Ειδήσεις

Ο καθαρισμός των ρεμάτων περιήλθε στις Περιφέρειες αλλά χωρίς πόρους!

Υπόμνημα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου για την εκχώρηση της αρμοδιότητας καθαρισμού των ρεμάτων στις Περιφέρειες χωρίς τους κατάλληλους πόρους και μέσα, προσανατολίζεται να καταθέσει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), όπως αποφάσισε το Διοικητικό της Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση μετά από εισήγηση του Α’ Αντιπροέδρου κ. Γιάννη Σγουρού.
Όπως έγινε γνωστό, μετά την ψήφιση του Νόμου 4555/2018 του Υπουργείου Εσωτερικών («Κλεισθένης») περιέρχεται στις Περιφέρειες η αρμοδιότητα του καθαρισμού των ρεμάτων – πλην των ρεμάτων στα δάση που ανήκουν στα Δασαρχεία – χωρίς όμως οι Περιφέρειες να έχουν τα θεσμικά εργαλεία, τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων και τους κατάλληλους πόρους και μέσα για να την ασκήσουν κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δ» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας κ. Χρήστος Ευστρατίου:
«Εμείς θέλουμε να φέρουμε στα ρέματα την κανονικότητα που δεν υπάρχει για δεκαετίες. Ωστόσο, ενώ μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων στις Περιφέρειες όλης της χώρας, δεν μεταβιβάστηκαν ταυτόχρονα οι αντίστοιχοι πόροι παρά τη ρητή Συνταγματική πρόβλεψη. Επίσης, δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα, απαιτείται διάστημα ακόμη και 8-10 μηνών από την ώρα της ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για να ξεκινήσει το έργο και με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι Περιφέρειες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων για έκνομες δραστηριότητες (καταπατήσεις) στα ρέματα.
Οι Περιφέρειες σε όλη την χώρα, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και είμαστε αποτελεσματικοί. Όμως, δεν μπορείς να αναλαμβάνεις μια αρμοδιότητα έτσι, γενικά και αόριστα, χωρίς τα κατάλληλα μέσα για να την ασκήσεις αποτελεσματικά».
Επιπλέον, ο κ. Ευστρατίου υπογράμμισε πως εάν η αρμοδιότητα δεν συνοδεύεται ούτε από όλα όσα απαιτούνται, τους πόρους, τον εξοπλισμό κ.λπ. είναι δώρον – άδωρον.
«Εμείς ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν προλαβαίνουμε να εγκαταστήσουμε μια εργολαβία. Όλοι ξέρουμε πως για να εγκατασταθεί ένας εργολάβος, θέλει τουλάχιστον 10 μήνες. Οπότε, θα περάσει ο χειμώνας και δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε καμία παρέμβαση.
Ζητήσαμε από όλους τους Δήμους των νησιών στην περιοχή ευθύνης μας να μας δώσουν αναλυτικά τα στοιχεία για τους καθαρισμούς που έχουν κάνει, εάν έχουν μελέτες κ.λπ. και περιμένουμε τις απαντήσεις. Ωστόσο, παρ όλο που δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα, κάθε χρόνο στο νησί της Ρόδου, καθαρίζαμε τα ποτάμια σε διάφορες περιοχές όπως στην Κρεμαστή, στην Θολό, στην Απολακκιά με δικά μας έξοδα» όπως τόνισε.
Από αυτή εβδομάδα, πάντως, θα ξεκινήσουν οι υπηρεσίες της ΠΝΑΙ με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ τον έλεγχο και καθαρισμό φρεατίων αλλά και ρεμάτων σε όλο το νησί της Ρόδου ενόψει της προετοιμασίας για την χειμερινή περίοδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου