ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΥ «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ»
Μια πολύ σημαντική ημερίδα έλαβε χώρα την Τετάρτη 5/9 στο Αμφιθέατρο των Εκπαιδευτηρίων Ρόδου (Κολλέγιο), «Ελευθέριος Γείτονας» από την πρέσβειρα της δράσης «Ψηφιακό Σχολείο ΙΙ, Συμμετέχω» του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Εκδόσεων και Υπολογιστών «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», εξειδικευμένη εκπαιδευτικό κα. Ευαγγελία Μουλά, της Β`θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.
Στην Ημερίδα συμμετείχε πλήθος Εκπαιδευτικών (περίπου 40) από όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και από διάφορα εκπαιδευτικά Ιδρύματα Γυμνάσια –Λύκεια της Ρόδου.
Σκοπός της ημερίδας, αλλά και το μήνυμα το οποίο επιχείρησε με όλο το δυναμισμό της προσωπικότητας της να περάσει η κα Ευαγγελία Μουλά ήταν η Ανάδειξη των Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η προώθηση της διαγωνισματικής δράσης Συμμετέχω (i–participate).
Η κα Μουλά αφενός παρέθεσε τα ψηφιακά αποθετήρια του Ψηφιακού σχολείου με τη χρήση των οποίων οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναζητούν αμέτρητες πληροφορίες και επαναξιοποιήσιμους πόρους μάθησης και αφετέρου επισήμανε τη δυνατότητα συμβολής των εκπαιδευτικών στα δύο επιμέρους αποθετήρια, «e- yliko χρηστών» και «ανοικτές εκπαιδευτικές πρακτικές». Τέλος περιέγραψε τη διαδικασία συμμετοχής στον διαγωνισμό Συμμετέχω και παρουσίασε ενδεικτικές βέλτιστες εκπαιδευτικές πρακτικές.
Συγκεκριμένα : ανέλυσε τις διάφορες δυνατότητες που υπάρχουν στο Ψηφιακό Σχολείο
Α) Από την κεντρική σελίδα dschool.edu.gr παρουσίασε τα διαδραστικά σχολικά βιβλία:
Β) ebooks.edu.gr (που αναφέρεται στα Διαδραστικά Βιβλία) και τα ψηφιακά αποθετήρια του φωτόδεντρου:
Γ) photodentro.edu.gr (που αναφέρεται στα ψηφιακά αποθετήρια συσσώρευσης ανοιχτών Εκπαιδευτικών πόρων)
Δ) Τέλος επέδειξε τον τρόπο λειτουργίας και τις ιδιότητες της ψηφιακής πλατφόρμας e-me.
Η κα. Μουλά επισήμανε ότι στο Αποθετήριο photodentro.edu.gr υπάρχουν διαθέσιμα 9.000 Μαθησιακά αντικείμενα. Eπιπροσθέτως τα ανοιχτά Μαθησιακά Αντικείμενα έχουν μεγάλη μαθησιακή αξία και είναι επαναχρησιμοποιήσιμα:
- ΒΙΝΤΕΟ
Υπάρχουν (1000) επεξεργασμένα βίντεο από την Εκπαιδευτική τηλεόραση μικρής διάρκειας.
- Εκπαιδευτικά Λογισμικά
Εδώ συγκαταλέγονται οι εκπαιδευτικοί τίτλοι πολυμέσων , τα πακέτα Εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εργαλεία εκπαιδευτικού λογισμικού.
- e-YLIKO ΧΡΗΣΤΩΝ
Εδώ ανεβάζουμε βίντεο από δράσεις των εκπαιδευτικών στο χώρο της σχολικής κοινότητας.
Η κα Μουλά υποστήριξε ότι ένα υποθετικό σενάριο, το οποίο έχει εφαρμoστεί σε εκπαιδευτικό πλαίσιο, αξίζει να διαμοιραστεί δεδομένου ότι μεταφέρει επιτυχημένη διδακτική ή Εκπαιδευτική εμπειρία, βασίζεται σε ανοιχτούς Εκπαιδευτικούς πόρους, αξιοποιεί ανοιχτά εργαλεία και περιβάλλοντα και επιπροσθέτως περιλαμβάνει Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με μαθητές.
Όλες αυτές οι δημιουργικές δραστηριότητες «ανεβαίνουν με ασφάλεια» και έχουν ως στόχο την κοινότητα μάθησης.
- Εθνικός Συσσωρευτής
Επικοινωνεί με όλα τα ψηφιακά αποθτήρια και κάνει αναζήτηση σε όλα ταυτόχρονα.
- e – me πλατφόρμα
Συνιστά ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον για μάθηση – συνεργασία – επικοινωνία. Ουσιαστικά αποτελεί χώρο κοινωνικής δικτύωσης των μελών της σχολικής κοινότητας, δηλαδή επικοινωνίας εκπαιδευτικών μεταξύ τους και επικοινωνία μαθητών με εκπαιδευτικούς.
Ειρήσθω εν παρόδω, όπως επισήμανε ο Διευθυντής Διοίκησης στα Εκπαιδευτήρια «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» από το 2015, λειτουργεί η πλατφόρμα «i.college» δια μέσου της οποίας επικοινωνούν οι εκπαιδευτικοί με τους γονείς και τους μαθητές, με προσωπικό κωδικό και παρέχεται η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και ενημέρωσης στα μαθήματα, στην ύλη και στα φυλλάδια.
- participate.gr
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση των στόχων αλλά και της διαδικασίας συμμετοχής στη Δράση συμμετέχω, που σκοπεύει να δώσει κίνητρα στους εκπαιδευτικούς να ενισχύσουν το αποθετήριο των ανοικτών εκπαιδευτικών πρακτικών, καταθέτοντας τις δικές τους εμπειρίες και κατόπιν παίρνοντας μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό, που λήγει στις 31-10-18. Στόχος της δράσης είναι η καλλιέργεια μιας κουλτούρας συνεργασίας και η προώθηση του ρόλου των Εκπαιδευτικών ως δημιουργών περιεχομένων.
Στο τέλος η κα Μουλά επισήμανε στους Εκπαιδευτικούς ότι είναι στη διάθεσή τους για κάθε πρόβλημα ή παροχή βοήθειας.
Για τη διοργάνωση αυτής της σημαντικής ημερίδας η Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων Ρόδου ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ συγχαίρει και ευχαριστεί την κα Μουλά, εκπρόσωπο του Ινστιτούτου ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, τους Διευθυντές Εκπαίδευσης κο. Παπαδομαρκάκη Ιωάννη και Νικόλαο Ράπτη καθώς και όλους τους Εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην ημερίδα.