Σε δύσκολη θέση έχουν περιέλθει μαθητές των ΕΠΑΛ στη Ρόδο καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν έχει εγκρίνει τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων. Συγκεκριμένα δεν εγκρίθηκε η λειτουργία δύο τμημάτων της Γ’ Λυκείου στα οποία πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είχαν γραφτεί 3-4 μαθητές, ενώ τον Σεπτέμβριο έγιναν νέες εγγραφές. Έτσι λοιπόν δεν λειτουργούν τα τμήματα μηχανολογικών εγκαταστάσεων και κατασκευών και γραφικών τεχνών. Οι μαθητές οι οποίοι επιθυμούν να ακολουθήσουν τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις θα πρέπει να αναζητήσουν κάποιο σχολείο στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου λειτουργούν τα τμήματα αυτά.
Παρόλο που το υπουργείο ενέκρινε πρόσφατα τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν συμπεριέλαβε κανένα σχολείο στο Νότιο Αιγαίο με αποτέλεσμα η αγωνία των μαθητών να κορυφώνεται. Αναμένεται πάντως νέα απόφαση του υπουργείου στην οποία εκτιμάται ότι θα συμπεριλαμβάνονται και ολιγομελή τμήματα στη Ρόδο και γενικώς στα Δωδεκάνησα.
«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα εγκριθεί τελικά η λειτουργία των δύο αυτών τμημάτων τα οποία είναι τα μοναδικά στη Ρόδο», δήλωσε ο υποδιευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου, κ. Παύλος Κεφαλάκης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα και με τη Β’ Λυκείου όπου έχουν γραφτεί συνολικά 60 μαθητές στον τομέα μηχανολογίας και δεν εγκρίνεται από το σύστημα η εγγραφή κανενός επιπλέον μαθητή. «Θέλω να πιστεύω ότι θα ξεπεραστεί και αυτό το πρόβλημα, καθώς στερείται έτσι η δυνατότητα από κάποιο παιδί να ακολουθήσει στη Γ λυκείου συγκεκριμένες ειδικότητες. Υπάρχει επαρκές προσωπικό ενώ το σχολείο μας διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην δεχθούμε επιπλέον μαθητές στον τομέα της μηχανολογίας», είπε ο κ. Κεφαλάκης.
Ο θεσμός της μαθητείας
Στο μεταξύ όλο και μεγαλύτερη αποδοχή φαίνεται να έχει ο θεσμός της μαθητείας. Ήδη ολοκληρώθηκαν δύο φάσεις και ξεκινά η τρίτη. Οι επιχειρήσεις της Ρόδου έχουν αγκαλιάσει το θεσμό που ήρθε για να ενισχύσει το ρόλο της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, προσφέροντας στους νέους ουσιαστικές ευκαιρίες για να βγουν στην αγορά εργασίας αμέσως μετά το σχολείο.
Με τον νέο θεσμό του προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας», οι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου και πτυχιούχοι ΕΠ.ΑΛ., οι οποίοι βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης αφενός προγράμματος εκπαίδευσης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον υπό την εποπτεία του σχολείου (με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση) σε αντικείμενα αντίστοιχα της ειδικότητας του και αφετέρου συμπληρωματικού εργαστηριακού μαθήματος της ειδικότητάς του στο σχολείο.