Ειδήσεις

Αυθαιρεσίες μεγέθους στην εμπορική εκμετάλλευση της παραλίας της Τσαμπίκας – Eξώδικο στο Δήμο και στην KYΔ

Σε σοβαρές καταγγελίες για ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών απέναντι σε παράνομους καταληψίες στην παραλία της Τσαμπίκας ως και για αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι εκείνων που τηρούν το νόμο και τις συμβάσεις μίσθωσής τους προβαίνει με εξώδικη καταγγελία της προς τον Δήμο Ρόδου και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου γνωστή Ι.Κ.Ε..
Η εταιρεία δυνάμει δύο Συμφωνητικών Μίσθωσης – Άδειας απλής χρήσης αιγιαλού, μίσθωσε αφενός ένα χώρο 15 τ.μ. για την ανάπτυξη τροχήλατης καντίνας και αφετέρου ένα χώρο 500 τ.μ. για την ανάπτυξη 50 ομπρελών, στην Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου Ρόδου και στην περιοχή της Παραλίας Τσαμπίκας.
‏Η διάρκεια της μίσθωσης συμφωνήθηκε για δύο έτη, άρχουσα από την υπογραφή των μισθώσεων (2/4/2018) και λήγουσα στις 31/12/2019.

‏Το ετήσιο μίσθωμα – αντάλλαγμα συμφωνήθηκε στο ποσό των 10.480 € για την 1η σύμβαση που αφορά τα 15 τ.μ. για την ανάπτυξη της καντίνας, και στο ποσό των 16.000 € για την 2η σύμβαση που αφορά τα 500 τ.μ. για την τοποθέτηση των ομπρελών.
Από τα χρήματα αυτά (μίσθωμα – αντάλλαγμα), ποσοστό 30% κατέβαλε στο Δημόσιο και ‏ποσοστό 70% στον Δήμο Ρόδου, σε δύο δόσεις, ήτοι την 1η δόση με την υπογραφή της σύμβασης και την 2η δόση μέχρι τις 31/3/2019.
‏Οι μισθώσεις αυτές, έλαβαν χώρα κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, στον οποίο έλαβε μέρος και πλειοδοτήσε, μαζί με άλλους δέκα μισθωτές, που έλαβαν αντίστοιχους χώρους για ανάπτυξη ομπρελών και καντινών, με τους αυτούς όρους και συμφωνίες, σε παρακείμενους χώρους της ίδιας παραλίας.
Στην εξώδικό της καταγγέλλει τα εξής:
«Πράγματι στις 2/4/2018 που υπεγράφησαν οι ανωτέρω συμβάσεις μίσθωσης, καταβάλαμε τις πρώτες δόσεις (μία για κάθε σύμβαση) με τον τρόπο που καθορίζεται επακριβώς στις συμβάσεις (4° άρθρο των συμβάσεων), ποσά που αφορούσαν την προκαταβολική εξόφληση του 1ου έτους της μίσθωσης.
‏Μολονότι όμως καταβάλαμε την 1η δόση του συμφωνηθέντος μισθώματος ως είχαμε υποχρέωση εκ των συμβάσεων, εντούτοις προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δύο (2) άλλοι πολίτες – επιχειρηματίες, οι οποίοι ουδέποτε έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και ουδέποτε τους παραχωρήθηκε νόμιμα κάποιος αντίστοιχος χώρος έναντι ανταλλάγματος, όπως στην εταιρεία μας, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την υπογραφή των συμβάσεων, κατέλαβαν παράνομα, αυθαίρετα και χωρίς κανένα δικαίωμα ή άδεια, ένα χώρο παρακείμενο του δικού μας και τοποθέτησαν αφενός περί τις 100 ομπρέλες και αφετέρου μία λυόμενη κατασκευή τύπου καντίνας – μπαρ.
‏Όπως ήταν φυσικό, παραπονεθήκαμε άμεσα και επανειλημμένως στις Υπηρεσίες σας για το συγκεκριμένο περιστατικό, και όπως μας ενημερώσατε προφορικά, αποστείλατε ειδικά συνεργεία που προχώρησαν σε βεβαίωση των παραβάσεων και έκδοση προστίμων και πρωτοκόλλων κατεδάφισης, κατά των ατόμων αυτών. Πλην όμως τα συγκεκριμένα άτομα, ουδόλως απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Αντ’ αυτού, παραμένουν στον χώρο έως και σήμερα, και εκμεταλλεύονται τις ομπρέλες τους στην περιοχή που κατέλαβαν αυθαίρετα και παράνομα, χωρίς οι Υπηρεσίες να μεριμνήσουν έκτοτε στην βίαιη έστω απομάκρυνσή τους, με συνδρομή των αρμοδίων διωκτικών αρχών (Λιμεναρχείο – Εισαγγελία – Αποκεντρωμένη Διοίκηση), δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες αγνόησαν ‏επιδεικτικά τα πρόστιμα που τους βεβαιώσατε. Ανεξαρτήτως δηλαδή των δικών σας ενεργειών, οι συγκεκριμένοι πολίτες παρέμειναν στην περιοχή και μάλιστα εντός του δικού μας πόστου, σύμφωνα με τις συντεταγμένες που αφορούν τον χώρο που μας παραχωρήσατε, με αποτέλεσμα να απορροφούν τους δικούς μας πελάτες και συνακόλουθα να μειώνονται τα δικά μας έσοδα (αθέμιτος ανταγωνισμός).
‏Για το φαινόμενο αυτό έχουμε παραπονεθεί επανειλημμένως στις Υπηρεσίες σας, προφορικά, ήδη από την αρχή της τουριστικής περιόδου, πλην όμως δεν έχουμε διαπιστώσει κάτι πέραν της έκδοσης προστίμων και βεβαίωσης των παραβάσεων, οι οποίες προφανώς και δεν αρκούν, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι καταληψίες, παραμένουν στην περιοχή και εκμεταλλεύονται παράνομα τον χώρο που κατέλαβαν, σε βάρος της δικής μας, νόμιμης επιχείρησης.
‏Πέραν τούτου όμως, ένα άλλο φαινόμενο αθέμιτου ανταγωνισμού που διαπιστώσαμε στην συγκεκριμένη περιοχή, είναι ότι οι υπόλοιποι μισθωτές σας, που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και τους παραχωρήθηκαν νόμιμα οι άλλοι δέκα (10) χώροι που εκμεταλλεύονται, βάσει συγκεκριμένων συντεταγμένων, έχουν υπερβεί αυθαίρετα και χωρίς καμία δική σας έγκριση τους όρους των μισθωτηρίων συμβολαίων τους (αντίστοιχοι με τους δικούς μας), και έχουν αναπτύξει πολύ περισσότερες ομπρέλες από τις 50 που επιτρέπατε ρητά βάσει της υπογραφείσας σύμβασης, στον καθένα από εμάς (στο 1° άρθρο των συμβάσεων).
‏Ειδικότερα, οι υπόλοιποι μισθωτές σας, έχουν προχωρήσει σε σύσταση κοινοπραξίας μεταξύ τους, και έχουν αναπτύξει περί τις 3.000 και πλέον ομπρέλες στην περιοχή, δηλαδή πολλαπλάσιες από αυτές που επιτρέπουν οι συμβάσεις τους (10 άδειες προς 50 ομπρέλες έκαστη = 500 ομπρέλες). Προκειμένου δε να αναπτύξουν τις ομπρέλες αυτές, έχουν καταλάβει όλο τον χώρο που τους παραχωρήθηκε, χωρίς να αφήνουν το κενό των 5 + 5 =*10 τ.μ, ανά σετ ομπρέλας και δύο (2) κρεβατιών (ξαπλώστρες), όπως ορίζει ρητά το 1° άρθρο των συμβάσεών μας, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση και διέλευση των ελεύθερων λουομένων, προς την θάλασσα. Αποτέλεσμα της αυθαιρεσίας αυτής των έτερων μισθωτών της συγκεκριμένης παραλίας, ήταν να εκμεταλλεύονται στους δικούς τους χώρους (πόστα), πολύ περισσότερους πελάτες από αυτούς που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν βάσει των συμβάσεών τους, με συνέπεια στο δικό μας πόστο, να ‏έρχονται πολύ λιγότεροι πελάτες από όσους μας αναλογούν. Και τούτο διότι οι υπόλοιποι δέκα (10) μισθωτές, έχουν τα πόστα (χώρους) που προηγούνται του δικού μας, συνεπώς συγκρατούν τους πελάτες στα δικά τους πόστα, πριν έρθουν στο δικό μας, λόγω πληρότητας των δικών τους πόστων.
‏Και για το φαινόμενο αυτό έχουμε παραπονεθεί πολλάκις στις Υπηρεσίες σας προφορικά, διότι είναι προφανές ότι οι υπόλοιποι μισθωτές, προβαίνουν σε αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος μας, και μάλιστα υπό την ανοχή σας, πλην όμως δεν έχουμε διαπιστώσει κάποια κινητικότητα από μέρους σας και κάποιες ενέργειες σε βάρος των παραβατών, όπως π.χ. καταγγελία των συμβάσεών τους ή έστω επίπληξη και αυστηρή παρακολούθηση προκειμένου να συμμορφωθούν με τους όρους των συμβάσεων που υπέγραψαν, και δη τον όρο της ανάπτυξης το πολύ 50 ομπρελών στο κάθε πόστο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου