Ειδήσεις

Η Ν.Δ. ζητεί εκλογές πριν να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

“Απευθυνόμαστε στους απογοητευμένους πολίτες. Σε αυτούς που απείχαν από τις εκλογές. Απευθυνόμαστε στους νέους. Μιλάμε και θα μιλήσουμε ακόμα πιο έντονα με προδομένους συμπολίτες μας. Αυτούς που έπεσαν θύμα της δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του λαϊκισμού. Και συζητάμε καλοπροαίρετα με ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Τους καλούμε σε μία συμπόρευση για την αναγέννηση της δημιουργικής Ελλάδας”.

Έχοντας αποτυπώσει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μία ατζέντα προτάσεων, η οποία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε και πάλι το δρόμο των ανοιγμάτων της παράταξης στην κοινωνία, με το μήνυμα της πανστρατιάς να διαπερνά κάθετα την ομιλία του προς τους τομεάρχες.

Πολιτικός με ερείσματα σημαντικά στο χώρο του Κέντρου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει καλά ότι ο στόχος της διαμόρφωσης μίας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, το στοίχημα της αυτοδυναμίας, περνούν μέσα από τη συνεχή διεύρυνση. Το σπάσιμο των κομματικών τειχών. Το κάλεσμα σε όσους απείχαν από τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 να δώσουν το “παρών” αυτή τη φορά στην κάλπη. Αλλά και τον…επαναπατρισμό στελεχών, τα οποία απομακρύνθηκαν στο πέρασμα του χρόνου από το κόμμα.

“Πλησιάσουμε όλους τους πολίτες με βάση τα δικά τους προβλήματα”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σε μία παρέμβαση κομβική όσον αφορά τόσο τη “γαλάζια” στρατηγική της διεύρυνσης, όσο και τα…καυτά ζητήματα της εσωτερικής και εξωτερικής ατζέντας. Και σε αυτό το επίπεδο, το θέμα που κυριαρχεί είναι το Σκοπιανό. Με το χρόνο για το κυριακάτικο δημοψήφισμα στη γείτονα να κυλάει αντίστροφα.

Η συμφωνία των Πρεσπών κυριάρχησε (μαζί με το προσφυγικό και την οικονομία) πίσω από τις κλειστές πόρτες του τετ α τετ των “γαλάζιων” τομεαρχών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι αν ο…πολιτικός διπολισμός του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν εκπλήσσει κανέναν στην οδό Πειραιώς, η αιχμή ότι η Νέα Δημοκρατία έχει άπαντα τα κοινοβουλευτικά όπλα της στο τραπέζι, μετά την 17η Δεκεμβρίου (όπως αυτό της πρότασης δυσπιστίας) δείχνει το τέμπο των επόμενων κρίσιμων εβδομάδων.

“Αντιστεκόμαστε σθεναρά, αλλά με σύνεση και αποφασιστικότητα στη συμφωνία των Πρεσπών η οποία συντάχθηκε ερήμην της Ελληνικής Βουλής. Δεν πρόκειται να την κυρώσουμε ούτε ως αντιπολίτευση, αλλά ούτε κι ως κυβέρνηση. Και ζητάμε εκλογές ακριβώς γιατί πρέπει να μπει, το συντομότερο δυνατό, ένα τέλος στα αρνητικά τετελεσμένα, τα οποία παράγονται, δυστυχώς, κάθε μέρα, έτσι ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του για την πορεία αυτού του μεγάλου εθνικού θέματος”, σχολιάζουν πηγές της οδού Πειραιώς.

Κυρίαρχη εκτίμηση στο “γαλάζιο” στρατόπεδο είναι πως μία επικράτηση του “ναι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα οδηγήσει πιθανότητα στην αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος.

“Η εξέλιξη αυτή θα είναι καθοριστική, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο μετά από την συνταγματική αλλαγή να υποχρεωθούν τα Σκόπια να το αλλάξουν ξανα. Και για αυτήν την εξέλιξη δεν φέρει ευθύνη βέβαια μόνο ο κ. Τσίπρας, αλλά και ο κ. Καμμένος ο οποίος δεν μπορεί άλλο να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Μετά το δημοψήφισμα, λοιπόν, πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε γιατί το τελευταίο φαιδρό του επιχείρημα, για να μην ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας Ιούνιο, ήταν ότι ο Σκοπιανοί θα απέρριπταν τάχα τη συμφωνία. Μετά την Κυριακή τι θα έχει να πει και πώς θα αιτιολογήσει ότι παραμένει ακόμη δεμένος στην καρέκλα του;”, σημειώνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

πηγή capital.gr

Συντάκτης Δημήτρης Γκάτσιος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου