Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Η σωστή διατροφή του παιδιού κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είναι το Α και το Ω για να αντεπεξέλθει στο δύσκολο πρόγραμμα του χειμώνα και στις απαιτήσεις του.
Οι επαρκείς ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων βοηθάνε τα παιδιά να βελτιώσουν τις νοητικές τους ικανότητες.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΒΟΗΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ:
• Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που απαιτούνται για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και καλή του λειτουργία.
• Αυγά είναι μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών και οι κρόκοι τους περιέχουν χολίνη, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την καλή μνήμη. Προσοχή όμως μην το παρακάνετε με τους κρόκους, γιατί ταυτόχρονα θα αυξήσουν και τη χοληστερίνη.
• Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το ψωμί παρέχουν στον οργανισμό γλυκόζη, μια πηγή ενέργειας την οποία ο εγκέφαλος χρειάζεται. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι καλές για το νευρικό σύστημα.
• Βρώμη είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας και αποτελεί καλό “καύσιμο” του εγκεφάλου.
Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθάει τα παιδιά να αισθάνονται χορτασμένα. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Ε, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρου.
• Λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών για να κρατήσουν υγιή τα κύτταρα του εγκεφάλου. Ορισμένα λαχανικά που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή του παιδιού είναι ντομάτες, γλυκοπατάτες, κολοκύθια, καρότα και σπανάκι.
• Βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια καλή πηγή για αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
• Γάλα και το γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, την οποία τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό, τι οι ενήλικες.