Ειδήσεις

Σε Ίμια, Κω, Ψέριμο συνεχίστηκαν οι προκλήσεις των Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο

Τουλάχιστον τρεις παραβιάσεις ελληνικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά κατέγραψε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο!

Όπως αναφέρουν αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος αλλά και ψαράδες των Δωδεκανήσων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου, καθημερινές είναι οι προκλήσεις από τα τουρκικά σκάφη, με ελάχιστες τελικά να γίνονται γνωστές. Ακόμα λιγότερες είναι και οι παρεμβάσεις των πλωτών σκαφών του Σώματος, τα οποία φτάνουν στο σημείο των παραβιάσεων συνήθως μετά από καταγγελίες ψαράδων και στις περισσότερες περιπτώσεις κρατούν απόσταση από τα τουρκικά αλιευτικά.

Τουλάχιστον δύο φορές χτύπησε κόκκινος συναγερμός στα Δωδεκάνησα μέσα στο Σαββατοκύριακο, όταν τρία σκάφη πέρασαν από τα διεθνή ύδατα στα εθνικά. Συγκεκριμένα, το Σάββατο δύο τουρκικά αλιευτικά βρέθηκαν ανάμεσα σε Κω με Ψέριμο. Τελικά έφυγαν όταν είδαν το πλωτό του Λιμενικού. Είναι χαρακτηριστικό πως η παραβίαση έγινε όχι ξημερώματα, αλλά 12.30 το μεσημέρι, ενώ από τις αρχές Αυγούστου και μετά οι παραβιάσεις γίνονται κάθε μέρα, κάτι που δεν γινόταν σε τέτοιο βαθμό στο παρελθόν. Στα Δωδεκάνησα το πιο «δύσκολο» σημείο λένε οι αξιωματικοί πως είναι η θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέρου.

Και την Κυριακή όμως ένα τρίτο τουρκικό ψαράδικο αγκυροβόλησε βόρεια της Καλόλιμνου και έριξε τα δίχτυα του μέχρι και τα Υμια. Λόγω των Υμίων και της γενικευμένης τεταμένης κατάστασης που επικρατεί εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλωτό του Λιμενικού έμεινε σε απόσταση από το τουρκικό αλιευτικό, όταν όμως οι γείτονες ψαράδες το είδαν, έφυγαν. Κανείς δεν αποκλείει ωστόσο να υπήρξαν και άλλες παραβιάσεις το ίδιο χρονικό διάστημα, οι οποίες να μην έγιναν αντιληπτές.

Ο ακήρυχτος και άνισος πόλεμος που μαίνεται στο Αιγαίο ανάγκασε 36 Ελληνες ψαράδες να στείλουν εξώδικο προς τους αρμόδιους υπουργούς και αρχηγούς Σωμάτων και την Εισαγγελία Πειραιά.

«Τούρκοι αλιείς ανενόχλητοι λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ουδέποτε ετέθη θέμα σύλληψής τους ακόμη κι όταν από τα πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος καταλήφθηκαν εν τω πράττεσθαι να αλιεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων, κατά παράβαση του άρθρου 401 του Ποινικού Κώδικα», καταγγέλλουν στη διαμαρτυρία τους, ενώ καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν αποτελεσματικά και να επιλύσουν το συγκεκριμένο θέμα, καθώς, όπως αναφέρουν, «θεωρούμε πλέον, ως κάτοικοι της παραμεθορίου, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου με αντιπάλους τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη, τα οποία συνεπικουρούν στην παράνομη και λαθραία αλιεία». Επιπλέον, ζητούν «να παρέμβει άμεσα ο αρμόδιος εισαγγελέας και να τύχει εφαρμογής το άρθρο 401 του Ποινικού Κώδικα», που προβλέπει συλλήψεις και πρόστιμα.

«Συνέχεια έχουμε τέτοια περιστατικά, κάθε μέρα. Δεν έχουν μείνει καθόλου αλιευτικά αποθέματα και ήδη κάθε χρόνο έχουμε όλο και λιγότερα. Δεν γίνεται άλλο», λέει στον «Ε.Τ.» ο Νίκος Γιαννούκας από τη Λέρο. Εκείνος μαζί με τους άλλους ψαράδες του νησιού ήταν μπροστά σε περιστατικό με πυροβολισμούς στα μέσα Αυγούστου.
«Δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο. Από εκείνο το περιστατικό ηρέμησαν λίγο τα πράγματα, ωστόσο φέτος οι παραβιάσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», συμπληρώνει ο Κώστας Τσίφτης, ψαράς και αυτός στη Λέρο.

Ταυτόχρονα, αφήνουν αιχμές κατά του Λιμενικού Σώματος. «Η επίσημη απάντηση την οποία έχουν λάβει οι Ελληνες κυβερνήτες των αλιευτικών σκαφών και οι αλιείς από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι ότι δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, λόγω του φόβου κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και της αποφυγής όξυνσης στις σχέσεις των δύο κρατών. Ετσι, οι κυβερνήτες των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού Σώματος «έχουν δεμένα τα χέρια τους» από εντολές που τους έχουν δοθεί «άνωθεν», με αποτέλεσμα αντί να αποτρέψουν και να συλλάβουν τούς επί σειρά ετών παράνομα λυμαίνοντες τα ελληνικά χωρικά ύδατα Τούρκους αλιείς, μένουν απλά παρατηρητές και έτσι τα τουρκικά σκάφη «κερδίζουν» αλιευτικά πεδία όλο και πιο δυτικά, κυρίως προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Έτσι, σήμερα στο Θρακικό Πέλαγος δραστηριοποιούνται περισσότερα από 100 τουρκικά σκάφη, ενώ τα ελληνικά σκάφη από την Αλεξανδρούπολη έως την Καβάλα είναι μόλις 30 στον αριθμό και τα οποία, ενώ τηρούν απαρέγκλιτα τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις, τα αντίστοιχα τουρκικά σκάφη ανενόχλητα κινούνται και δραστηριοποιούνται εντός των χωρικών μας υδάτων, προκλητικά και μη συμμορφούμενα με τις υποδείξεις των κυβερνητών των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού μας Σώματος.

Πηγή eleftherostypos.gr

Συντάκτρια ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου