Ρεπορτάζ

Στο Εφετείο Δωδεκανήσου τρεις υποθέσεις υπεξαίρεσης “επενδύσεων” από τραπεζικό διευθυντή

Ενώπιον του Εφετείου Δωδεκανήσου θα αναβιώσουν την 21η Σεπτεμβρίου 2018 τρεις υποθέσεις υπεξαίρεσης καταθέσεων ως και “επενδύσεων” από πρώην τραπεζικό διευθυντή κεντρικού υποκαταστήματος συστημικής τράπεζας στο νησί της Ρόδου, μετά από εφέσεις που άσκησαν τα διάδικα μέρη κατά ισάριθμων αποφάσεων, που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, οι αγωγές έχουν υποβληθεί από τον δικηγόρο κ. Παντελή Αποστολά και οι ενάγοντες διατείνονται ότι η τράπεζα όχι μόνο φέρει αντικειμενική ευθύνη διότι ο τραπεζικός διευθυντής ήταν προστηθείς υπάλληλός της αλλά και περαιτέρω διότι δεν τους αποζημίωσε εις ολόκληρον για την θετική ζημία που υπέστησαν.
Ο εναγόμενος πρώην τραπεζικός διευθυντής, με τις προτάσεις του, ομολόγησε εμμέσως πλην σαφώς τις υπεξαιρέσεις και αντιλέγει για το ύψος της ηθικής βλάβης που διεκδικούν τα τρία θύματα.
Πιο συγκεκριμένα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου έκανε δεκτή την αγωγή που άσκησε κατά της τράπεζας και του τραπεζικού διευθυντή ένας ομογενής από το Βέλγιο.
Με την απόφαση, που εκδόθηκε, υποχρεώνεται η τράπεζα να του καταβάλει το ποσό των 447.485,66 ευρώ και τον πρώην υπάλληλό της να του καταβάλει το ποσό των 15.000 ευρώ, με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής μέχρι την ολοσχερή εξόφληση.
Θυμίζουμε ότι ο τραπεζικός διευθυντής συνδεόταν φιλικά με τον ενάγοντα.
Όπως διατείνεται, ο τελευταίος, εξαιτίας της φιλικής τους σχέσης αποφάσισε να επενδύσει τις καταθέσεις του στην τράπεζα, που έφτασαν στα 910.286,98 ευρώ.
Ο τραπεζικός, όπως εκθέτει, εκμεταλλευόμενος την θέση του, προέβαινε, εν αγνοία του, από τους λογαριασμούς του ταμιευτηρίου, σε τμηματικές εκταμιεύσεις διαφόρων χρηματικών ποσών, με αποτέλεσμα να υπολείπονται οι πραγματικές καταθέσεις του συνολικά κατά το ποσό των 432.486,66 ευρώ, υπογράφοντας τα εκάστοτε εκδιδόμενα με την ανάληψη παραστατικά έγγραφα, πλαστογραφώντας την υπογραφή του.
Για την συγκάλυψη των αξιόποινων πράξεών του και προκειμένου να μην τις ανακαλύψει, επειδή, μετά την υπεξαίρεση του εκάστοτε χρηματικού ποσού, θα φαινόταν και στο βιβλιάριο καταθέσεων ταμιευτηρίου η ανάληψη, αλλά και στην νέα απόδειξη προθεσμιακής κατάθεσης, το ποσό που ήδη είχε αφαιρεθεί από τον λογαριασμό του, ο τραπεζικός κρατούσε το πραγματικό βιβλιάριο καταθέσεων, ενώ στον μηνυτή παρέδιδε ένα πλαστό βιβλιάριο, όπου εμφανιζόταν η εικονική κίνηση του λογαριασμού του.
Επιπλέον υποστηρίζει ότι του παρέδωσε μια απόδειξη προθεσμιακής κατάθεσης για κεφάλαιο 324.364,25 ευρώ, με ημερομηνία λήξης 2-7-2015, και με επιτόκιο 5,50%, που όπως αποδείχτηκε ήταν πλαστή.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η τράπεζα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις σαφούς πληροφόρησης και την επιβαλλόμενη από την καλή πίστη γενική υποχρέωση πρόνοιας και ασφάλειας στις συναλλαγές, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς της ότι δεν την συνδέουν σχέσεις πρόστησης με τον πρώην υπάλληλό της.

Η δεύτερη αγωγή, υποβλήθηκε από μια 82χρονη άκληρη χήρα, γνωστού εμπόρου του νησιού. Τον Μάιο του 2012 ο σύζυγος της 82χρονης, είχε συνδεθεί φιλικά με τον τραπεζικό. Η 82χρονη επισημαίνει ότι ο τραπεζικός, όταν ο σύζυγός της, λόγω της κρίσης του ζήτησε τον Ιούνιο του 2010 να αναλάβει τις καταθέσεις τους, ύψους 480.000 ευρώ (είχε αντίστοιχου ποσού προθεσμιακές καταθέσεις), τον έπεισε να μην το πράξει.
Εκμεταλλευόμενος την ανωτέρω θέση του, φέρεται να προέβαινε, εν αγνοία της, από τους δύο λογαριασμούς της (ταμιευτηρίου) σε τμηματικές εκταμιεύσεις διαφόρων χρηματικών ποσών, που ανέρχονταν συνολικά σε 190.000 ευρώ, υπογράφοντας τα εκάστοτε εκδιδόμενα με την ανάληψη παραστατικά έγγραφα, πλαστογραφώντας την υπογραφή της και του ήδη αποβιώσαντος συζύγου της, όσο ζούσε.
Για την συγκάλυψη των αξιόποινων πράξεών του φέρεται να κρατούσε το πραγματικό βιβλιάριό της, όπου απεικονίζετο η πραγματική κίνηση του λογαριασμού, ενώ στην ίδια παρέδιδε πλαστό βιβλιάριο, όπου εμφανιζόταν η εικονική κίνηση του λογαριασμού.
Το πρωτόδικο δικαστήριο υποχρέωσε την τράπεζα να της καταβάλει το ποσό των 200.200 ευρώ και τον πρώην υπάλληλο της το ποσό των 10.000 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής μέχρι την ολοσχερή εξόφληση.

Η τρίτη αγωγή υποβλήθηκε από μια 85χρονη άκληρη, συνταξιούχο τραπεζικό υπάλληλο.
Με την πρωτόδικη απόφαση αναγνωρίζεται η ευθύνη της τράπεζας από τις αδικοπραξίες του προστηθέντος υπαλλήλου της και διατάσσεται να καταβάλει στην ενάγουσα το ποσό των 210.000 ευρώ για την θετική και ηθική βλάβη που της προξενήθηκε. Ο πρώην τραπεζικός διευθυντής διατάσσεται να καταβάλει στην ενάγουσα το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ για την ηθική της βλάβη.
Η 85χρονη, υποστήριξε ότι ο εναγόμενος τραπεζικός διευθυντής προέβαινε, εν αγνοία της, από τον λογαριασμό ταμιευτηρίου της, σε τμηματικές εκταμιεύσεις διαφόρων χρηματικών ποσών (που ανέρχονται συνολικά σε 200.000 ευρώ), υπογράφοντας τα εκάστοτε εκδιδόμενα με την ανάληψη παραστατικά έγγραφα, πλαστογραφώντας την υπογραφή της.
Ο τραπεζικός διευθυντής, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, διώκεται για τρία κακουργήματα, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50) και συγκεκριμένα:

– Για υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, ενεργώντας επί μακρόν και το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ σε βάρος τράπεζας που εδρεύει στην ημεδαπή.

– Για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, τελεσθείσα από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, ενεργώντας επί μακρόν και το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ σε βάρος τράπεζας που εδρεύει στην ημεδαπή.

– Για απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια εκ της οποίας η ζημία που προέκυψε και η αντίστοιχη ωφέλεια υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου