Στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, από 29 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο
Στο ιερό νησί των Δωδεκανήσων, την Πάτμο, ξεκινά απόψε το 17ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου «Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής».
Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Πάτμου και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Υποστηρίζεται από την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου.
Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής που φέτος συμπληρώνει 17 χρόνια παρουσίας, αποτελεί διοργάνωση – θεσμό εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, μοναδικό στο είδος του, απόλυτα ταυτισμένο με το Ιερό Νησί της Αποκάλυψης, την Ιερουσαλήμ του Αιγαίου, έναν εκ των επτά σημαντικότερων προσκυνηματικών τόπων στην Ευρώπη, σημείο αναφοράς για την θρησκευτική μουσική, στο Αιγαίο, στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.
Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Άλκη Μπαλτά, διοργανώνεται από σήμερα, Τετάρτη 29 Αυγούστου έως τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης, το οποίο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού Φεστιβάλ είναι το διαφορετικό μουσικό ενδιαφέρον της κάθε συναυλίας και οι συμμετοχές πολυπρόσωπων συνόλων από την Αγγλία (English Chamber Choir) και τη Ρωσία (Moscow Youth Chamber Choir), που θα παρουσιάσουν χορωδιακά έργα. Επίσης, η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, μαζί με δεκαμελή χορωδία, θα ερμηνεύσουν το έργο «Η αναπαράσταση της Ψυχής και του Σώματος» του Εμίλιο Καβαλιέρι, που είναι το πρώτο ορατόριο που έχει γραφτεί ποτέ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η βραδιά με σπιρίτσουαλ και σύγχρονα ξένα και ελληνικά τραγούδια που έχουν θρησκευτικό περιεχόμενο.
Στο πλαίσιο του Θρησκευτικού Φεστιβάλ περιλαμβάνεται και μία ειδική βραδιά για παιδιά, από πέντε χρονών και άνω, στην οποία με μουσική, αφήγηση, εικόνες και τραγούδι θα παρουσιαστεί ένας μύθος του Αισώπου. Η εκπαιδευτική αυτή συναυλία θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο «Πάτμιον».
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:
Τετάρτη 29 Αυγούστου
Η Χορωδία «ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ» της Στέγης Βυζαντινών Τεχνών Λέσβου και σύνολο λαϊκών οργάνων.
«Τα Χαίρε των Ελλήνων…» (Η Παναγία στην Ελληνική Μουσική Παράδοση).
Μαέστρος : Παναγιώτης Τσακύρης.
Στο πρόγραμμα της συναυλίας θα υπάρχει μια συνεχής εναλλαγή ανάμεσα σε βυζαντινούς ύμνους για τη Θεοτόκο και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια που αναφέρονται στην Παναγία. Κατά την διάρκεια της συναυλίας θα υπάρχει σχολιασμός των έργων και προβολή εικόνων της Παναγίας.
Πέμπτη 30 Αυγούστου
English Chamber Choir (Αγγλία, Λονδίνο).
Θρησκευτική χορωδιακή μουσική.
Μαέστρος : Guy Protheroe.
Τα θρησκευτικά έργα των επωνύμων συνθετών που θα παρουσιαστούν, κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: έργα εμπνευσμένα από το Βυζάντιο (π.χ. Θεοδωράκη: Κασσιανή), έργα της δυτικής μουσικής παράδοσης και έργα της Ρωσικής Ορθόδοξης θρησκευτικής παράδοσης. Θα ακουστούν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση δύο χορωδιακά έργα (των Ivan Moody και Άλκη Μπαλτά), που γράφτηκαν ειδικά για το 17ο Φεστιβάλ.
Παρασκευή 31 Αυγούστου
Εκπαιδευτική συναυλία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής,
«Ο λαγός και η χελώνα» (μύθος Αισώπου),
Η ορχήστρα του Φεστιβάλ και τρεις τραγουδιστές, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Α. Μπαλτά και με αφηγήτρια την ηθοποιό Άννα-Μόσχα Καμπόσου, θα πραγματοποιήσουν στο Πνευματικό Κέντρο «Πάτμιον» μια εκπαιδευτική συναυλία για τα παιδιά της Πάτμου (ηλικίες από 5 ετών και άνω). Θα υπάρχει προβολή εικόνων και βίντεο σχετικών με τον μύθο για τον αγώνα δρόμου μεταξύ του λαγού και της χελώνας.
Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου
Θρησκευτικά τραγούδια και μουσική νεώτερων εποχών.
Η τραγουδίστρια Σοφία Αβραμίδου και οι τρεις μουσικοί θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με σπιρίτσουαλς και πολλά σύγχρονα τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών, που έχουν θρησκευτικό περιεχόμενο.
Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου
«Η αναπαράσταση της Ψυχής και του Σώματος» – Ορατόριο.
Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου.
Το μεγάλης ιστορικής σημασίας έργο του Εμίλιο Καβαλιέρι (1550 – 1602) «Η αναπαράσταση της Ψυχής και του Σώματος» είναι το πρώτο ορατόριο που έχει γραφτεί. Η Ψυχή και το Σώμα συνομιλούν για την επουράνια ζωή και για τους γήινους πειρασμούς. Στην εξέλιξη του έργου παρεμβαίνουν και άλλοι ήρωες όπως π.χ. ο Χρόνος, ο Φύλακας Άγγελος και ακούγονται φωνές των καταδικασμένων στην Κόλαση και των ευτυχισμένων στον Παράδεισο. Η διασκευή και ενορχήστρωση του έργου έγινε από τον Άλκη Μπαλτά.
Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου
Θρησκευτικά Χορωδιακά έργα.
Moscow Youth Chamber Choir (Νεανική Χορωδία από την Μόσχα).
Μαέστρος : Mikhail Kudryavtsev.
Με νέους ταλαντούχους τραγουδιστές, οι οποίοι αποφοίτησαν από τα γνωστότερα μουσικά ιδρύματα της Μόσχας, η «Moscow Youth Chamber Choir» θεωρείται σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες νεανικές χορωδίες της Ρωσίας. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα θρησκευτικού περιεχομένου κυρίως Ρώσων συνθετών.
Ώρα έναρξης των συναυλιών: 20:30