Ειδήσεις

Γ. Xατζημάρκος: «Είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας η εισφορά γης σε χρήμα»

Την θέση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά τις περιπτώσεις ξενοδοχείων για την μετατροπή της εισφοράς γης, σε χρήμα, ξεκαθάρισε χθες με δηλώσεις στον Ρ/Σ Νότος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Η συζήτηση άνοιξε με αφορμή την αποκάλυψη της «δημοκρατικής», την περασμένη εβδομάδα, ότι ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ‘θυμήθηκε’ αίφνης μετά από πολλά χρόνια να στείλει στην δικαιοσύνη την υπόθεση για αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ δήλωνε πως είχε αναλάβει ο ίδιος την υπόθεση και φυσικά ενώ ο Δήμος Ρόδου δεν έχει δώσει τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσει η διαδικασία και βεβαίως η έρευνα.
Ο περιφερειάρχης, αποκάλυψε πως ήδη έχουν φτάσει στο γραφείο του δύο αιτήματα ξενοδόχων που επιθυμούν να μπουν σε αυτή την διαδικασία.
Όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος:
«Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα, τα οποία στον τόπο μας, είναι μέσα σε αυτήν την πολύ μεγάλη –δυστυχώς- ‘ντουλάπα’ με τους σκελετούς που κατά καιρούς ανοίγει. Κάποιοι φροντίζουν να κλείσουν τα φύλλα της για να μην φανούν όλα… Κι εδώ μιλάμε για ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα. Μπορεί να ξεπερνά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως ‘σκάνδαλο’ –γιατί περί σκανδάλου πρόκειται, μην έχετε καμία αμφιβολία.
Σε όλη την Ελλάδα, η νομοθεσία ήταν σαφής. Σε ό,τι αφορά την εισφορά σε γη για τις συγκεκριμένες οικονομικές άδειες, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των οικοπέδων έπρεπε προ της έκδοσης της οικοδομικής άδειας να έχει καθοριστεί η εισφορά σε γη και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οικοδομικής άδειας.
Για λόγους που ελπίζω να βρει η δικαιοσύνη, πια –αφού βρίσκεται στην δικαιοσύνη αυτή η ιστορία εδώ και χρόνια- παρά το γεγονός πως πρόκειται για δεκάδες περιπτώσεις στην Ρόδο, αυτό δεν έγινε -αν και δεν γνωρίζω ακριβώς τον αριθμό.
Ο ξενοδόχος που είναι ιδιοκτήτης κάποιας ξενοδοχειακής μονάδας και ο οποίος έχει οικοδομική άδεια που ορίζει την εισφορά σε γη, έχει το δικαίωμα να ζητήσει την μετατροπή της γης σε χρήμα. Στην περίπτωση αυτή, τα χρήματα αυτά τα παίρνει ο οικείος δήμος. Η απόφαση όμως, για την μετατροπή ή όχι (αποδοχής ή απόρριψης του ξενοδόχου) είναι της Περιφέρειας.
Ο Δήμος Ρόδου για λόγους που αδυνατώ να κατανοήσω μέχρι σήμερα, δεν το δέχτηκε ποτέ αυτό, δηλαδή το αυτονόητο, αυτό που λέει η νομοθεσία. Εμείς ζητούσαμε τα στοιχεία που αφορούσαν αυτές τις εκκρεμότητες εφόσον είναι δική μας ευθύνη όποτε και αν έρθει και εφόσον υπάρχει μια δικαστική έρευνα σε εξέλιξη αλλά δεν μας τα χορήγησε ποτέ. Νομίζω ότι είναι δύο ή τρία χρόνια τώρα που τα ζητάμε (μπορεί και τέσσερα). Πλέον το ΣτΕ έχει εκδώσει αποφάσεις που επιβεβαιώνει τη νομοθεσία και ξεκαθαρίζει ότι είναι ζήτημα της Περιφέρειας. Μετά και την έκδοση των τελευταίων αποφάσεων του ΣτΕ δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο επιχείρημα θα χρησιμοποιήσει ο Δήμος Ρόδου για να αποφεύγει να μας δώσει τα στοιχεία τα οποία ζητάμε γι αυτές τις εκκρεμότητες».
Ο περιφερειάρχης, είπε πως δεν μπορεί να εκδοθεί αίτημα χωρίς να υπάρχουν στοιχεία ενώ αποκάλυψε πως ήδη έχουν φτάσει στο γραφείο του δύο αιτήματα.
«Από την στιγμή που το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου ελάμβανε αποφάσεις χωρίς να έχει την αρμοδιότητα κι ενώ εμείς τους είχαμε ενημερώσει ότι αυτό είναι παράνομο, πολύ απλά σας λέω ότι το…. τανγκό για να το χορέψεις θέλει δύο! Δεν το φέραμε εμείς στην δημοσιότητα.
Η νομοθεσία είναι σαφής. Ελπίζω πια μετά τις εξελίξεις με το ΣτΕ να μας δώσουν τα στοιχεία, για να έχουμε κι εμείς μια πλήρη εικόνα και να πάψουμε να ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ. Η ΠΝΑΙ είναι έτοιμη για να αναλάβει τις ευθύνες της εφόσον είναι αρμοδιότητά της.
Προς το παρόν, δεν έχουμε καμία ένδειξη από την πλευρά του Δήμου Ρόδου. Νομίζω πως πρέπει να επικρατήσει λίγο πιο καθαρό μυαλό…» τόνισε ο κ. Γ. Χατζημάρκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου