Ειδήσεις

Προέκυψε πάλι σοβαρό θέμα με την λυματολάσπη – Nέο “Tσερνομπιλ” η περιοχή Λούκα καταγγέλλει ο Σ. Στάγκας

Την έντονη ανησυχία του για την «ωρολογιακή» περιβαλλοντική βόμβα η οποία βρίσκεται στην περιοχή «Λούκα» όπου εναποτίθενται χιλιάδες τόνοι λυματολάσπης, εξέφρασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο ειδικός σύμβουλος σε τεχνικά θέματα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Στέργος Στάγκας, χαρακτηρίζοντάς το σαν ένα μικρό… «Τσερνόμπιλ»!
Όπως υπογράμμισε, ο βιολογικός υπέστη βλάβη την παραμονή της εορτής της Παναγιάς: «Μας δόθηκε εγγράφως πλέον κατά την συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ το ζήτημα που προέκυψε με την λυματολάσπη. Ένα έργο για το οποίο χρόνια προσπαθούμε να βρούμε λύση, χωρίς αποτέλεσμα. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε και τα ετήσια στοιχεία αποδεικνύουν, πλέον, ότι ο Βιολογικός της Ρόδου, που λειτουργεί πάνω από το 100% των δυνατοτήτων του, στέλνει λυματολάσπη ανεξέλεγκτα στην περιοχή Λούκα 11.000 τόνους (!) ή 1.000 τόνους τον μήνα. Αυτό είναι ένα τεράστιο νούμερο τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τις υπηρεσίες που δυστυχώς, διαχρονικά, δεν κατορθώσαμε αυτό που ψηφίσαμε πριν από 10 χρόνια, (επί θητείας του κ. Γιώργου Υψηλάντη), ούτε και πριν από τρία χρόνια περίπου κ.λπ. στο να γίνει η αγορά ενός κτήματος 20 – 25 στρεμμάτων, όπου θα γίνουν εκεί οι αντίστοιχες υποδομές για την λυματολάσπη.
Ως εκ τούτου, μας ενημερώνει πλέον εγγράφως, η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ ότι υπάρχει πλήρης αδυναμία διαχείρισης της λυματολάσπης με τα σημερινά δεδομένα και βεβαίως η αδυναμία συνέχισης της μεταφοράς στην περιοχή του “Λούκα”. Σε κάθε περίπτωση, μας λένε εγγράφως ότι θα αναγκαστούν να προβούν σε λήψη μέτρων ώστε να διακοπεί η μεταφορά της λυματολάσπης σε αυτή την περιοχή (ή οπουδήποτε αλλού) με συνέπεια την άμεση διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων των λυμάτων της Ρόδου αλλά και των λοιπών στο νησί. Εάν αυτό συμβεί, βεβαίως, δεν μπορούμε να φανταστούμε τις συνέπειες, καθώς δεν είναι μόνον τα λύματα του Βιολογικού αλλά είναι και η λυματολάσπη από επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κ.λπ. που τα εναποθέτουν ανεξέλεγκτα».

Το έγγραφο της ΔΕΥΑΡ
Ο κ. Στάγκας, επικαλέστηκε ακόμη, σχετικό έγγραφο που αναφέρει ότι με απόφαση του κ. Δημήτρη Καρατζιά, ως αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΡ και με ημερομηνία 27.6.2016 αποφασίστηκαν τα εξής:
ΘΕΜΑ: Μεταφορά ιλύος Βιολογικών
Λόγω της διαμορφωμένης κατάστασης και του αδιεξόδου εξεύρεσης άμεσα χώρου εναπόθεσης της οριστικής λύσης για την επεξεργασία της λυματολάσπης, με ευθύνη τρίτων, θεωρούμε ότι η λιγότερο οχλούσα (αν υφίσταται) στα περιβάλλον διαδικασία είναι η συνέχιση εναπόθεσης της λυματολάσπης με την λήψη κατάλληλων μέτρων στην περιοχή Λούκα, όπως γινόταν τα τελευταία 10 χρόνια δεδομένης της μη επικινδυνότητας της σύστασης της λυματολάσπης (ελλείψει βιομηχανικής δραστηριότητας), για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η διατήρηση της λυματολάσπης εντός των δεξαμενών του βιολογικού ή εντός των εγκαταστάσεων επιφέρει μεγαλύτερη περιβαλλοντική όχληση στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής θα επιβαρύνει αρνητικά τον τουρισμό λόγω της δυσάρεστης μυρωδιάς.
Με βάση τα ανωτέρω εντέλλεσθε όπως εναποθέσετε την λυματολάσπη στην παραπάνω περιοχή. Για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει σχετική απόφαση Δ.Σ.»
Ο κ. Στάγκας, είπε ότι ζήτησε να γίνει ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αλλά δεν συζητήθηκε. Ωστόσο, παραμονή της Παναγίας, εκεί που λειτουργούν οι δύο βιολογικοί των βοθρολυμάτων και των αστικών λυμάτων και πέφτουν σε μεγάλες δεξαμενές διαμέτρου 16μ. και βάθους 10μ. –εκεί είναι οι μύκητες μαζί με το μεθάνιο που παράγεται και το οποίο όταν έρθει σε επαφή με το οξυγόνο γίνεται έκρηξη – στις 14 Αυγούστου, έγινε έκρηξη και ανατινάχτηκε η δεξαμενή. Η 2η δεξαμενή που δεν λειτουργεί από το 2000 είναι κατεστραμμένη. Συνεπώς, έγινε ένα μικρό… Τσερνόμπιλ στον βιολογικό, έσπασε όλο το οπλισμένο σιδηρό κέλυφος της δεξαμενής και αυτή την στιγμή, τα λύματα πηγαίνουν από τον σπασμένο αγωγό… χύμα στην θάλασσα χωρίς να επεξεργάζονται!!!
«Είναι απαραίτητο να γίνουν εργασίες καθώς είναι άκρως επικίνδυνο για τους εργαζόμενους γιατί μπορεί να προκληθεί κι άλλη έκρηξη. Πρέπει άμεσα να γίνει μια δεξαμενή. Δεν μπορώ να μην ενημερώσω τις αρχές» όπως τόνισε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στάγκας είπε ότι η περιοχή Λούκα λειτουργεί (χωρίς αδειοδοτήσεις) με 1.000 τόνους κάθε μήνα. Έγινε μια προσπάθεια αλλά δεν προχώρησε.
«Εάν κλείσει ο βιολογικός στο Βόδι, μπορείτε να καταλάβετε τι μπορεί να συμβεί. Ωστόσο πρέπει να βρεθεί λύση για την λυματολάσπη».
Είπε ακόμη πως ζήτησε να συγκληθεί άμεσα το συμβούλιο για το θέμα και να ενημερωθούν όλοι οι φορείς και υπηρεσίες.

Άλλα θέματα –
Έργα Υποδομής
Αλλα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Στάγκας ήταν η χρηματοδότηση την οποία εξασφάλισε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για σχολικά κτήρια τόσο για τις Κυκλάδες, όσο και για τα Δωδεκάνησα: «Με προσωπικές ενέργειες του περιφερειάρχη, καταφέραμε την χρηματοδότηση της τάξης των 4εκ. ευρώ από το ΠΔΕ –τα 2εκ. για τις Κυκλάδες, όπου εκτελούνται έργα είτε με προγραμματικές είτε με διαβαθμιδικές συμβάσεις, και ακόμη 2εκ. ευρώ στην περιοχή της Δωδεκανήσου. Το 1,145.000 ευρώ θα διατεθεί για τον Δήμο Ρόδου με σχετική προγραμματική σύμβαση» όπως είπε.
Ο κ. Στάγκας, επικαλούμενος την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου ανέφερε πως πολλά ακόμη έργα εκτελούνται είτε ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί, είτε με προγραμματικές είτε με διαβαθμιδικές συμβάσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου