Το πρωί του Σαββάτου, εκτός σοβαρού απροόπτου, αναμένεται στη Ρόδο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά για να συμμετάσχει στις εργασίες συνεδρίου που διεξάγεται με αφορμή τα 30 χρόνια από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Το συνέδριο διοργανώνουν ο Δήμος Ρόδου και η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης σε συνεργασία με την αρχαιολογία.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να ανακοινώσει από τη Ρόδο την στήριξη του κόμματος στην υποψηφιότητα του κ. Μανώλη Γλυνού.
Υπήρξαν συγκεκριμένα δεύτερες σκέψεις και θεωρήθηκε ότι μια τέτοια δημόσια δήλωση θα δημιουργούσε πρόβλημα στο υπερκομματικό προφίλ, που επιδιώκει να προβάλει ο υποψήφιος, για να αλιεύσει υποψήφιους και από άλλους κομματικούς χώρους.
Η κ. Γεννηματά θα αναχωρήσει το μεσημέρι της ίδιας ημέρας για την Κάλυμνο και την επομένη για την Κω, όπου προγραμματίζεται ομιλία της την 12.00 ώρα της Κυριακής.
Στο συνέδριο θα δώσουν το “παρών” δήμαρχοι από χώρες των οποίων οι πόλεις ανήκουν στην λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ (όπως π.χ. η Μάλτα) ενώ θα συμμετέχει η συμπατριώτισσά μας, κα Τόνια Μοροπούλου (η οποία έχει επεξεργαστεί και σχετική πρόταση για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης, η οποία πρέπει να διασφαλιστεί με ορίζοντα 50 ετών).
Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Από τότε και μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί 17 ελληνικά μνημεία και χώροι, στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Τα (πολιτιστικά και φυσικά) Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO είναι μνημεία ή χώροι (π.χ. δάση, βουνά, λίμνες, μνημεία, πόλεις κ.τ.λ.), που προτάθηκαν προς ένταξη και συμπεριλήφθηκαν, στον κατάλογο των μνημείων που διαχειρίζεται το διεθνές Πρόγραμμα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το πρόγραμμα αυτό, στοχεύει στην καταλογογράφηση, την ονοματοδοσία και τη συντήρηση πεδίων ιδιάζουσας πολιτιστικής ή φυσικής σημασίας για την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Η έναρξή του έγινε με την αποδοχή και υιοθέτηση της Συνθήκης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς από το Γενικό Συνέδριο της UNESCO στις 16 Νοεμβρίου 1972.
Ο κατάλογος της UNESCO αποτελείται από 911 μνημεία και χώρους που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που έχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία, σύμφωνα με την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Σε αυτά περιλαμβάνονται 704 πολιτιστικά, 180 φυσικά και 27 μικτά μνημεία ή χώροι σε 151 κράτη μέλη.