Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου κατηγορούμενοι για ρύπανση θάλασσας από αμέλεια θα καθίσουν σήμερα ο πρώην αντιδήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Μ. Καμπουρόπουλος και ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής κ. Γ. Υψηλάντης.
Κατηγορούνται συγκεκριμένα για ρύπανση της θάλασσας από λύματα, την 17η Μαΐου 2013, προερχομένων από αντλιοστάσιο στις «Κάτω Πέτρες».
Οι ανωτέρω προσήχθησαν από λιμενικούς κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου γεγονός για το οποίο εκφράστηκαν δημοσίως παράπονα και σε βάρος της εισαγγελικής αρχής, που όμως κατέστησε σαφές, ότι «δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των πολιτών».
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί κατόπιν τηλεφωνικής καταγγελίας και σε συνέχεια επιτόπιου ελέγχου που διενεργήθηκε από κλιμάκιο του Λιμεναρχείου στα Κρητικά, την 17η Μαΐου 2013 και περί ώρα 20:30, διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων στη θάλασσα από αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΡ, με αποτέλεσμα την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης.
Κατόπιν τούτου και σύμφωνα με προφορική εντολή της Εισαγγελέως Υπηρεσίας, λιμενικοί προέβησαν στη σύλληψη των κ.κ. Καμπουρόπουλου και Υψηλάντη για μη λήψη των απαραίτητων μέτρων προς αποφυγή πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης.
Εν πάση περιπτώσει ο κ. Υψηλάντης εξεταζόμενος κατέθεσε ότι η πρόκληση της βλάβης είναι έκτακτο συμβάν που δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί ώστε να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα.
Τόνισε ότι την 21:40 ώρα της 17ης Μαΐου 2013 ενημερώθηκε από τον αρμόδιο διευθυντή λειτουργίας των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΡ ότι σημειώθηκε υπερχείλιση λυμάτων στο αντλιοστάσιο Α/Σ-7 του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού Ιαλυσού, στη θέση Κρητικά, συνεπεία βλάβης στους ηλεκτρικούς εκκινητές δύο εκ των αντλιών του αντλιοστασίου. Δόθηκαν άμεσα οδηγίες για κινητοποίηση των συνεργείων της ΔΕΥΑΡ και κατά το δυνατόν άμεση άρση της σημειωθείσας βλάβης.
Υποστήριξε ότι η όποια υπερχείλιση δεν ήταν βεβαίως επιθυμητή ούτε από τη ΔΕΥΑΡ, ήταν αποτέλεσμα απρόσμενης βλάβης η οποία ήρθη ταχύτατα και η όποια επίπτωση της στην παρακείμενη παραλία σημειώθηκε νυχτερινές ώρες, ήταν μικρής έκτασης.
Ο κ. Καμπουρόπουλος από την άλλη αρνήθηκε ότι έχει ευθύνη για την πρόκληση ρύπανσης μικρής έκτασης στη θαλάσσια περιοχή των Κρητικών διότι, όπως είπε, ούτε από πρόθεση, ούτε από αμέλεια, ούτε από παράλειψή του προκλήθηκε η ρύπανση αυτή.
Ο ίδιος, όπως είπε, ενημερώθηκε περίπου στις 21.45 από τον κ. Υψηλάντη και ενώ βρισκόταν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το γεγονός και έδωσε σαφέστατες εντολές άμεσα να παρέμβουν οι τεχνικές υπηρεσίες για την αποκατάσταση της βλάβης.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας κατέθεσε ένας 64χρονος συνταξιούχος, κάτοικος των Κρητικών, που είπε ότι λόγω της έντονης δυσοσμίας βγήκε από το σπίτι του και κατευθυνόμενος προς το αντλιοστάσιο όμβριων υδάτων της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. διαπίστωσε ότι τα λύματα, προερχόμενα από αγωγό του, εχύνοντο στην θάλασσα προκαλώντας μόλυνση και ρύπανση της περιοχής. Παράλληλα υπήρχε έντονη δυσοσμία που σύντομα κατέστησε αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην γύρω περιοχή.
Κατάθεση έδωσε και ένας 57χρονος επιχειρηματίας, κάτοικος της ίδιας περιοχής, που επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές και έχει υποβληθεί δικογραφία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου για το ίδιο γεγονός πέρυσι. Υποστήριξε μάλιστα ότι εκτός της ΔΕΥΑΡ στην οποία ανήκει το φρεάτιο, ευθύνεται και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου κ. Π. Βενέρης για πλημμελή έλεγχο της σωστής λειτουργίας των εν λόγω εγκαταστάσεων καθώς και της νομιμότητας της λειτουργίας του φρεατίου.
Τέλος, κατάθεση έδωσε και μια 39χρονη κάτοικος Κρητικών, η οποία είπε ότι τα ακάθαρτα που προκαλούσαν έντονη δυσοσμία χυνόταν στην θάλασσα, προκαλώντας μεγάλη ρύπανση και μόλυνση.
Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρίσταται ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.