση των ήδη υλοποιημένων Διαγωνισμών αναφορικά με την πλατεία Χαρίτου στην Ρόδο και τον αστικό Εξοπλισμό της Δωδεκανήσου. Επίσης, προσκάλεσε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στους αντίστοιχους 4 Πανελλήνιους Διαγωνισμούς για τις Κυκλάδες, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στον προσεχή Διαγωνισμό για την Πλατεία Νομαρχίας στη Ρόδο.
Κατόπιν -όπως άλλωστε ήταν προγραμματισμένο και από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης- παρουσιάστηκαν από τους ντόπιους συναδέλφους τα κυριότερα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση της εργασίας τους στο νησί, τα οποία είναι :
• Υποστελέχωση των αρμόδιων Υπηρεσιών.
• Απουσία Αρχιτέκτονα υπαλλήλου στις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Τα δύο παραπάνω μείζονα προβλήματα έχουν δυσάρεστες και ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του τόπου, ενώ επίσης παρουσιάζεται σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση οικοδομικών αδειών.
Επιπροσθέτως, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν Καρπάθιοι συνάδελφοι:
« Ειναι παντελης η απουσια Αρχιτεκτονων μηχανικων απο την ομαδα μηχανικων της τεχνικης υπηρεσιας του Δημου, την στιγμη που ολοι οι Δημοι σε πανελλαδικο επιπεδο διαθετουν τουλαχιστον δυο Αρχιτεκτονες μηχανικους προκειμενου να προγραματιζονται- σχεδιαζονται και επιλυονται τα θεματα Αρχιτεκτονικης του εκαστοτε Δημου .
Οι Οικισμοι του Δημου Καρπαθου: Μενετες, Απερι, Πυλες, Βωλαδα, Οθως και Σποα ειναι Οικισμοι που στην πραγματικοτητα ειναι παραδοσιακοι (κυριως στο συνεκτικο τους τμημα) και δυστυχως διεπονται απο το διαταγμα των οικισμων μεχρι 2000 κατοικους του 2011. (…)
Ειναι επιτακτικη η αναγκη κυριε Προεδρε όπως οι παραπανω Οικισμοι να χαρακτηρισθουν επιτελους παραδοσιακοι και να σεβαστουμε την Αρχιτεκτονικη και πολεοδομικη τους ιστορια.»
Ο κ Σκιαδόπουλος κάλεσε τους Καρπάθιους συναδέλφους να προβούν σε επίσημο υπογεγραμμένο υπόμνημα, ώστε να διαβιβαστεί από τον Σύλλογο προς τους αρμόδιους κεντρικούς φορείς, μαζί με τα αντίστοιχα υπομνήματα που ετοιμάζονται από τους συναδέλφους των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου.
Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των επόμενων συνεδριάσεών του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.
Γιώργος Σκιαδόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιώργος Περνάρης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Νίκος Ζαρίφης Γ. Γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιάννης Ματσαμάς Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Ανθούλα Τσιώκα Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου