Ειδήσεις

Το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ-Κικίλιας: Δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια των παιδιών μας

«Εξαιρετικό», χαρακτήρισε το πόρισμα που αναλύει την παραβατικότητα στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο Κ. Γαβρόγλου και σημείωσε ότι «μπορεί να ολοκληρώθηκε το πόρισμα, αλλά όχι η δουλειά της επιτροπής».

Το πόρισμα θα σταλεί στις διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στις νεολαίες των κομμάτων και στις φοιτητικές παρατάξεις, προκειμένου να διατυπώσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στην επιτροπή τις παρατηρήσεις τους ή και νέες προτάσεις επί του πορίσματος.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της προσπαθώντας να ενσωματώσει όλα αυτά τα σχόλια, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία με τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους ή ό,τι άλλο χρειαστεί. Εγώ να ευχαριστήσω πάρα πολύ, και το εννοώ, για μία τόσο σύνθετη εργασία τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

Από τη μεριά του, ο Κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε τη «συνθετότητα του προβλήματος» και ευχαρίστησε την πανεπιστημιακή κοινότητα για τη συμβολή της στην καταγραφή των προβλημάτων.

Το πόρισμα στηρίχθηκε στα εξής στοιχεία:

– Στη συλλογή και επεξεργασία των ενημερωτικών σημειωμάτων τα οποία, μετά από έγγραφη πρόσκληση της Επιτροπής, απέστειλαν Πρυτάνεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

– Στις εισηγήσεις μελών της Επιτροπής. Συγκεκριμένα,  η εποπτεία των στοιχείων εξαρχής ανέδειξε τη δυνατότητα διάκρισης τριών μεγάλων κατηγοριών προβλημάτων: Το ένα είναι οι παραβατικές συμπεριφορές, το δεύτερο, η διακίνηση ναρκωτικών και το τρίτο οι καταλήψεις εκείνες που προκαλούν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις ακαδημαϊκές λειτουργίες.

Μεταξύ άλλων η εισήγηση για τις καταλήψεις είναι πως σε περίπτωση που προκαλούνται από εξωπανεπιστημιακούς θα πρέπει να εφαρμόζεται ό,τι προβλέπει ο νόμος σε περιπτώσεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Προτείνεται ακόμη ο εποικοδομητικός διάλογος για τις καταλήψεις που πραγματοποιούνται από τους φοιτητές των ιδρυμάτων, ενώ σε περιπτώσεις καταλήψεων για να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις προτείνεται η δημιουργία χώρων αναψυχής στα ΑΕΙ.

Το ίδιο αναφέρεται και για τους υπό κατάληψη χώρους που χρησιμοποιούνται ως στέκια όπου προτείνεται να δημιουργηθούν άλλοι χώροι και οι κατειλημμένοι να επιστραφούν στα Πανεπιστήμια.

Αναφορικά με το ζήτημα του εμπορίου ναρκωτικών προτείνεται να αντιμετωπιστεί το θέμα της αγοραπωλησίας έξω από τους πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά και να υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης εντός των ΑΕΙ, αλλά και παρεμβάσεις προς τους χρήστες.

Η επιτροπή Παρασκευόπουλου έλαβε υπόψη της και την έρευνα που είχε πραγματοποιήσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλές Ζαπράνης και έφθασε στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυψε μείωση της παραβατικότητας από την κατάργηση του ασύλου που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αντιθέτως η εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου μάλλον έφερε πολλαπλασιασμό περιστατικών και φαινομένων βίας.

Κικίλιας: Δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια των παιδιών μας

Την άμεση αντίδραση του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια, προκάλεσαν οι προτάσεις της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση της βίας στους χώρους των Πανεπιστημίων.

Ο κ. Κικίλιας άσκησε σκληρή κριτική στις προτάσεις, μέσω του λογαριασμού του στο twitter.

«”Καφετέριες για να συζητάμε με τους καταληψίες” λέει το πόρισμα του κ. Παρασκευόπουλου που μετά τη Δικαιοσύνη ανέλαβε και την Παιδεία. Θα ήταν παρωδία, εάν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια των παιδιών μας. Τα ΑΕΙ δε θα είναι “άσυλο” εγκληματιών» αναφέρει στην ανάρτησή του ο βουλευτής της ΝΔ.

Αναλυτικά όλο το πόρισμα Παρασκευόπουλου

πηγή tvxs.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου