Επιβεβαιώθηκαν –δυστυχώς- οι φόβοι για την πτωτική πορεία της ρωσικής αγοράς κατά την διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν, στην χώρα μας.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η πτώση κυμαίνεται πολύ κοντά στο -10% για όλη την Ελλάδα, ενώ για την Κύπρο άγγιξε ήδη το -10%!
Για την Ρόδο, τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών παραγόντων της περιοχής μας, η φετινή χρονιά θα κλείσει με μείωση της τάξεως του…. 18 – 20% περίπου, ενώ για την Κρήτη πλησιάζει το -6%!
Οι Ρώσοι τουρίστες επέλεξαν φέτος, να γυρίσουν την πλάτη στην Ελλάδα και σε προορισμούς που παραδοσιακά θεωρούνταν ιδιαίτερα δημοφιλείς όπως η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη –αν και η Χαλκιδική έκανε καλύτερα νούμερα.
Από την αρχή του έτους τουριστικοί φορείς και ταξιδιωτικά πρακτορεία που εξειδικεύονται στην περιοχή είχαν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους λόγω του Μουντιάλ ποδοσφαίρου, που αφενός επειδή συνέβαλε στην καθυστέρηση των διακοπών από αυτή την χώρα και αφετέρου λόγω της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος που είναι το ρούβλι, το οποίο έφτασε στο -20%!
Εκ παραλλήλου, το άνοιγμα της Τουρκίας και η πτώση της τουρκικής λίρας μαζί με τις γενναίες επιδοτήσεις σε αεροπορικές εταιρείες από την γείτονα, πήραν τεράστιο μερίδιο από την τουριστική ‘πίτα’ της Ελλάδας.
Ακόμη χειρότερα, βασικό ρόλο έπαιξε η πρόσφατη κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών και τα όσα επακολούθησαν στις διπλωματικές σχέσεις που μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά τον ελληνικό τουρισμό, παρότι ο κλάδος «προσπαθεί διαχρονικά να βρίσκεται εκτός πολιτικής ατζέντας», συνομολογεί η αγορά.
Υπάρχει βέβαια ένα ενθαρρυντικό στοιχείο που αφορά το γεγονός πως πρακτορεία που διακινούν μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, όπως ο όμιλος Μουζενίδη, ο ΤΕΖ TOUR, ο Coral και η αεροπορική Ellinair, ενισχύουν τη θέση τους με νέα ξενοδοχεία κι αεροπορικές συνδέσεις στοχεύοντας στην τόνωση των προορισμών και κατά τη χειμερινή περίοδο 2018- 2019.
Σε όλο αυτό το δυσμενές κλίμα με τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας μας με την Ρωσία –η οποία ήταν παραδοσιακά μια πολύ καλή τουριστική αγορά λόγω και των κοινών στοιχείων που έχουν οι δύο λαοί όπως το ομόδοξο- έρχεται να προστεθεί και η νέα κρίση στα εκκλησιαστικά πράγματα, καθώς κυριαρχεί ένταση τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στα δύο Πατριαρχεία.
Τα βλέμματα και το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένα στην «επόμενη μέρα» μετά το πέρας της φετινής σεζόν, ενώ οι τουριστικοί φορείς και παράγοντες αλλά και το υπουργείο Τουρισμού, ανησυχούν για την επόμενη σεζόν, του 2019.
Αν δεν αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες (και φυσικά οι εκκλησιαστικές αφού συνδέονται άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις και είναι ραγδαίες) ίσως το επόμενο έτος, η πτώση να είναι περισσότερο ανησυχητική.
Προς το παρόν, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν έχει προβεί σε κάποια «ταξιδιωτική οδηγία» -πράγμα που όλοι φοβούνταν μέχρι πρότινος με αφορμή την απέλαση των Ρώσων διπλωματών. Εάν συμβεί και κάτι τέτοιο…. οι συνέπειες θα είναι ολέθριες από αυτή την αγορά για την Ελλάδα.
Σα να μην έφταναν αυτά, ξεκίνησαν πάλι τα προβλήματα με την έκδοση βίζας καθώς στον απόηχο των προβλημάτων στις διπλωματικές σχέσεις, οι Ρώσοι εκφράζουν πολλά παράπονα ότι δυσκολεύονται πλέον να πάρουν βίζα για να επισκεφτούν την Ελλάδα και πολλοί αξιωματούχοι, κληρικοί αλλά και απλοί πολίτες αναγκάζονται να παίρνουν βίζες από την Γαλλία, Ιταλία ή άλλες χώρες!!!!
Η πτώση άρχισε από πέρσι
Θυμίζουμε ότι η μείωση των Ρώσων τουριστών που επισκέφτηκαν την χώρα μας, παρά το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου για το α’ εξάμηνο του έτους κόστισε το 23,4% των ταξιδιωτικών εισπράξεων, ενώ μόνο τον Ιούνιο η μείωση των εισπράξεων από την Ρωσία έφτασε το 14,9% δηλαδή τα 63 εκατ. ευρώ.
Να υπενθυμίσουμε ότι από την αρχή της χρονιάς, οι απόψεις σχετικά με τον αριθμό των Ρώσων τουριστών διίσταντο. Ήδη από τις αρχές του έτους, παράγοντες του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού έκαναν λόγο για σημαντική άνοδο στις προκρατήσεις από τη ρωσική αγορά, εικόνα που ήταν αντίθετη με τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών στα περιφερειακά αεροδρόμια.
Οι εκτιμήσεις από πλευράς των τουριστικών φορέων ανέφεραν ότι η Ελλάδα πιθανότατα ήθελε να ξεπεράσει το 1εκ. Ρώσους τουρίστες, την ίδια στιγμή που η «ανταγωνίστριά» μας Τουρκία προέβλεπε οι αφίξεις να φτάσουν τα 6 εκατομμύρια –στόχος που τελικώς, επετεύχθη.
Η πτώση βέβαια δεν καταγράφεται μόνον φέτος. Ήδη το 2017, οι εισπράξεις από τη Ρωσία κατέγραψαν μείωση 3,6%, φτάνοντας τα 418 εκ. ευρώ ενώ κατά 1,1% μειώθηκε η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία με μόνο 600 χιλ. ταξιδιώτες να φτάνουν στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Βέβαια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γραφείων του ΕΟΤ στη Ρωσία, οι Ρώσοι τουρίστες που έφτασαν στη χώρα μας πέρυσι έφθασαν κοντά τις 900 χιλιάδες την ώρα όμως που τη γειτονική Τουρκία επισκέφτηκαν κοντά 4,5 εκατομμύρια Ρώσοι.
Να σημειωθεί ότι το 2013, εν μέσω κρίσης, οι Ρώσοι τουρίστες κατέκτησαν την πέμπτη θέση στις αφίξεις διεθνώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και την ίδια χρονιά επισκέφτηκαν την Ελλάδα περίπου 1,3 εκατ. Ρώσοι (από 900 χιλ. το 2012), δαπανώντας περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ. Έκτοτε βέβαια το μπαράζ λουκέτων σε τουριστικά πρακτορεία της Ρωσίας, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την βίζα αλλά και η υποτίμηση του ρουβλίου άρχισε να ανακόπτει την ζήτηση για Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς η πτώση των αριθμών οφείλεται και στην υποτίμηση του ρουβλίου, αλλά στα νέα «λουκέτα» ρωσικών tour operators που πουλούσαν πακέτα και στην Ελλάδα.
https://www.dimokratiki.gr/12-09-2018/provlimatizontai-entona-oi-foreis-gia-tin-kampsi-tis-rosikis-agoras-fovoi-kai-gia-to-2019/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.