Κατά δεκάδες εξακολουθούν να περνούν από τα Δωδεκάνησα στο τελευταίο διάστημα Τούρκοι πολίτες που στην πατρίδα τους βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δ», στη Ρόδο και στην Κω, τους τελευταίους μήνες, έχουν εισέλθει δεκάδες διωκόμενοι από το καθεστώς Ερντογάν Τούρκοι πολίτες, προκειμένου να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη, διότι πίσω στη χώρα τους, όπως υποστηρίζουν, η ζωή τους κινδυνεύει.
Οι ίδιες πληροφορίες της «δ» αναφέρουν πως στην πλειονότητά τους, πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους, ακαδημαϊκούς, υψηλόβαθμους ένστολους αλλά και επιχειρηματίες, που πέρασαν στη Ρόδο και στην Κω παρανόμως, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν διώξεις στην χώρα τους. Οι περισσότεροι είτε είναι υποστηρικτές του κινήματος Γκιουλέν, ή διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν ως Γκιουλενιστές.
Στη Ρόδο και στην Κω, φτάνουν από την Τουρκία είτε μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες είτε ακολουθούν την διαδικασία μόνοι τους, με σκοπό στη συνέχεια ή να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ή να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς Γερμανία, Βέλγιο ή τις σκανδιναβικές χώρες.
Πολλοί από αυτούς κατέφθασαν στη Ρόδο με την οικογένειά τους ή φρόντισαν να προηγηθούν μέλη των οικογενειών τους, αφήνοντας πίσω συγγενείς, φίλους και σπίτια, προκειμένου να γλιτώσουν όπως υποστηρίζουν, από τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, πως δίκτυα που πολλές φορές έχουν έδρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βοηθούν Τούρκους πολίτες που διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν να περάσουν στην Ελλάδα είτε μέσω του Εβρου είτε μέσω των νησιών, προκειμένου να σωθούν. Οι περισσότεροι από όσους εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν διώξεις στην χώρα τους και πως σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύει ακόμα και η ζωή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», πολλοί από όσους βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στη Ρόδο ζητώντας άσυλο είναι ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, πρώην δημόσιοι υπάλληλοι που απολύθηκαν, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας και της Αστυνομίας και επιθυμούν να διαφύγουν στην Ευρώπη.
Αρκετοί επίσης βρέθηκαν στο στόχαστρο ως δημοσιογράφοι, δικηγόροι και δάσκαλοι των «σχολείων» του Γκιουλέν. Η κατηγορία που τους επιρρίπτει το καθεστώς Ερντογάν είναι «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», με τους περισσότερους διωκόμενους να είναι ουσιαστικά καταδικασμένοι σε αναμονή, γι αυτό και παίρνουν την δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψουν τη ζωή τους στην Τουρκία και να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.
Παρ΄ότι οι ροές μεταναστών προς τα νησιά της Δωδεκανήσου, δεν έχουν την ίδια δυναμική, εντούτοις οι αφίξεις δεν έχουν σταματήσει, με πολλούς διωγμένους Τούρκους πολίτες να επιλέγουν τον ίδιο δρόμο.
Ερχόμενοι στα Δωδεκάνησα, αναζητούν δικηγόρο, κατάλυμα μόνιμο ή προσωρινό όπως και οι παράτυποι μετανάστες ή πρόσφυγες. Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως πολλοί διαθέτουν visa, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις διευκολύνει τη διαδικασία της αναχώρησής τους από την Ελλάδα για άλλες χώρες της Ευρώπης.
Στα τελευταία δύο χρόνια, από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, εκτιμάται ότι εκατοντάδες διωκόμενοι Τούρκοι πολίτες έχουν εισέλθει παρανόμως στα Δωδεκάνησα, ωστόσο ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Οι περιπτώσεις είναι πολλές και διαφορετικές. Κάποιοι είχαν κινηθεί πριν από το πραξικόπημα, στέλνοντας τις οικογένειές τους στην Ευρώπη ή στον Καναδά, άλλοι, με μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα, είχαν προλάβει να εφοδιαστούν με μακροχρόνιες άδειες παραμονής ή ακόμη και με διαβατήρια ασφαλών χωρών. Αλλοι πάλι αναγκάστηκαν να φύγουν βιαστικά, αντιμετωπίζοντας όλους τους κινδύνους της παράνομης φυγής.
Η χορήγηση πολιτικού ασύλου, είναι μια δύσκολη υπόθεση, γι αυτό και είναι ελάχιστοι όσοι τα κατάφεραν. Φτάνοντας στα Δωδεκάνησα, σκοπός είναι να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα, για να καταφέρουν είτε να δρομολογήσουν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, είτε να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Ωστόσο, δεν τα καταφέρνουν όλοι. Μόλις πριν από έναν μήνα, συνελήφθησαν πενήντα φυγάδες που προσπαθούσαν να περάσουν στη Ρόδο και οι οποίοι είναι ύποπτοι για διασυνδέσεις με τη FETO, την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών. Συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να ταξιδέψουν παράνομα από τα Κατεχόμενα προς τη Ρόδο. Ανάμεσα στους 50 Γκιουλενιστές ήταν πρώην στρατιωτικοί, δάσκαλοι και ένας ξυλουργός, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Με δεδομένο ότι η Αγκυρα κατηγορεί τη FETO και τον Φετουλάχ Γκιουλέν για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, η εξήγηση γιατί οι διωκόμενοι επιχειρούν με κάθε τρόπο να περάσουν στην Ελλάδα, είτε μέσω Εβρου είτε μέσω των νησιών, δίδεται αυτόματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου, περισσότεροι από 2.000 Τούρκοι πολίτες έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2016.
https://www.dimokratiki.gr/28-08-2018/synechizetai-i-fygi-toyrkon-pros-ta-nisia-mas-ypostirizoyn-oti-diokonta-apo-to-kathestos/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.