Το ποσό των 11.480€ ως καταβλητέα αποζημίωση υπέρ του Δημοσίου και εις βάρος του Δήμου Ρόδου για αυθαίρετη και παράνομη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού-παραλίας του Δημοσίου, για χρονικό διάστημα 5 ετών, δηλαδή για το διάστημα Σεπτέμβριος 2013 – Αύγουστος 2018, αφαιρουμένου του έτους 2015 για το οποίο έχει ήδη βεβαιωθεί αποζημίωση, επιβλήθηκε χθες από τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου.
Σε έκθεση ελέγχου της ΚΥΔ που συντάχθηκε την 7η Σεπτεμβρίου 2018 αναφέρεται ότι ο Δήμος Ρόδου καταλαμβάνει αυθαίρετα και παράνομα, από το έτος 1991, κοινόχρηστο χώρο αιγιαλού-παραλίας στην παραλιακή περιοχή Ιαλυσού, δια της κατασκευής χώρου στάθμευσης, παραπλεύρως του εστιατορίου με τη διακριτική ονομασία “ΑΜΜΟΥΔΙΑ”, εμβαδού 410τ.μ., για τον οποίο εκδόθηκε στο παρελθόν το υπ’ αρ. 27/02-03-2016 Πρωτόκολλο Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαιρέτου Χρήσης.
Στο διατακτικό του νέου πρωτοκόλλου αναφέρονται τα εξής:
«ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ
Το ποσό των 11.480,00€ ως καταβλητέα αποζημίωση υπέρ του Δημοσίου και εις βάρος του ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ (Α.Φ.Μ.: 997561152) για την ως άνω περιγραφόμενη αυθαίρετη και παράνομη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού-παραλίας του Δημοσίου, για το χρονικό διάστημα 5 ετών, δηλαδή για το διάστημα Σεπτέμβριος 2013 – Αύγουστος 2018, αφαιρουμένου του έτους 2015 για το οποίο έχει ήδη βεβαιωθεί αποζημίωση από την υπηρεσία μας.
Ο υπολογισμός της αποζημίωσης και η έκταση της παράνομης και αυθαίρετης κατάληψης του χώρου αιγιαλού-παραλίας του οποίου κάνει χρήση ο προαναφερόμενος ιδιώτης περιγράφεται αναλυτικά στην επισυναπτόμενη έκθεση ελέγχου.
Κατά του παρόντος ο κάτοχος δύναται σε περίπτωση αντιρρήσεων να ασκήσει ανακοπή ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου μέσα σε προθεσμία ενός μήνα από της κοινοποιήσεώς του, προσδιοριζόμενης ταυτόχρονα και της δικασίμου, προσκομίζοντας, ως την πρώτη συζήτηση της υπόθεσης, αποδεικτικό καταβολής, στον ΚΑΕ 3739, ποσού 20% της καθοριζόμενης αποζημίωσης (το εν λόγω αποδεικτικό καταβολής θα πρέπει να κοινοποιηθεί με ευθύνη του κατόχου και στην υπηρεσία μας ώστε αν η ανακοπή απορριφθεί ή γίνει εν μέρει δεκτή για οποιονδήποτε λόγο, να συνυπολογιστεί κατά τη σχετική εκκαθάριση της αξίωσης του Δημοσίου, ενώ, αν αυτή γίνει δεκτή, να αποδοθεί σε αυτόν που το κατέβαλε) το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες ευρώ (άρθρο 46 παρ. 7α και 7β του Η. 4305/2014) κοινοποιούμενης της ανακοπής μετά κλήσεως για συζήτηση στην Υπηρεσία μας, μέσα στην ίδια ως άνω προθεσμία. Επίσης δύναται ο κάτοχος να προτείνει την εξώδικη λύση της διαφοράς με αίτηση του προς την υπηρεσία μας μέσα στην προαναφερθείσα μηνιαία προθεσμία που προβλέπεται για την άσκηση ανακοπής (η εξώδικη λύση-συμβιβασμός θα διενεργείται δια του συνημμένου στο παρόν σχεδίου αίτησης με τους όρους που αναγράφονται σε αυτό και οι οποίοι είναι απολύτως δεσμευτικοί για το Υπουργείο Οικονομικών και τον αιτούντα). Παρερχομένης απράκτου της παραπάνω μηνιαίας προθεσμίας, το παρόν καθίσταται οριστικό και το πιο πάνω ποσό (καθορισθείσα αποζημίωση) βεβαιώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ και εισπράττεται ως δημόσιο έσοδο».