Μόνον 159 εγκρίθηκαν από τους 245 που αιτήθηκε ο Δήμος Ρόδου για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ. Αυτό δήλωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ρόδου, κ. Ευγένιος Κορναρόπουλος.
Αναλυτικότερα είπε τα εξής:
«Ανακοινώθηκαν την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018, τα προσωρινά αποτελέσματα για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ για τον Δήμο Ρόδου. Από τις 245 θέσεις που είχε αιτηθεί ο Δήμος Ρόδου και για τις δράσεις που είχε σχεδιάσει είχαμε 159 επιτυχόντες –που σημαίνει ότι υπάρχουν 86 θέσεις κενές. Δυστυχώς από την πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων ειδικά για τις θέσεις χειρονακτικών εργατών –που είναι οι παλιές θέσεις γενικών καθηκόντων- δεν υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον, με συνέπεια από τις 74 θέσεις να έχουν μείνει οι 42, κενές. Σε μια πρώτη συνομιλία με το υπουργείο και την γενική γραμματεία που χειρίζεται το πρόγραμμα αυτό, έχω ήδη στείλει μία πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που θα ωφελούσε τόσο τους ωφελούμενους όσο και το υπουργείο, προκειμένου να απορροφηθούν οι επιλαχόντες σε άλλες θέσεις, όπως οι εργάτες πρασίνου και καθαριότητας, στις κενές θέσεις χειρονακτικών εργασιών. Νομίζω πως αν το προχωρήσει το υπουργείο θα είναι προς το συμφέρον και των πολιτών και των φορέων που θα υποδεχτούν τους πολίτες από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Όλοι όσοι είναι επιλαχόντες και θέλουν να κάνουν κάποια ένσταση έχουν προθεσμία μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2018 το μεσημέρι για να την καταθέσουν. Σε ενημέρωση από το υπουργείο, οι οριστικοί πίνακες αναμένονται μέσα στο Σεπτέμβριο που σημαίνει ότι στο τέλος του μηνός ή αρχές Οκτωβρίου, ο Δήμος Ρόδου θα ξεκινήσει να υποδέχεται και να κάνει συμβάσεις με τους υπαλλήλους αυτούς», είπε, συγχαίροντας τους επιτυχόντες.
Για τις προσλήψεις μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, ο Δήμος Ρόδου θα δώσει βαρύτητα στην ισομερή κατανομή προς όλες τις υπηρεσίες που έχουν τις περισσότερες ανάγκες, όπως το Πράσινο, η Καθαριότητα και κυρίως, τα τμήματα αυτεπιστασίας των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου: «Οι θέσεις σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύουν στο να δημιουργηθούν συνεργεία και κλιμάκια που θα κάνουν κάποιες δράσεις βελτίωσης της εικόνας της πόλης και παρεμβάσεις στο πράσινο με βελτίωση του αστικού πρασίνου. Σίγουρα θα υπάρξουν ανάγκες ενίσχυσης στην καθαριότητα σε ό,τι αφορά την σάρωση και την ευταξία στην πόλη και στα χωριά. Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει και άλλες δράσεις, καινοτόμες όπως π.χ. η δημιουργία γραφείου ευρέσεως εργασίας και υποστήριξης επιχειρηματικότητας στην Διεύθυνση Εμπορίου, μία δράση υποστήριξης ευπαθών ομάδων στην Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας κ.λπ.»
Για τα άτομα που θα προσληφθούν μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, οι συμβάσεις θα είναι οκτάμηνες και οι αμοιβές θα είναι: για όσους είναι άνω των 25 ετών περίπου 500 ευρώ το μήνα και για όσους είναι κάτω των 25 ετών περίπου 420 ευρώ τον μήνα, υπό μορφή επιδότησης – στήριξης, προκειμένου να επανέλθουν στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα, περιλαμβάνονται προγράμματα εκμάθησης και εμπλουτισμού των προσόντων τους μέσω προγραμμάτων ΚΕΚ, όπως ανέφερε ο γ.γ. του Δήμου Ρόδου.
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Ρόδου έχει καταρτίσει κάποια προγράμματα εργασίας με τις αντίστοιχες ειδικότητες και ζητούσε βοηθητικό προσωπικό, όπως βοηθούς ηλεκτρολόγων, οικοδόμων, ελαιοχρωματιστών, χειριστές μηχανημάτων, κηπουρούς, υδραυλικούς, βρεφονηπιοκόμους, επιστημονικό προσωπικό, όπως οικονομολόγους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς.
Το πρόγραμμα
της «Κινητικότητας»
Όσον αφορά το «Πρόγραμμα της Κινητικότητας» στον β’ κύκλο του 2018, ο Δήμος Ρόδου έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στον Ενιαίο Κύκλο Κινητικότητας: «Αυτό σημαίνει ότι ολοκληρώσαμε τα περιγράμματα των θέσεων εργασίας και αιτηθήκαμε να μπούμε στο ‘Πρόγραμμα της Κινητικότητας’ με 25 θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η δυνατότητα σε κάποιους να έρθουν στον Δήμο Ρόδου» είπε ο κ. Κορναρόπουλος.