Ειδήσεις

Δημοσκόπηση: Οργισμένη αλλά χειραφετημένη η νέα γενιά

Τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των νεαρών Ελλήνων του εσωτερικού και του εξωτερικού, αλλά και το πώς έχουν μεταβληθεί οι απόψεις τους στα χρόνια των μνημονίων (2010-2018) καταγράφει δημοσκόπηση της Κάπα Research.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας η νέα γενιά είναι οργισμένη, αλλά χειραφετημένη. Ασφυκτιά, όπως είναι φυσικό, υπό τις παρούσες συνθήκες (στασιμότητα), δεν εξωραΐζει την πραγματικότητά της και έχει σταθερές, αρνητικά φορτισμένες αντιλήψεις για την πολιτική, το Κράτος, την οικονομία, αλλά και τις αιτίες της κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι πυλώνες της Δημοκρατίας, δηλαδή τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ, και το Κοινοβούλιο βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις αξιολόγησης των θεσμών, η έννοια του Κράτους (“Τι σημαίνει, για εσάς προσωπικά, το ελληνικό Κράτος;”) είναι συνώνυμη της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας και του ρουσφετιού, σημαίνει ακόμη σπατάλη χρημάτων, υστέρηση σε νέες τεχνολογίες και αγένεια. Η διαφθορά στη δημόσια ζωή, αλλά και οι πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης προκάλεσαν την κρίση.

Κάπα Research: Οργισμένη αλλά χειραφετημένη η νέα γενιά

Το άμεσο, μεγαλύτερο σύνολο στο οποίο εντάσσεται η χώρα, η Ευρώπη, δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο: ισοψηφούν οι θετικές και οι αρνητικές γνώμες για την ΕΕ, οι υπέρ και οι κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η νέα γενιά – περισσότερο οι εντός Ελλάδας και λιγότερο οι εκτός –  δεν απορρίπτει την ΕΕ, αλλά διακατέχεται από σκεπτικισμό απέναντί της: Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ελευθερία μετακίνησης ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών, ειρήνη αλλά και ευρώ, και κλειστό “ελιτίστικο” κλαμπ. Η ευημερία της Ελλάδας, ωστόσο, βρίσκεται στην εξωστρέφεια, στο άνοιγμα στον κόσμο, για την πλειοψηφία των νέων ανθρώπων.

Η έρευνα φανερώνει, επίσης, το εξής οξύμωρο: Τα κόμματα προβληματίζονται για το τι θα ψηφίσουν οι νέοι, ενώ  οι νέοι έχουν πρόβλημα με τα κόμματα.

Σύμφωνα με την Κάπα Research, ο πολιτικός κυνισμός καλλιεργήθηκε μεθοδικά στους νέους τις τελευταίες δεκαετίες: Υπάρχει μεγάλη διαφθορά στη δημόσια ζωή της χώρας μας,  στα περισσότερα θέματα οι κυβερνήσεις δεν ενεργούν με γνώμονα το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, οι περισσότεροι βουλευτές και πολιτικοί εμπλέκονται στη δημόσια ζωή με καθαρά ιδιοτελή κίνητρα,  τα κόμματα ενδιαφέρονται μόνο για την ψήφο των πολιτών και όχι για τη γνώμη τους, “άνθρωποι σαν κι εμένα δεν έχουν καμιά επιρροή στο τι κάνει η κυβέρνηση” συνιστούν παραδοχές που – στο διάστημα της οκταετίας – παρέμειναν αμετακίνητες. Έτσι, οι περισσότεροι απαντούν “κανένα” στην ερώτηση “ποιο κόμμα είναι πιο κοντά στους νέους;”.

Όπως τονίζει η Κάπα Research, η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να έχει άλλο πρόσωπο παρά αυτό των νέων ανθρώπων της. Προς τούτο, το κράτος πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενσωμάτωση των νέων – όχι (μόνο) μέσω προγραμμάτων απασχόλησης – αλλά κυρίως μέσω της αξιοποίησης και της ένταξής τους στη συζήτηση για το μέλλον του τόπου. Η νέα γενιά κατέχει εφόδια, αρκετά από τα οποία ήταν παντελώς άγνωστα στις προηγούμενες γενιές.

καπα3

Η κρίση έχει προκαλέσει μεγάλες πρόσθετες καθυστερήσεις και αδικίες. Είναι πολλοί και πολλά που πρέπει να παραμερίσουν στη χώρα μας για να περάσουν οι νέοι – και στον δημόσιο χώρο και στην αγορά.

Ως προς τα μειονεκτήματα που φαίνεται να έχει η Ελλάδα για την έξοδο από την κρίση, οι νέοι που συμμετείχαν στην έρευνα διακρίνουν ως πρώτο την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης.

κάπα3

Παράλληλα οι περισσότεροι νέοι (το 48% είτε κατοικούν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό) θεωρούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

καπα2

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου