Στις αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές απέδωσε την πίεση στα ομόλογα ο πρωθυπουργός. Δικλείδα ασφαλείας το μαξιλάρι ρευστότητας. «Τσάμπα μάγκας» ο Κ. Μητσοτάκης. Δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης ο Π. Καμμένος. Απολύτως εφικτά όσα μέτρα εξαγγέλθηκαν.
Με ενοχλεί ο όρος «παροχολογία» όταν προέρχεται από πολιτικές δυνάμεις που γονάτισαν το λαό, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου της ΔΕΘ. Είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις σε πολίτες, όπως η μεσαία τάξη που σήκωσαν πολλά βάρη. «Εμεις πηγαίνουμε με σχέδιο. Πέρυσι είχα πει ότι από το 2019 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο. Το σχέδιο υλοποιείται και οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Τα 3,5 δισ. ευρώ είναι το έλασσον ποσό γιατί οι εκτιμήσεις διαψεύδονται προς το καλύτερο, όπως φάνηκε και στις υπεραποδόσεις των περασμένων χρόνων».
Όπως είπε χθες περιέγραψε το περίγραμμα για την επόμενη ημέρα και σε αυτό εντάχθηκαν οι αναγκαίες για εμάς ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης που παράλληλα στηρίζουν την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.
Μετά από οκτώ χρόνια που η μεσαία τάξη και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σήκωσαν πολλά βάρη (και όχι αυτοί που πήγαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό), αυτά που εξαγγείλαμε χθες είναι απολύτως εφικτά. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα, είναι πραγματικότητα και θα γίνει όταν μπορεί να τη δει ο πολίτης στην καθημερινότητά του.
Όπως είπε το 1 δισ. ευρώ για τα αναδρομικά είναι ήδη συμφωνημένη με τους θεσμούς, «ενώ πέραν αυτού στο τέλος του χρόνου θα δούμε αν υπάρχει χώρος για κοινωνικό μέρισμα», εκτιμώντας ότι θα υπάρξει γιατί η οικονομία πάει καλά.
Τόνισε δε ότι θα νομοθετηθεί ότι εξαγγέλθηκε χθες καθώς ο δημοσιονομικός χώρος θα είναι πιθανά πάνω των 800 εκατ. ευρώ.
Οπως απαντώντας σε σχετική ερώτηση τα μέτρα θα προνομοθετηθούν με εξαίρεση τον ΕΝΦΙΑ γιατί υπάρχει συνολικότερος σχεδιασμός που δεν αφορά μόνο τη μεσοσταθμική μείωση κατά 30% σε 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά σε δυο χρόνια αλλά και για μια δομική αλλαγή στον ίδιο το φόρο. Κάποιοι με βίλες την Εκάλη μπορεί να επιβαρυνθούν ή να μην δουν τόσο μεγάλες μειώσεις.
Τα επιτόκια
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία ότι συμφωνήθηκε το χτίσιμο του μαξιλαριού ρευστότητας, το οποίο είπε ότι είναι κοντά στα 30 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βγούμε στις αγορές για 2,5 χρόνια. Εχουμε την πολυτέλεια να παρακολουθούμε τι συμβαίνει στις αγορές και να μην μας απασχολεί τόσο πολύ.
Αν δεν είχαμε χτίσει το μαξιλάρι η χώρα θα ήταν αναγκασμένη να οδηγηθεί σε αυτό που ευχόταν η αντιπολίτευση και κάποιοι άλλοι παράγοντες: ένα καλυμμένο μνημόνιο μέσω της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η απόδοση της οικονομίας ώστε στα επόμενα δυο χρόνια να είμαστε σε επενδυτική βαθμίδα και να αποκατασταθεί πλήρως η σχέση μας με τις αγορές.
Βγήκαν την προηγούμενη Δευτέρα ορισμένοι, και ο κος Μητσοτάκης και απέδωσαν την αύξηση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα στο ότι εγώ θα έδινα «παροχές». Για κακή τους τύχη τις τελευταίες δυο ημέρες οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 50 μονάδες βάσης. Υποστήριξε δε ότι η πορεία της χώρας είναι εξασφαλισμένη.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η «προληπτική γραμμή» δεν θα διασφάλιζε τον ιδιωτικό τομέα. Θύμισε ότι υπάρχει συνεχής αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ υπάρχει ρεκόρ επενδύσεων το 2017 και στόχος είναι να αυξηθούν. Θύμισε ότι υπάρχει μείωση των κόκκινων δανείων και περιορίζονται τα ληξιπρόθεσμα των ιδιωτών προς το κράτος. Υπενθύμισε ότι οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα κόκκινα δάνεια ενώ δεν επηρεάστηκαν από την άρση του waver. Τόνισε δε ότι το ζήτημα είναι τώρα να στηρίξουν οι τράπεζες της οικονομία.
Η συμφωνία με τα Σκόπια
«Παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων, κατανοώντας ότι βρίσκονται σε προεκλογική διαδικασία. Ορισμένες φορές περνά τα συμφωνηθέντα. Παρακολουθούμε και επισημαίνουμε ότι όσα λέγονται πρέπει να είναι στα όρια όσων συμφωνήσαμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που γίνονται στα Σκόπια το τελευταίο διάστημα.
Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα, ήταν η απάντηση για τα συλλαλητήρια αναφορικά με τη συμφωνία Μακεδονίας. Μίλησε ωστόσο για έλλειψη μαζικότητας και έκανε λόγο για ένα συλλαλητήριο που πήρε χρώμα από ακραία στοιχεία. Οι συμπολίτες μας έχουν το δικαίωμα να έχουν ευαισθησίες και πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από ομάδες που αναδεικνύουν ρητορική του μίσους. «Πρέπει να πω ότι στα εθνικά θέματα δεν πρέπει να παίζει κανείς με τις ευαισθησίες τους», δήλωσε. Επανέλαβε δε ότι η επικύρωση της συμφωνίας θα δώσει μεγάλες δυνατότητες στην Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.
Η συμφωνία θα έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κανονικά με βάση όσα προβλέπουν οι υποχρεώσεις της χώρας ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και εκτίμησε ότι θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών. Οσο για την στάση του Πάνου Καμμένου ζήτησε να ερωτηθεί ο ίδιος.
Οπως είπε αν κερδίσει η κυβέρνηση της πΓΔΜ το δημοψήφισμα θα απαιτηθεί η συνταγματική αναθεώρηση και περίπου το Φεβρουάριο, αν αυτά έχουν γίνει θα συζητήσει με τον Πάνο Καμμένο.
Ο κίνδυνος εκλογών
Εκτιμώ τη στάση του Π. Καμμένου αν και διαφωνώ μαζί του και του το έχω πει, ενώ εκτιμώ ότι καταλαβαίνει τις προοπτικές που ανοίγει η συμφωνία των Πρεσπών. Είναι προφανές ότι με βάση τη διεθνή πραγματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς το όνομα «Μακεδονία», όσο και αν θα το θέλαμε, δήλωσε, θυμίζοντας ότι όσοι δεν έχουν αναγνωρίσει τη χώρα ως «Μακεδονία» χρησιμοποιούν το «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Θύμισε δε ότι σήμερα αν πληκτρολογήσεις στο Google τη λέξη Μακεδονία βγαίνουν σλαβικά αποτελέσματα.
Τον γνωρίζω και έχω ειλικρινή συνεργασία με τον Π. Καμμένο. Δεν θα θέσει σε διακυνδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο.
Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ μίλησε για «παράδοξο» καθώς ο κος Μητσοτάκης ήταν υπέρ της ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και ξαφνικά κρατά μια στάση πολιτικού αμοραλισμού με μοναδικό γνώμονα τη σταθερότητα στο κόμμα του και την προσπάθεια να αλιεύσει στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Αν ο κος Μητσοτάκης πιστεύει αυτά που λέει γιατί δεν κάνει το απλό: να δηλώσει εδώ από τη Θεσσαλονίκη ότι θα την ακυρώσει. Κάνει τον «τσάμπα μάγκα» λέγοντας ότι θα την ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ μετά τις εκλογές θα την εφαρμόσω.
Κληθείς να σχολιάσει την πολύ θετική στάση των ξένων έναντι στη συμφωνία με την πΓΔΜ υποστήριξε ότι ουδείς μας πίεσε για αυτό το ζήτημα. Πιστεύουμε βαθιά σε αυτή τη συμφωνία. Δεν υπάρχει προηγούμενο χώρα να αλλάζει όνομα και Σύνταγμα σε καιρό ειρήνης. Αδράξαμε τη ευκαιρία γιατί υπήρξε αλλαγή πολιτικής στη γειτονική χώρα. Είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι ένα βήμα προς την Ειρήνη και αναβαθμίζει το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Δεν είναι τυχαίο ότι συζητούσαν για την Ελλάδα χωρίς τη χώρα μας. Επί κυβέρνησης Σαμαρά η χώρα ήταν απούσα από τις συζητήσεις, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Οι επενδύσεις και οι αγορές
«Μάλλον κάποιους στη χώρα τρομάξαμε με όσα ανακοινώσαμε», απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση του Euro2day.gr για το πώς εκτιμά ότι άκουσαν οι επενδυτές την χθεσινή ομιλία. Εκτίμησε ότι υπάρχει σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Ο στόχος οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης να μας φέρουν σε «επενδυτική βαθμίδα» τα επόμενα δυο χρόνια είναι εφικτός. Όπως είπε ο πρωθυπουργός το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα αυξάνει καθώς τα δημοσιονομικά μπήκαν στην τάξη και οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν.
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Κανείς άλλος δεν μπορεί να τις προχωρήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκηση και το κτηματολόγιο, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν προχώρησαν γιατί είχαν δεσμεύσεις.
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για την γραφειοκρατία και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.
Σε ότι αφορά τις επενδύσεις από επιχειρήσεις των ΗΠΑ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και μια πρόταση για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν θέλει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Η Προεδρική Εκλογή
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχουμε ένα εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση και δεν έχει νόημα να μπω σε αυτή.
Οι συντάξεις
Η χώρα είναι μέλος της ευρωζώνης και είναι υποχρεωμένη να παραδώσει προσχέδιο προϋπολογισμού για να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη. Αυτό που περιέγραψα χθες δεν είναι κάτι εξαιρετικό, συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό έχοντας μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει ότι είμαστε πάνω από τους στόχους. Ετσι θα αναιρεθεί το επιχείρημα του ΔΝΤ ότι δεν θα πιάναμε το στόχο και γι’ αυτό έπρεπε να γίνει η περικοπή.
Δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα. Θα προσθέσουμε μια ακόμα σειρά επιχειρημάτων. Δεν θέλουμε πισωγύρισμα στην πορεία εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών ή στον πυρήνα των δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ενοποίηση των Ταμείων. Είναι αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο γιατί αφορά την «προσωπική διαφορά» και η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μόνιμη, δεν θα έχει επίπτωση στις αναλογιστικές μελέτες. Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε ότι θέλουμε να πετύχουμε.
Tο αφορολόγητο όριο
Κάθε πράγμα στον καιρό του, αρκέστηκε να σχολιάσει ο πρωθυπουργός για την περικοπή του αφορολόγητου το 2020. Προσέθεσε ωστόσο ότι και τη συγκεκριμένη χρονιά θα είμαστε πάνω από τους στόχους. Όπως είπε επειδή θα προηγηθούν οι εκλογές η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου είναι κάτι που θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Δεν είμαι βέβαιος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή του μέτρου γιατί στον πυρήνα της λογικής της ΝΔ είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ, η μεγάλη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και επιπλέον επιβαρύνσεις στους «μικρούς και τους μεσαίους». Εκτίμησε δε ότι αυτό είναι ένα σχέδιο που δύσκολα θα εφαρμοστεί χωρίς τη συνδρομή του ΔΝΤ. Θύμισε δε ότι στην Αργεντινή ένας ακραία φιλελεύθερος πρόεδρος επανέφερε το Ταμείο στη χώρα. «Η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής.
Οι ασφαλιστικές εισφορές
Κληθείς να σχολιάσει ότι η μείωση των εισφορών είναι και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα έναντι αυτού της ΝΔ είναι «η μέρα με τη νύχτα». Η ΝΔ θέλει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και όχι το αναδιανεμητικό. Ετσι όσοι γνώρισαν χρόνια ανεργίας δεν θα έχουν δικαίωμα για αξιοπρεπή σύνταξη. Όπως είπε η κυβέρνηση πήγε σε ένα σύστημα στο οποίο διορθώνονται οι αδικίες. Η ΝΔ θέλει μείωση όλων των εισφορών στο 15% και αυτό θα δημιουργήσει «τρύπα» δυο δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η τραγωδία στο Μάτι
Σε αφορμή το ότι πήγαν στη Βουλή δικογραφίες με κατηγορίες κατά υπουργών εκτίμησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να αντληθεί περαιτέρω «πολιτική υπεραξία» θα είναι καταδικαστέα. Διεξάγει έρευνα η εισαγγελία, ενώ θα υπάρξει πόρισμα και από διεθνή επιτροπή. Ζήτησε να σταματήσει η πολιτική τυμβωρυχία.
Κληθείς να απαντήσει αν γνώριζε ότι υπάρχουν νεκροί όταν είχε μεταβεί στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής δήλωσε ότι θα έπρεπε να είμαστε πολύ ανόητοι αν το μέλημά μας ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. «Αν είναι δυνατόν».
Η πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη των δανειστών
Αν δεν είχαμε βγει από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε εμείς πως θα μοιραστεί το δημοσιονομικό περιθώριο, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Πλέον οι ελληνικές κυβερνήσεις θα αποφασίζουν πως θα πιάνονται οι στόχοι που απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ.
Οι θεσμοί θα έρθουν όπως γίνεται σε όλες τις χώρες που είναι σε επιτήρηση, αλλά η διαφορά είναι ότι εμείς θα συζητάμε λίγο πιο εντατικά. Χαρακτήρισε «ιστορική αλλαγή» αυτό που συνέβη πριν από ένα μήνα και θύμισε ότι η συνεχή καταστροφολογία της ΝΔ διαψεύστηκε. Το γεγονός ότι ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα είναι μια «πολύ μεγάλη επιτυχία».
Το Κόσσοβο
Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι υπήρξε εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα ως προς την συμφωνία με την πΓΔΜ υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις από κανένα. «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε εκπτώσεις από την πάγιες θέσεις μας, ούτε χρειαζόμαστε στήριξη για να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας». Εμείς δεν θέλαμε μια ταπεινωτική συμφωνία με τους γείτονές μας, συμπλήρωσε.
Σε ότι αφορά την κατάσταση στο Κόσσοβο δήλωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις εκτιμώντας ότι διαμορφώνονται συνθήκες επίλυσης του θέματος που είναι πολύ δύσκολο. «Αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου δεν θα είχαμε κανένα λόγο να μην τη χαιρετήσουμε».
Οι εκλογές
Η βασική στρατηγική επιλογή είναι πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Είναι κάτι που έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να συμβεί. Η οικονομία πάει καλά και χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Είναι σημαντικό να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα κλείσει την συνταγματική της θητεία. Οι ευρωεκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα που παραμορφώνουν οι δημοσκοπήσεις. Δίνεται μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στις τάσεις που επικρατούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές τον Οκτώβρη του 2019, εκτίμησε καθώς το ερώτημα είναι αν θα πάμε μπροστά ή πίσω. Σημείωσε ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες.