Ειδήσεις

Πανελλήνιο θέμα τα λύματα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου!

Σε πανελλήνιο θέμα συζήτησης έχει εξελιχθεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Μεσαιωνική Πόλη, όπου υπερχείλισαν φρεάτια, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν με λύματα τα σοκάκια και ο κεντρικός δρόμος μέχρι τον ξύλινο πεζόδρομο! Το θέαμα (σε συνδυασμό με τη δυσάρεστη οσμή) διόλου κολακευτικό για ένα τουριστικό προορισμό σαν τη Ρόδο!
Χθες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων Τέρη Χατζηιωάννου, του προέδρου της ΔΕΥΑΡ Αλέξανδρου Μανωλάκη και του αντιπρόεδρου Δημήτρη Καρατζιά, του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου Μίλτου Παγκά και εκπροσώπων των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τα στελέχη της δημοτικής αρχής, να μην υπολογίσουν το πολιτικό κόστος και να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά τη σύσκεψη, οι κ. Χατζηιωάννου, Μανωλάκης και Καρατζιάς, δήλωσαν ότι υπήρξε άμεση αποκατάσταση του προβλήματος και ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να μην επαναληφθεί ξανά το πρόβλημα, το οποίο όπως κατέστησαν σαφές οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρηματίες ρίχνουν τα λίπη στον αγωγό όμβριων υδάτων και δεν χρησιμοποιούν λιποσυλλέκτες, όπως υποχρεούνται εκ του νόμου.

«Σε μία ζωντανή πόλη συμβαίνουν περιστατικά όπως το χθεσινοβραδινό στη Μ. Πόλη. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τη ΔΕΥΑΡ καθώς και από το δήμο της Ρόδου. Μέσα σε δύο ώρες αποκαταστάθηκε το πρόβλημα. Να διευκρινιστεί ωστόσο ότι το πρόβλημα αυτό οφείλεται στο μη σεβασμό της κείμενης νομοθεσίας από τους επαγγελματίες οι οποίοι δεν είχαν φροντίσει να έχουν λιποσυλλέκτες και πολλές φορές ρίχνουν τα ακάθαρτα στους αγωγούς των ομβρίων υδάτων», δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου, ο οποίος είπε ότι ήδη έχουν σταλεί έγγραφα σε επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν συνδέσει παρανόμως τα δίκτυα ακαθάρτων στο σύστημα ομβρίων υδάτων. Επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Μ. Πόλης σε συνεργασία και με τη ΔΕΥΑΡ εργάζονται συστηματικά για την ολοκλήρωση των υπόγειων δικτύων. Στόχος είναι τμηματικά να ολοκληρωθεί το δίκτυο ομβρίων στη Μ. Πόλη εφόσον βρεθούν και τα απαιτούμενα (ευρωπαϊκά) κονδύλια.
Ο κ. Μανωλάκης δήλωσε: «Μόλις ενημερωθήκαμε για το πρόβλημα σπεύσαμε να δώσουμε λύση. Πρέπει να τονίσουμε ότι γι’ αυτή την κατάσταση δεν ευθύνεται η ΔΕΥΑΡ. Ευθύνονται γι’ αυτό κάποιοι κακοί και ασυνείδητοι επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν το νόμο. Άλλωστε η εφαρμογή του συνεπάγεται ένα κόστος που έχει να κάνει με την προμήθεια λιποσυλλέκτη. Αντ΄αυτού ρίχνουν τα λίπη παράνομα στους αγωγούς. Και εν προκειμένω μιλάμε για ένα αγωγό καινούργιο ο οποίος δεν παρουσιάζει προβλήματα».
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ χαρακτήρισε ως «αψυχολόγητες» τις ενέργειες «ορισμένων» οι οποίοι για όποιο λόγο (προσωπικό όφελος κλπ) αναδεικνύουν ένα γεγονός που λύθηκε μέσα σε μία ώρα, καταφέρνοντας απλά και μόνο να εκθέσουν το νησί. «Δεν μπορεί η Ρόδος να παίζει στα κανάλια επειδή υπήρξε ένα πρόβλημα που λύθηκε μέσα σε μία ώρα. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν σε ολο τον κόσμο χωρίς να ακούμε ποτέ τίποτε. Συνιστώ ψυχραιμία στους συμπολίτες μας. Θα πρέπει να βλέπουμε το καλό του νησιού και να μην κοιτάμε να εκμεταλλευόμαστε το καθετί για να προσωπικό όφελος ή επειδή θέλουμε να στοχοποιήσουμε τη δημοτική αρχή», δήλωσε ο κ. Μανωλάκης.
Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο πρόβλημα σημειώθηκε και πριν λίγες μέρες στη Μεσαιωνική Πόλη έπειτα από έντονη βροχόπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτοικοι της Παλιάς Πόλης δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εξάλλου, ο Δήμος Ρόδου, μεταξύ των άλλων αναφέρονται και τα εξής:
Οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο μέσω της ολοκλήρωσης του προγράμματος υπογειοποίησης των δικτύων της Παλιάς Πόλης, που ως γνωστόν εκκρεμεί. Για αυτό το μεγάλο έργο, ο Δήμος Ρόδου έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες μελέτες, και βρίσκεται στην αναζήτηση κατάλληλου χρηματοδοτικού προγράμματος.
Παρόλα αυτά, δεδομένων των ελέγχων που οφείλουν οι Υπηρεσίες να διενεργούν, η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων επιχειρηματιών, και ως προς τους λιποσυλλέκτες, αλλά και ως προς την υπερεκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων, την άγρα πελατών και την ηχορύπανση, βλάπτει το Μνημείο, αλλά και τους ίδιους. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της Παλιάς Πόλης, καλούνται να διευθετήσουν άμεσα τις όποιες εκκρεμότητές τους σχετικά με το θέμα.

Φωτογραφίες
Μαρία Τυραδέλλη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου