Τη δέσμευσή του για μείωση των κύριων ασφαλιστικών εισφορών για όλους, από το 20% στο 15% σε βάθος τετραετίας, με πιο επιθετική μείωση τα πρώτα χρόνια, προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναλύοντας τους βασικούς άξονες του ασφαλιστικού που θα εισαγάγει, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι το τρίτο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, αλλά η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας την υπόθεση της Σοφίας Ζαχαράκη, διαμήνυσε ότι η Ν.Δ. «ούτε τρομοκρατείται ούτε φιμώνεται», τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή του τόπου», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η «ακατάσχετη επιχείρηση λασπολόγησης πολιτικών αντιπάλων» είναι στρατηγική της κυβέρνησης με βασικό σκοπό τον αποπροσανατολισμό.
Στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Αlpha, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για την πρόθεσή του να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου, εισάγοντας ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων που «δεν θα τιμωρεί την εργασία». Δίνοντας μια πρόγευση για όσα θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ –το ασφαλιστικό είναι από τους βασικούς άξονες της φετινής παρουσίας– ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για τη δυνατότητα που θα δίνει το νέο σύστημα για επικουρική ασφάλιση και μέσω ιδιωτικών εταιρειών τις οποίες θα εποπτεύει το κράτος, ενώ επέμεινε στην ανταποδοτικότητα του συστήματος («όσο περισσότερο δουλεύεις, τόσο περισσότερα θα παίρνεις πίσω»). Επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι εισφορές μπορούν να μειωθούν μέσω αναπτυξιακής δυναμικής και ανακατανομής σε προτεραιότητες, «υπό τον βασικό όρο διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και χαρακτήρισε «τραγική αποτυχία» του πρωθυπουργού το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε το τρίτο πρόγραμμα για να επαναφέρει τη χώρα «σε τροχιά κανονικότητας».
Σχολιάζοντας το θρίλερ με την παρ’ ολίγον σύλληψη της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «πρωτοφανές» περιστατικό στην ιστορία της μεταπολίτευσης, ενώ αναφερόμενος στον κ. Βαξεβάνη είπε ότι είναι ταυτισμένος «με τον κ. Τσίπρα και τον βραχίονα λάσπης του Μαξίμου κάθε φορά που είναι να επιτεθεί στη Ν.Δ. και στα στελέχη της». Δηλώνοντας αντίθετος με τη διαδικασία του αυτοφώρου σε ανάλογες περιπτώσεις, σημείωσε μάλιστα ότι «δεν λύνονται αυτού του τύπου οι αντιπαραθέσεις με συλλήψεις και αυτόφωρο», προσθέτοντας ότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην αστική δικαιοσύνη, όπως έχουν κάνει ο ίδιος και η σύζυγός του.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο σχέδιο Γαβρόγλου για τις αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καλώντας μάλιστα σε μέτωπο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά του νομοσχεδίου που, όπως είπε, «δεν πρέπει να ψηφιστεί». Στην Πειραιώς θεωρούν «αδιανόητο» να επιβάλλεται τώρα ένα νομοσχέδιο που θα εφαρμοστεί από την επόμενη κυβέρνηση. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα δώσει προτεραιότητα σε άλλες αλλαγές στην Παιδεία και, πάντως, όχι στο εξεταστικό («μετά από δύο χρόνια», είπε).
Νέα πρόσωπα
Περιγράφοντας το υπουργικό σχήμα που ο ίδιος προετοιμάζει, μίλησε για κατάργηση των αναπληρωτών υπουργών, ενώ προανήγγειλε ανοίγματα και νέα πρόσωπα, σημειώνοντας ότι θέλει να κυβερνήσει «με τη γενιά του», με νεότερους από τον ίδιο και με ανθρώπους «που δεν προέρχονται από τη Ν.Δ.». Επανέλαβε ότι η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε σε αυτήν ούτε στην επόμενη Βουλή, ενώ ερωτηθείς για το τι θα κάνει ως πρωθυπουργός αν η συμφωνία δεν έχει κυρωθεί, απάντησε πως θα χρησιμοποιήσει «όλα τα χαρτιά που έχουμε στη διάθεσή μας για να αλλάξουμε τις προβληματικές πτυχές της συμφωνίας». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αν η συμφωνία δεν κυρωθεί, δεν υπάρχει συμφωνία»