Συνεντεύξεις

A. Λοβέρδος: «Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να συμπράξει με τις πολιτικές δυνάμεις του λαϊκισμού και της ανικανότητας»

Συνέντευξη στη
Μαίρη Φώτη

Ως «επιθανάτιο ρόγχο» και όχι απλώς ως «κύκνειο άσμα» χαρακτηρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος, τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Ο κ. Α. Λοβέρδος, στη συνέντευξή του στη «δ» καταφέρεται με σκληρή γλώσσα κατά των συγκυβερνώντων κάνοντας λόγο για «εξαμβλωματικό ντουέτο», ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, καλώντας την «να τα αφήσει ήσυχα στον λίγο καιρό που της απομένει».
Επιπλέον, δηλώνει ότι το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο έχει ισορροπήσει αλλά και έχει χαράξει την δική του αυτόνομη και ισχυρή πορεία στον πολιτικό χάρτη της χώρας και απαντά στο ερώτημα για μια πιθανή συνεργασία με τη ΝΔ, την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Κύριε υπουργέ, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από τις πολιτικές εξελίξεις, τον ανασχηματισμό και την πρόσφατη έξοδο από τα μνημόνια. Είναι ένα αφήγημα αυτό που μπορεί να βοηθήσει επικοινωνιακά την κυβέρνηση προκειμένου να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές, όπως φημολογείται ότι ήταν ο σχεδιασμός της;
-Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι το αφήγημα αυτό είναι κάλπικο. Όταν η έξοδος από τα μνημόνια συνοδεύεται από δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αυτή η κυβέρνηση και που θα επιβαρύνουν τους Έλληνες πολίτες, τότε όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πρόκειται για ένα γεγονός που θα δώσει ώθηση στο πεδίο της οικονομίας. Η κυβέρνηση επί της ουσίας κατήρτισε με τους δανειστές το τέταρτο μνημόνιο και ανέλαβε βαρύτατες υποχρεώσεις σε βάρος όλης της διαστρωμάτωσης της ελληνικής κοινωνίας που φτάνουν όχι μόνο μέχρι το 2022 αλλά χάνονται στο βάθος του χρονικού ορίζοντα. Οι πλέον δρακόντειες από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις είναι βεβαίως η δραματική μείωση των συντάξεων με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η μείωση του αφορολογήτου, η υποχρέωση της διατήρησης της βαρύτητας της άμεσης και έμμεσης φορολόγησης, ο ενεχυριασμός της εθνικής περιουσίας στο διεπόμενο από ξένο υπερταμείο. Κατά συνέπεια οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί είναι εξωπραγματικοί και σε καμία περίπτωση δεν της επιτρέπουν να ελπίζει για ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα. Προσωπικά είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η εκλογική τους πτώση θα ανακοπεί μόνο όταν προσκρούσουν στον πυθμένα του πολιτικού καιάδα. Τίποτε περισσότερο δεν τους αξίζει και γι΄αυτό τίποτε περισσότερο δεν θα πάρουν από τον ελληνικό λαό στις κάλπες. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασχηματισμό, ο οποίος όμως συνιστά ανακύκλωση των ίδιων πάνω κάτω προσώπων στον κορμό της κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση διεύρυνση και ανανέωση. Δεν υπάρχει καμία πολιτική ουσία στην συγκεκριμένη πρωθυπουργική πρωτοβουλία. Αυτός ο ανασχηματισμός αποτελεί όχι απλώς το κύκνειο άσμα αλλά τον επιθανάτιο ρόγχο ενός αποτυχημένου κυβερνητικού σχήματος.
Επί της ουσίας, πότε εκτιμάτε ότι θα μπορούμε να μιλάμε για έξοδο από μνημόνια;
-Η ουσιαστική έξοδος από τα μνημόνια προϋποθέτει ανάκαμψη της οικονομίας και πραγματική ανάπτυξη. Η παρούσα κυβέρνηση σε αυτό τον τομέα έχει αποδείξει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στα ζητούμενα αυτά για τον απλούστατο λόγο ότι εχθρεύεται την ελεύθερη οικονομία, δεν ασπάζεται τους όρους της πραγματικής αγοράς και δεν μπορεί να συνδράμει ως εκ τούτου στην στροφή της ελληνικής οικονομίας προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η χώρα έχει ανάγκη από ριζοσπαστικές τομές που θα παρακάμψουν την γραφειοκρατία και θα μειώσουν την υπερφορολόγηση των πολιτών ώστε να πάρει μπροστά η ατμομηχανή της οικονομίας και να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και αποτελεσματικά η αγορά. Οι Έλληνες θα μπορούν να αισθάνονται ότι έχουν αποκτήσει αποστάσεις ασφαλείας από την μνημονιακή εποχή μόνο όταν η διακυβέρνηση της χώρας εναποτεθεί σε πολιτικές δυνάμεις με υγιείς αρχές.
• Οι νεκροί των φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική έχουν φτάσει τους 98. Έχετε ασκήσει πολύ έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα…
Πώς θα μπορούσα να κάνω αλλιώς; Οι ευθύνες της κυβέρνησης αυτής της εκατόμβης των νεκρών συμπολιτών μας είναι μεγάλες και δεν πρόκειται να ξεχαστούν. Κατανοώ ότι το μέγεθος της πυρκαγιάς ήταν τέτοιο που οι περιουσίες ήταν δύσκολο έως αδύνατο να προστατευθούν αλλά πιστεύω ότι εάν οι χειρισμοί ήταν διαφορετικοί, εάν είχε δοθεί συντονισμένα εντολή εκκένωσης δεν θα είχαμε θρηνήσει θύματα. Σε καιρό ειρήνης όταν στην πρωτεύουσα ενός κράτους χάνουν την ζωή τους σχεδόν εκατό άνθρωποι εξαιτίας ολιγωρίας και ανικανότητας κάποιος έχει ευθύνη. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον κυβερνήτη αυτού του κράτους. Εντύπωση όμως αλγεινή και μάλλον και κάτι παραπάνω όπως θυμό και οργή προκαλεί και ο κυνισμός με τον οποίο τα κυβερνητικά στελέχη και πρωτίστως ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας αντιμετώπισαν αυτή την συμφορά.
Το μόνο στο οποίο εστίασαν ήταν η προστασία της πρωθυπουργικής εικόνας και η προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης των πολιτών. Ήξεραν ότι κάηκαν άνθρωποι και ο Α.Τσίπρας ρωτούσε αν θα βρέξει. Τέτοιοι άνθρωποι προσωπικά δεν είχα ποτέ τολμήσει να φανταστώ ότι υπάρχουν ανάμεσά μας και ακόμη χειρότερα ότι θα βρίσκονταν στην διακυβέρνηση της χώρας μας. Λυπάμαι βαθιά που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν επάνω στον δικαιολογημένο θυμό και την κατανοητή απόγνωση κάποιους που αποδείχτηκαν σκέτοι αγύρτες. Προσωπικά τους είχα καταλάβει από την πρώτη στιγμή και έδωσα και δίνω μεγάλες μάχες για να αποκαλυφθεί το αληθινό και πολλές φορές αποκρουστικό τους πρόσωπο. Τώρα πλέον μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια αποτυχημένης διαδρομής σύμμαχός μου είναι τα ίδια τους τα πεπραγμένα που πιστοποιούν πόσο δίκιο είχαμε όσοι δεν τους εμπιστευτήκαμε.
• Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο του «Σκοπιανού»;
Εξ αφορμής του συγκεκριμένου ζητήματος έχουν ήδη αναδειχθεί δύο κορυφαία προβλήματα της κυβέρνησης. Το πρώτο αφορά στο ετερόκλητο κυβερνητικό δίδυμο και το δεύτερο στην σχέση της με το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Η στάση των ΑΝΕΛ για το θέμα αυτό είναι αλλοπρόσαλλη. Από τη μια διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την χρήση του όρου Μακεδονία από τη γείτονα χώρα και από την άλλη προσήλθαν στη Βουλή και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Α.Τσίπρα και την κυβέρνησή του σε πρόταση μομφής που αφορούσε στο Σκοπιανό.
Από την άλλη πλευρά τα συλλαλητήρια, στα οποία δεν προσήλθα αλλά των οποίων το μήνυμα δεν δικαιούμαι να αγνοήσω, και οι δημοσκοπήσεις για το συγκεκριμένο θέμα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν τους εμπιστεύεται για την επίλυση του εθνικού αυτού θέματος και στέκεται απέναντι στις επιλογές και τις αποφάσεις τους. Άρα δεν μιλάμε απλώς για σκόπελο. Μιλάμε για αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και κοινωνία και πύργο της Βαβυλωνίας στην κυβερνητική συνοχή του διδύμου Τσίπρα-Καμμένου. Στο σημείο όμως αυτό θέλω να υπογραμμίσω ότι οι δύο αυτές πλευρές που συνθέτουν ένα εξαμβλωματικό ντουέτο κατά βάθος αντανακλούν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Του νομίσματος της δημαγωγίας, του ψεύδους και κυρίως του λαϊκισμού. Ο καθρέφτης του Α.Τσίπρα δείχνει τον Π.Καμμένο και αντιστρόφως.

• Με τα εθνικά θέματα να βρίσκονται στο επίκεντρο, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα ελληνοτουρκικά και για την πολιτική της έντασης που συντηρεί ο Ερντογάν στο Αιγαίο. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση;
Μετά τη νίκη Ερντογάν παρατηρείται μία ύφεση σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον παροξυσμό των εκφράσεων της πολιτικής της ηγεσίας εναντίον της Ελλάδας. Δεν θα πρέπει όμως να μας ξεγελά αυτή η περίοδος. Η στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν πρόκειται να αλλάξει. Συνδυάζεται με τη συνολική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια στάση διεκδικητική, εχθρική προς το Διεθνές Δίκαιο και απειλητική για την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση που μας λέει πως συζητά με την Αλβανία θέματα διμερούς ενδιαφέροντος χωρίς να ξέρουμε τί ακριβώς, πρέπει να προσέξει πως ορισμένες πτυχές των ελληνοαλβανικών θεμάτων αντανακλώνται αμέσως ή εμμέσως και στο Αιγαίο και ειδικά στα Δωδεκάνησα. Δεν θέλω να πω περισσότερα, αλλά όπως έχω υποστηρίξει και με άλλη ευκαιρία, καλά θα κάνει αυτή η κυβέρνηση να αφήσει ήσυχα τα εθνικά μας θέματα στους λίγους μήνες που της απομένουν. Αρκετό κακό έχουν κάνει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
• Η χώρα έχει εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, έχοντας μπροστά ευρωεκλογές, εκλογές της Τ.Α. και βεβαίως εθνικές εκλογές, με πιθανό το ενδεχόμενο να στηθούν τετραπλές κάλπες. Ποιος είναι ο ρεαλιστικός στόχος που έχει θέσει το ΚΙΝ.ΑΛ., με δεδομένο ότι το εγχείρημα της συνεργασίας, ή της συνένωσης, δεν φαίνεται να έχει ακόμα βρει ισορροπίες;
Το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο έχει ισορροπήσει αλλά και έχει χαράξει την δική του αυτόνομη και ισχυρή πορεία στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και περισσότερο σαφές και προφανές ότι είμαστε οι μόνοι αυθεντικοί εκφραστές του χώρου των ιδεών του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Αυτό είναι ένα στοιχείο που μας πιστώνει και το παρελθόν και το παρόν. Είμαστε εκείνοι που έχουμε στις πολιτικές επιλογές μας ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και συνάμα αγνό και αταλάντευτο πατριωτισμό. Είμαστε εκείνοι που θα αποτελέσουν τον ρυθμιστικό παράγοντα στην μετασύριζα εποχή και σε επίπεδο τελευταίας ανάλυσης είμαστε μόνοι που μπορούν να διασφαλίσουν τα ζωτικά συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Ο στόχος μας είναι συγκεκριμένος. Όταν θα κληθούμε να διαχειριστούμε την διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, οι θέσεις μας θα επικρατήσουν και θα διαμορφώσουν την περαιτέρω ομαλή πορεία της χώρας.
Η συνεργασία με την ΝΔ είναι μέσα στις επιλογές της επόμενης ημέρας;
Το ερώτημα που μου θέτετε δεν το αντιμετωπίζω πρώτη φορά. Η απάντηση όμως που δίνω είναι πάντοτε η ίδια. Και δεν έχει καμία παρέκκλιση από την βαθιά μου πίστη στον πρωταρχικό ρόλο και λόγο που έχει το εκλογικό σώμα σε αυτή την υπόθεση. Για μένα η σειρά είναι καθορισμένη και αδιασάλευτη. Οι πολίτες αποφασίζουν και οι παρατάξεις εκτελούν. Θα ήταν ύβρη τουλάχιστον για ένα πολιτικό όπως εγώ που πιστεύω στη δύναμη της λαϊκής ετυμηγορίας να προκαταλάβω το εκλογικό αποτέλεσμα. Και ακόμη μου είναι αδιανόητο να πάρω αποφάσεις πριν εκφραστεί στην κάλπη η λαϊκή εντολή. Εάν πρόκειται να υπάρξουν συνεργασίες και μεταξύ ποιών είναι ζήτημα που θα επικαθορίσει η λαϊκή βούληση. Μέχρι τότε εμείς οφείλουμε να ενεργήσουμε με γνώμονα την τελευταία λαϊκή εντολή, που εν προκειμένω μας έχει κατατάξει στην αντιπολίτευση. Και ποιο είναι το έργο της αντιπολίτευσης; Να ελέγχει την εκάστοτε κυβέρνηση. Ένα όμως είναι βέβαιο: Επουδενί δεν πρόκειται να συμπράξουμε με τις πολιτικές δυνάμεις του λαϊκισμού και της ανικανότητας που κατέστρεψαν την ελληνική κοινωνία χύνοντας τόνους λάσπης και οκάδες δηλητηρίου.
Μέχρι λοιπόν τις επόμενες εθνικές εκλογές το Κίνημα Αλλαγής στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και ασκεί αντιπολίτευση στην πιο επικίνδυνη και εκ του αποτελέσματος πλέον αποτυχημένη και καταστρεπτική κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος.
• Θα ήθελα το σχόλιό σας για πρώην συντρόφους σας, που αναπτύσσουν έντονο φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια κρίσιμη περίοδο για τον χώρο, όπως τελευταία χρεώνουν στον κ. Γ. Ραγκούση, ο οποίος μάλιστα είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ. Δεν είναι ο μόνος, αλλά η δική του περίπτωση, έχει συζητηθεί ποικιλοτρόπως, λόγω της εμπλοκής του στο ΚΙΝ.ΑΛ.
Σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε στην πολιτική μου διαδρομή αφιέρωσα πολιτικό χρόνο για να σχολιάζω επιλογές άλλων. Εμένα οι πολίτες με ψήφισαν για να τους εκπροσωπώ με το έπακρο των δυνατοτήτων μου και αυτό κάνω. Τι κάνει ο κ.Ραγκούσης, ο οποίος σημειωτέον είναι εκτός Κινήματος Αλλαγής, είναι δικός του λογαριασμός και θα κριθεί από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
Κύριε υπουργέ, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή σας στη Ρόδο, την οποία επισκέπτεστε τακτικά, θα ήθελα το σχόλιό σας για την κατάσταση στα νησιά, σε κάθε επίπεδο. Τα ρεκόρ στις αφίξεις δεν γεμίζουν τα ταμεία, η οικονομία παραμένει καθηλωμένη, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έχει εκτοξεύσει τις τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει το μεταφορικό ισοδύναμο, ως πανάκεια.
Ήλθα για λίγες μέρες. Δεν πρόλαβα να δω τους φίλους μου γι αυτό θα έλθω πάλι μέσα στο φθινόπωρο. Τη γνώμη μου για το παραδεισένιο νησί σας την έχω εκφράσει πολλές φορές. Τώρα όμως θέλω να σας μεταφέρω τη γνώμη των παιδιών μου, που ήλθαν για πρώτη φορά. Συνεχώς μου έλεγαν πως η Ρόδος είναι πανέμορφη και μου ζητούσαν να ξαναέρθουμε και του χρόνου. Σημειώνω την καλή διαχείριση των απορριμμάτων. Όπου πάω είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάω και ελέγχω και νομίζω πως η Ρόδος τα κατάφερε. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν οπωσδήποτε και αφορούν κυρίως το ρόλο του κράτους. Όσο λιγότερο παρεμβαίνει τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχει το νησί. Η γραφειοκρατία είναι πληγή και για την Ρόδο. Κι ακόμη, δεν μπορώ να μην επισημάνω τα μεγάλα θέματα της υπερφορολόγησης και των υπερβολικών εισφορών. Η επόμενη πλειοψηφία της Βουλής αυτά τα θέματα πρέπει να τα αντιμετωπίσει αμέσως.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου