Ειδήσεις

Αντιδράσεις των κομμάτων για την ομιλία Τσίπρα σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η ομιλία του Πρωθυπουργού ,Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και όσα ανέφερε σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση.

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπολύει η ΝΔ η οποία τονίζει ότι «ο κ. Τσίπρας, εκτός από την ψυχραιμία του, έχει απωλέσει πια και τη μνήμη του»

Η ΝΔ συνεχίζει: «Του τη φρεσκάρουμε. Τον Νοέμβριο του 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο βουλευτής που εισηγήθηκε να ενταχθεί στην αναθεώρηση η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε».

Πηγές της ΝΔ υπενθυμίζουν, ότι την πρόταση που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης το 2006 για την αλλαγή του άρθρου 86 την είχαν συνυπογράψει μόνο 7 βουλευτές.

«Τον Μάιο του 2014 ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ως «άκαιρη» την πρόταση αναθεώρησης της κυβέρνησης Σαμαρά και λίγους μήνες μετά έριξε την κυβέρνηση συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή, τον Πάνο Καμμένο και τον Φώτη Κουβέλη. Το έπραξε, μάλιστα, εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θέλει σήμερα να αλλάξει.

Τον Ιανουάριο του 2016 αρνήθηκε να απαντήσει στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια γενναία και συναινετική αναθεώρηση την οποία θα στήριζαν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Και έτσι φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2018 με τον κ. Τσίπρα να επιδιώκει να ευτελίσει ακόμη και την αναθεώρηση του Συντάγματος, μήπως και αποκρύψει για λίγες μέρες την αποσύνθεση της κυβέρνησής του και τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες των υπουργών του ότι χρηματίζονται» επισημαίνει η ΝΔ.

«Συστήνουμε στον κ. Τσίπρα ψυχραιμία και λίγη υπομονή. Σε λίγους μήνες από σήμερα, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί. Και εξυπακούεται ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86» καταλήγει η ΝΔ.

Γεννηματά: Όχι επικοινωνιακά παιχνίδια με τα τη συνταγματική αναθεώρηση

«Ο κ. Τσίπρας τώρα που κλείνει οριστικά ο πολιτικός του κύκλος και με 3 χρόνια καθυστέρηση, θυμήθηκε την Συνταγματική Αναθεώρηση» τονίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Αυτή όμως δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια και λαϊκισμό.Έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό την αναγκαιότητά της. Θα προσέλθουμε στην Βουλή με τις θέσεις που πολύ έγκαιρα καταθέσαμε στον δημόσιο διάλογο» προσθέτει.

ΚΚΕ: Μια ακόμη “προσφορά” του κ. Τσίπρα είναι κι η αναπαλαίωση του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος

Το ΚΚΕ τονίζει πως «η “δημοκρατία” και η εφαρμογή της “συνταγματικής νομιμότητας” για το λαό κρίνεται απ΄ τη σωρεία αντιλαϊκών νόμων, που ψηφίζει το Κοινοβούλιο, απ΄ τον αυταρχισμό στους χώρους δουλειάς, απ’ την περιστολή λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως ο νόμος περιορισμού της απεργίας κ.ά., που ψήφισαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Επισημαίνει επίσης ότι «για την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος, για την οποία τόσο κόπτεται ο κ. Τσίπρας, δε φταίνε κυρίως και μόνο τα σκάνδαλα, η διαφθορά ή τα λεγόμενα εξωθεσμικά κέντρα, που είναι άλλωστε σύμφυτα μ΄ αυτό το σύστημα», αλλά «πρωτίστως η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, η επίθεση στα εργατικά- λαϊκά δικαιώματα, μαζί με την ασυνέπεια λόγων και έργων, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρωταθλητής» και καταλήγει: «Ο αγώνας του λαού -κι όχι οι δήθεν αλλαγές απ΄τα πάνω- είναι εκείνος ο παράγοντας που μπορεί να κατοχυρώσει τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, σε μια πορεία σύγκρουσης μ’ ένα σάπιο σύστημα, που ούτε διορθώνεται, ούτε εξυγιαίνεται».

Ποτάμι: Ο κ. Τσίπρας επιμένει να στρουθοκαμηλίζει

«Δέσμιος των ιδεοληψιών του ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα» επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσίοδρας.

«Από την πρότασή του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση απουσιάζει η τροποποίηση του άρθρου 16, το οποίο απαγορεύει τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ. Τη στιγμή που δεκάδες ιδιωτικά ιδρύματα παρέχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες παιδιά φεύγουν για άλλες χώρες, όταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να στρουθοκαμηλίζει» προσθέτει.

«Το Ποτάμι έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με την οποία προβλέπει μεταξύ άλλων: Να μην παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών σε χρόνους συντομότερους από εκείνα των πολιτών. Για την άρση της ασυλίας των βουλευτών να αποφασίζει δικαστικό συμβούλιο και όχι τα κόμματα στην Βουλή. Να μην ορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση χωρίς κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις αμεροληψίας. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη μπορεί να χρησιμοποιείται για την πτώση της κυβέρνησης αλλά να μην ανατρέπονται και οι πολιτειακές ισορροπίες με απευθείας εκλογή του. Οι ιεράρχες να μην καθορίζουν την πολιτική στην Παιδεία και να μη στέκονται εμπόδιο στη διεύρυνση των δικαιωμάτων» επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας και καταλήγει:

«Οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που θέλουν. Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού. Η χώρα δεν πρέπει να χάσει κι άλλο χρόνο».

Ενωση Κεντρώων: Το Σύνταγμα δεν πάσχει από ανάγκη αλλαγών, αλλά από έλλειψη βούλησης για την πιστή εφαρμογή του

«Το Σύνταγμα δεν πάσχει από επιτακτική ανάγκη αλλαγών, αλλά από έλλειψη βούλησης για την πιστή εφαρμογή του», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, εκφράζοντας την αντίθεσή της «στην θεσμική μείωση του ρόλου της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας» καθώς «δεν είναι δυνατόν, η Επίσημη Εκκλησία μας να έχει την ίδια αξία με αιρέσεις και λοιπά δόγματα», «δεν μπορούν κάποιοι υπό τον μανδύα του εκσυγχρονισμού να φέρουν την Επίσημη Εκκλησία μας στο ίδιο επίπεδο με τα χίλια άλλα δόγματα που υπάρχουν».

Στην ίδια ανακοίνωση, η Ενωση Κεντρώων διαπιστώνει ότι οι κυβερνήσεις καθημερινά παραβιάζουν το Σύνταγμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «μήπως πρέπει να απολογηθούν και τα δυο αυτά κόμματα για τις συνεχείς παραβιάσεις του Συντάγματος;» και καταλήγει:

«Εμείς στην Ένωση Κεντρώων θεωρούμε ανάγκη να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, να κοπούν τα προνόμια των πολιτικών και να απαγορευτεί στους βουλευτές να προδίδουν το κόμμα τους, υποχρεωμένοι σε περίπτωση διαφωνίας να παραδίδουν την έδρα τους. Όλα τα άλλα που συζητούνται αποτελούν “το μελάνι της σουπιάς που θέλει να θολώσει τα νερά”».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου