Δεκάδες είναι οι υποθέσεις αποφυλάκισης κρατουμένων για σοβαρά ποινικά αδικήματα -ανάμεσα σε αυτούς για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα, για απάτες , εγκληματικές επιθέσεις κλπ- με την “άθροιση” των ποσοστών αμφισβητούμενων αναπηριών , όπως προκύπτει από μια αρχική εξέταση των δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες πολλές από αυτές τις αποφυλακίσεις πρωταγωνιστών μεγάλων σκανδάλων, παρουσιάζουν ομοιότητες με την “υπόθεση Φλώρου” με επίκληση ψυχιατρικών εξετάσεων και αμφιλεγόμενων συμπτωμάτων άλλων ασθενειών.
Μάλιστα στις 25 Μαΐου 2018 υπήρχε κείμενο από την Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων για το μαζικό “τρικ” της πρόσθεσης αναπηριών. Οπως μνημονευόταν σε αυτό “όταν όλοι ασχολούντο μόνο με τις εμφανείς διατάξεις του Νόμου Παρασκευόπουλου και τις πρόωρες αποφυλακίσεις των κρατουμένων, εμείς είχαμε αναδείξει και την άλλη του πλευρά που αφορούσε τον τρόπο αναγνώρισης αλλά και την ποσοστοποίηση της αναπηρίας. Έτσι επικαλούμενοι οι κρατούμενοι διάφορες ασθένειες και παίρνοντας επιμέρους μικρά ποσοστά που δεν θα προκαλούσαν από μόνα τους υποψίες και αρνητικές εντυπώσεις, θα συγχώνευαν στη συνέχεια τα ποσοστά αυτά αποκτώντας έμμεσα το απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας προκειμένου να συντομεύουν την αποφυλάκισή τους. Είναι φανερό ότι με τον τρόπο αυτό όπως είχαμε πει και τότε θα ευνοούνταν τα φαινόμενα διαφθοράς. Δυστυχώς, ούτε αυτές τις επισημάνσεις μας άκουσε κανείς”.
Σημειώνεται ότι στην ίδια ανακοίνωση ζητείτο “το ιατρικό προσωπικό που θα ασχολείται με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων να μην ορίζονται ως πραγματογνώμονες, πολύ δε περισσότερο να μην τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέγονται από τους κρατουμένους ως τεχνικοί σύμβουλοι. Είναι φανερό ότι σε αντίθετη περίπτωση όχι απλά δεν θα περιοριζόταν τα φαινόμενα διαφθοράς, αλλά θα ενισχύονταν”.
Κι αυτό γιατί στην υπόθεση Φλώρου καθοριστικό ρόλο είχε γνωμάτευση ιατρού του ΕΣΥ που παρακολουθούσε και τους κρατουμένους του Ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού.
Ηδη ξεκίνησε έλεγχος για προγενέστερες ύποπτες αποφυλακίσεις με την μέθοδο πρόσθεσης “παθήσεων” από την Εισαγγελία Εφετών Ευβοίας. Σύμφωνα με πληροφορίες την Εισαγγελία είχε απασχολήσει τα τελευταία χρόνια κι άλλο ατόπημα τοπικού δικαστικού συμβουλίου που δέχθηκε κατηγορούμενη για διακίνηση ναρκωτικών να μην δίνει παρόν σε αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης-όπως επέβαλε το δικαστήριο- αλλά να μεταβεί στην Γερμανία και να εμφανίζεται σε ελληνικό προξενείο!
Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ο εντοπισμός πλαστών πιστοποιητικών από το αρμόδιο εργαστήριο για τον έλεγχο της άπνοιας στον Ευαγγελισμό, αφού αυτά τα έγγραφα αποστέλλονται στις φυλακές Κορυδαλλού κι άλλες κρατικές υπηρεσίες, υπηρεσιακά και δεν προσκομίζονται από τους ασθενείς. Κάτι που σύμφωνα με δικαστικούς λειτουργούς σημαίνει ότι για την σύνταξη πλαστών εγγράφων υπήρξε “σύνδεσμος” εντός του Ευαγγελισμού που προχώρησε στις σχετικές αλλοιώσεις και μεθοδεύσεις. Καθότι αν υπήρχε εκ των υστέρων πλαστογραφία θα είχαν σταλεί από τον Ευαγγελισμό και τα “γνήσια πιστοποιητικά” και θ αναδεικνυόταν το “κόλπο”. Κάτι το οποίο δεν συνέβη. Με δικαστικούς να αναφέρονται σε μία “φάμπρικα” παραγωγής πιστοποιητικών και αλλοίωσης δεδομένων που έχουν εκμεταλλευθεί κι άλλοι προ του κ Φλώρου.
Στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης σημείωναν ακόμη ότι “η υπόθεση του κ. Αρη Φλώρου παρουσιάζει αρκετές ιδιοτυπίες αφού ο συγκεκριμένος κρατούμενος είχε αλλάξει στις αρχές του 2018 τον ψυχίατρο -πραγματογνώμονα που τον παρακολουθούσε κι ο οποίος είχε ζητήσει τότε την αποχώρησή του από το Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού και την επιστροφή του στις φυλακές Χαλκίδας.”
Από την πλευρά τους άνθρωποι που γνωρίζουν τον κατηγορούμενο για την υπόθεση της Energa ισχυρίζονται ότι “το ζήτημα αποφυλάκισής του ήταν εξαιρετικά πιεστικό , αφού είχε δεχθεί πολλές απειλές κατά της ζωής του από Αλβανούς κακοποιούς που του ζητούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά κι ελλόχευε διαρκώς ο κίνδυνος εγκληματικής επίθεσης σε βάρος του μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα, ύστερα μάλιστα κι από την δολοφονία του δικηγόρου του Μ. Ζαφειρόπουλου τον Οκτώβριο του 2017. Μάλιστα φέρεται να είχε ζητηθεί από την ΕΛ. ΑΣ να δοθεί -έναντι αμοιβής- αστυνομική φρουρά σε οικείους του που δέχονταν απειλές. Χωρίς κάτι τέτοιο να γίνει δεκτό”.