Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
«Ο μόνος δήμαρχος που είχε την στήριξη όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και δεν έκανε τίποτε είναι ο κ. Χατζηδιάκος». Αυτό δηλώνει σήμερα, σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική» ο πρώην δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.
Στην συνέντευξη αυτή, είναι αποκαλυπτικός αλλά και αυστηρός συνάμα με τον νυν δήμαρχο, καθώς, όπως λέει, είχε την στήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης και δεν θέλησε να ακούσει κανέναν παρά τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Επιπλέον, ο κ. Χατζηευθυμίου μιλάει για την οικονομική κατάσταση του ενιαίου Δήμου Ρόδου, για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, τις περιπέτειες του «Θέρμαι», την κατάσταση με την ΔΕΥΑΡ και την λειψυδρία, το κυκλοφοριακό που ταλαιπωρεί αφάνταστα την πόλη ενώ ξεκαθαρίζει για ποιους λόγους επέλεξε να μην συμμετέχει πια στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου εδώ και έναν περίπου χρόνο!
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Χατζηευθυμίου να ξεκινήσουμε ζητώντας από εσάς μια «αποτίμηση» της τετραετίας της δημοτικής αρχής υπό την δημαρχία του κ. Φώτη Χατζηδιάκου. Κατάφερε κάτι αυτή την τετραετία;
Για να πούμε ότι μια δημοτική αρχή πέτυχε, δεν πρέπει να την κρίνουμε από τα έργα της καθημερινότητας. Αυτά θα μπορούσαν να τα κάνουν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες χωρίς την βοήθεια κάποιου πολιτικού προϊσταμένου. Άρα λοιπόν δεν συζητάμε για θέματα καθημερινότητας, δεν είναι έργο το οποίο παράγει ο δήμαρχος. Εγώ κρίνω τον δήμαρχο, από έργα τα οποία θα έχουν αξία και σημασία διαχρονική. Δηλαδή μιλάμε για ζητήματα που θα έδιναν μια προοπτική και μια άλλη ανάπτυξη στην πόλη. Κάτι το οποίο δυστυχώς δεν το είδα, παρά το γεγονός πως ο κ. Χατζηδιάκος είναι ο μόνος δήμαρχος ο οποίος είχε εξ αρχής την ολόθερμη συμπαράσταση και στήριξη όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με προσωπικές παρουσίες στο γραφείο του, προκειμένου να συμπαρασταθούμε στις προσπάθειες ώστε να παραχθεί έργο. Δυστυχώς όμως, οι όποιες προτάσεις είχαμε καταθέσει στον κ. δήμαρχο, δεν βρήκαν ευήκοα ώτα με αποτέλεσμα τουλάχιστον εγώ να αποφασίσω να μην συμμετέχω πλέον στο δημοτικό συμβούλιο, θεωρώντας ότι είναι χαμένος χρόνος, το να παρίσταμαι σε ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο μοναδικά θέματα έχει την έγκριση αποφάσεων επιτροπών παραλαβής έργων ή το να αποδέχεται χρηματοδοτήσεις από κάποια υπουργεία κ.λπ. Θέματα δηλαδή για τα οποία μπορούν να ληφθούν αποφάσεις και χωρίς την παρουσία την δική μου –τουλάχιστον. Εγώ θα ήθελα να συμμετέχω σε ένα δημοτικό συμβούλιο που θα μπορούσε να παράξει έργο ουσίας και μάλιστα ορατό. Δυστυχώς, δεν έγινε. Ούτε και στα οικονομικά σημειώθηκε κάποια πρόοδος –ασχέτως εάν ο κ. Χατζηδιάκος λέει ότι υπάρχει πλεόνασμα στον Δήμο Ρόδου. Προσωπικά δεν βλέπω καμία «οικονομία κλίμακος» που να έχει την δυνατότητα να βοηθήσει τον Δήμο και μελλοντικά. Το να εισπράττει κάποια χρήματα σήμερα, τα οποία δεν θα μπορεί να τα εισπράξει στο επόμενο έτος για μένα δεν είναι λύση. Λύση θα ήταν εάν θα μπορούσε να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορούσε ο Δήμος να έχει τακτικά έσοδα εσαεί τα οποία να μπορεί να διαχειρίζεται ο ίδιος όπως θέλει και να κάνει έργα που θεωρεί ότι είναι απαραίτητα για την πόλη. Στην παραγωγή έργου, λοιπόν, όχι δεν πέτυχε. Είχαμε σχεδιάσει την διαχείριση στερεών αποβλήτων, την διαχείριση των υγρών αποβλήτων και σήμερα, έτσι όπως βλέπω τις εξελίξεις πολύ φοβούμαι ότι θα είναι όλοι κατηγορούμενοι. Θα μπορούσε να γίνει π.χ. η διαχείριση στερεών αποβλήτων όπως είχαμε σχεδιάσει με την καύση των απορριμμάτων, αφού προηγηθεί η επιλογή των ανακυκλώσιμων υλικών. Ξέρετε, η Ρόδος έχει μεγάλη παραγωγή από βελόνες πεύκου, η οποία αποτελεί πηγή παραγωγής θερμότητας και ενέργειας, ενώ έχουμε επίσης πολλά φύκια, τα οποία ενώ ξοδεύουμε πολλά χρήματα για να τα θάψουμε ενώ θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε καίγοντας και παράγοντας ενέργεια (ρεύμα, ζεστό νερό κ.λπ.) από όπου θα μπορούσε να έχει έσοδα ο Δήμος.
• Να περάσουμε τώρα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ρόδου. Κι εσείς το «παλέψατε» πολύ επί των ημερών σας και θα ήθελα την άποψή σας για τους χειρισμούς του κ. Χατζηδιάκου –το Ακταίον, το Ιαλύσιον, η Νέα Αγορά κ.λπ.
Κοιτάξτε. Εμείς είχαμε να διαχειριστούμε την ακίνητη περιουσία του Δήμου Ροδίων, στα στενά όριά του. Σήμερα, μιλάμε για το νησί της Ρόδου που έχει περιουσία πολύ μεγαλύτερη και η δημοτική αρχή θα μπορούσε να διεκδικήσει και τμήματα που θα μπορούσαν να φέρουν τεράστια έσοδα. Γι αυτό λέω ότι δεν έγινε καμία «οικονομία κλίμακος» με προοπτική. Αυτό τον σκοπό, άλλωστε είχε η δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου σε όλο το νησί. Για να γίνουν ωστόσο ανεξάρτητοι οικονομικά οι Δήμοι (να έχουν αυτοδιαχείριση) απαιτείται να έχουμε δικά μας έσοδα. Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας δεν είναι να νοικιάσουμε το «Ιαλύσιον» και να παίρνει ο Δήμος 1.500 ευρώ τον μήνα ή να βγάλει τους καταστηματάρχες από την Νέα Αγορά και να περιμένουν να έρθει κάποιος…. σωτήρας που θα παραλάβει το μνημείο και θα υποκαταστήσει τον Δήμο στο να εισπράττει τα ενοίκια. Δηλαδή, θα εισπράττει 2εκ. ευρώ και θα δίνει στον Δήμο το 1,2εκ. ευρώ. Μα και σήμερα, ο Δήμος τόσα εισπράττει. Συνεπώς, δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση αυτή η προσπάθεια αξιοποίησης της Νέας Αγοράς.
• Με αυτή την ευκαιρία να μιλήσουμε και για την μαρίνα, για το καρνάγιο.
Βεβαίως, και κάποτε πρέπει να μιλήσουμε για το πώς χάθηκαν τόσα έσοδα. Αυτοί οι οποίοι έκαναν τα παπαγαλάκια κι έλεγαν ότι ξεπουλάμε την δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής, πού είναι αυτά τα έσοδα εδώ και τόσα χρόνια; Θα είχε έσοδα πάνω από 5εκ. ευρώ ο Δήμος. Πού πήγαν λοιπόν τα παπαγαλάκια σήμερα και η δικαστική έρευνα που είχε ξεκινήσει, γιατί σταμάτησε; Είχα ζητήσει να μείνει ανοιχτός ο φάκελος για να δούμε το αποτέλεσμα. Ποιος θα αναπληρώσει τα έσοδα που χάθηκαν; Η μαρίνα είχε ανάδοχο όπως είχε και το Μανδράκι. Μέχρι που μου έκαναν μήνυση και πήγα κατηγορούμενος επειδή συνέχιζα την διαδικασία της δημοπράτησης –ενώ δεν ήμουν υποψήφιος! Τι πολιτικό όφελος δηλαδή θα είχα; Διεκόπη τότε όλη η διαδικασία, ο Δήμος έχασε την μαρίνα Μανδρακίου, έκλεισε το καρνάγιο (ενώ υπήρχε κι εκεί ανάδοχος). Και φυσικά δεν είναι μόνον αυτά. Ο Δήμος Ρόδου θα έπρεπε να διεκδικήσει το παλαιό αεροδρόμιο των Μαριτσών και να το αξιοποιήσει για πίστα αγώνων κ.λπ. Το είχαμε σχεδιάσει παλαιότερα αλλά δεν ήταν στην δικαιοδοσία του Δήμου. Νομίζω πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Αυτά όλα τα έχουμε χάσει και ίσως να μην βρεθεί ποτέ ξανά η ευκαιρία να τα αξιοποιήσουμε.
• Να περάσουμε στο «Θέρμαι». Εσείς δώσατε πολλούς αγώνες γι αυτό, σας πήγαν στον εισαγγελέα επανειλημμένως και σήμερα γυρίζουμε στο…. μηδέν. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Το «Θέρμαι», όπως είπε ο κ. δήμαρχος, θα γίνει πολιτιστικό κέντρο. Βέβαια, εδώ να πούμε ότι για να ζωντανέψουν τα πάρκα της Ρόδου –μην ξεχνάτε ότι μόνον η πόλη έχει πάρα πολύ αστικό πράσινο- πρέπει να τους δοθεί χρηστικότητα και να είναι επισκέψιμα. Σωστή ήταν η κίνηση που έκανε τότε ο κ. Κουσουρνάς κι έβαλε όργανα γυμναστικής στο πάρκο απέναντι από το στάδιο Διαγόρας.
Είπε ότι θέλει να το κάνει πολιτιστικό κέντρο. Πού θα στηθεί όμως; Στο υπάρχον κτήριο; Αυτό δεν το πολέμησαν και το κυνήγησαν ως αυθαίρετο; Θα το κατεδαφίσει; Και αν το γκρεμίσει πώς θα το ξαναχτίσει; Στο δάσος; Είναι χαρακτηρισμένο δάσος! Η μόνη λειτουργία είναι να το δώσουν στους τουρ οπερέιτορ να παίρνουν εκεί τους τουρίστες για….. κυνήγι! Τελικά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε σοβαρά γι αυτό το θέμα. Και πώς θα λειτουργήσει; Προφανώς, η κουβέντα γίνεται τζάμπα. Ο κ. δήμαρχος ξέρει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα εκεί, δεν έχει ούτε και τον χρόνο να προλάβει να κάνει κάτι μέχρι τις εκλογές και προφανώς…. κουβέντα να γίνεται.
• ΡΟΔΩΝ Α.Ε. Μία ακόμη πονεμένη ιστορία. Ζητούσατε επανειλημμένως ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο αλλά δεν έγινε ποτέ. Τι λέτε σήμερα;
Και ούτε θα έρθει ποτέ –προφανώς επειδή κάποιοι δεν θέλουν να γίνει ενημέρωση στο Σώμα. Η ΡΟΔΩΝ Α.Ε. έχει έσοδα κάθε χρόνο. Πού πηγαίνουν αυτά τα έσοδα, δεν μας έχουν πει ακόμη. Είναι υποχρεωμένος ο κ. δήμαρχος να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για όλες τις κινήσεις που γίνονται για την ΡΟΔΩΝ Α.Ε. Τόσα χρόνια υπάρχουν εισπράξεις, πού πηγαίνουν αυτές; Πού είναι τα στοιχεία που ζητούσαμε; Ερχόταν ο κ. Μαραβέλιας που είχε τοποθετηθεί για να κάνει την εκκαθάριση και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η εκκαθάριση. Δεν έχει κατατεθεί ούτε ο προϋπολογισμός της. Ταλαιπωρούνται άνθρωποι στα δικαστήρια εδώ και χρόνια με δεκάδες μηνύσεις και χωρίς καμία νομική στήριξη από τον Δήμο. Η ΡΟΔΩΝ Α.Ε. προφανώς, υπάρχει έτσι και λειτουργεί με αυτό τον τόπο προκειμένου να εισπράττουν χρήματα κάποιοι που κινούνται γύρω από την εκκαθάρισή της.
• Μετά από τόσα χρόνια, μελέτες, συσκέψεις κ.λπ. η πόλη της Ρόδου ταλαιπωρείται από το κυκλοφοριακό. Τι θα μπορούσε να γίνει κατά την άποψή σας;
Η πόλη δεν έχει πρόβλημα από το κυκλοφοριακό. Έχει πρόβλημα στάθμευσης. Εμείς είχαμε ιδρύσει την εταιρεία Πάρκινγκ Α.Ε. την οποία ο κ. Κουσουρνάς έκλεισε. Κι αφού η δική μου πρόταση για υπόγεια πάρκινγκ απερρίφθη πού είναι η πρόταση που θα δώσει τελικά λύση στο πρόβλημα; Πού είναι τα υπέργεια πάρκινγκ λοιπόν; Εάν δεν αναβιώσει η επιχείρηση αυτή που έχει έτοιμες μελέτες (και τις έχουμε παραδώσει στον κ. δήμαρχο) για να προχωρήσουν σε διαγωνισμούς, δεν θα βρεθεί λύση. Ωστόσο ο Δήμος θα πρέπει να καταλάβει κάποτε ότι δεν πρέπει να ‘χαρίζεται’ και σε κανέναν από όσους παρκάρουν όπου βλέπουν. Το κυκλοφοριακό θα λυθεί όταν γίνουν υπέργεια πάρκινγκ και δεν υπάρχουν πια αυτοκίνητα στους δρόμους. Πρέπει να το καταλάβουν κάποτε αυτό. Χρειάζονται πάρκινγκ και ποδηλατόδρομοι. Το ζήτημα με το κυκλοφοριακό, το είχαμε θέσει στον κ. Χατζηδιάκο όταν πήγαμε στο γραφείο του όλοι μαζί, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και του είπαμε «είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να πάμε την Ρόδο μπροστά». Και φυσικά, δεν άκουσε κανέναν, δεν έκανε τίποτε.
• Πάμε και στην ΔΕΥΑΡ. Άλλη μία πονεμένη ιστορία. Ζήσαμε και την ανομβρία και τώρα φοβόμαστε για το μέλλον. Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση;
Πριν από δύο μήνες, οι κ.κ. Μαρτίνος Κανελλάκης, Θανάσης Κοσσιώρης, Ευαγόρας Νικολάου κι εγώ προσωπικά, επισκεφτήκαμε τον κ. Χατζηδιάκο στο γραφείο του για τα ζητήματα του νησιού. Ένα από αυτά ήταν το νερό. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με αυτά που γίνονται τώρα. Ούτε οι γεωτρήσεις θα δώσουν κάποιο αποτέλεσμα. Η Ρόδος έδινε νερό σε όλα τα άνυδρα νησιά, της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων τώρα μένει χωρίς νερό. Κι αυτό σε συνδυασμό με την τεράστια ανάπτυξη που γνωρίζει η Νότια Ρόδος, θα δείτε ότι θα αποτελέσει μια «βόμβα» για το νησί. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες θα έχουν θέμα με την υδροδότηση και την αποχέτευση. Είπαμε στον κ. δήμαρχο ότι το Φράγμα του Γαδουρά δεν είναι πανάκεια. Δεν έχει την δυνατότητα να δώσει νερό σε όλο το νησί και για τις καλλιέργειες επιπλέον. Ο κ. δήμαρχος έχει την άποψη ότι εάν ξεκινήσουμε να κάνουμε κάτι θα χάσουμε πολλά χρήματα. Δεν είναι έτσι. Θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει έργα, εργοστάσια αφαλατώσεων –ένα στην ανατολική και ένα στην δυτική πλευρά- για να εξασφαλίσουν νερό. Μπορεί να γίνει αυτό με παράλληλη εγκατάσταση αιολικής και ηλιακής ενέργειας (επειδή είναι ενεργοβόροι μηχανισμοί). Αυτό θα έλυνε το πρόβλημα με το νερό για πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Συνεχίζουν τις γεωτρήσεις αλλά δεν δίνουν αποτέλεσμα. Το πρόβλημα –να το θυμηθείτε- θα ξεκινήσει από τη Νότια Ρόδο και θα τινάξει τον Τουρισμό και το περιβάλλον στον… αέρα.
• Κύριε Χατζηευθυμίου, έρχονται εκλογές. Φαίνεται ότι για τον Δήμο Ρόδου θα είναι πάρα πολλοί οι υποψήφιοι. Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση με την απλή αναλογική;
Σίγουρα θα είναι πολλοί οι υποψήφιοι. Θα μπορούν να κατεβαίνουν και ‘παρέες’ αφού θέλει μόλις 49 άτομα για να κάνεις παράταξη. Και από εκεί και πέρα… αρχίζει το ‘παζάρι’ στο δημοτικό συμβούλιο. Να μου το θυμηθείτε: αυτό το δημοτικό συμβούλιο ουδεμία σχέση θα έχει με όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Θεωρώ ότι και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται πολύ δύσκολα και θα υπάρξει άναρχη λειτουργία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό συμφέρει μόνον τα μικρά κόμματα βέβαια που θέλουν να έχουν παρουσία στα κοινά.