Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου
Τα μικροσυμφέροντα και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού ήταν τελικά εκείνα που έδιωξαν τους γάμους αλλοδαπών από τη Λίνδο και όχι το ατυχές περιστατικό της ερωτικής στιγμής του ζευγαριού. Μάλιστα, οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στη συνέχεια έδειξαν πως συγκεκριμένα πρόσωπα θέλησαν να εκμεταλλευθούν προς όφελός τους το κλείσιμο του Αποστόλου Παύλου, καλλιεργώντας ακραία διχόνοια μεταξύ Εκκλησίας και μέρους της κοινωνίας. Ο ψεύτης και ο κλέφτης χαίρονται τον πρώτο χρόνο και στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να μην υπάρχουν κλέφτες, όμως στα σίγουρα υπάρχουν ψεύτες που με την πρακτική τους, τον τελευταίο χρόνο, οδηγούν ολόκληρη τη Ρόδο στο να χάσει ένα σπουδαίο τουριστικό προϊόν. Σημειώνεται πως στη Σαντορίνη, εκεί όπου όλοι συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους, έχει αποφασιστεί οι τουριστικές επιχειρήσεις να παραμένουν ανοικτά και το χειμώνα, προκειμένου να υποστηρίξουν και να κερδίσουν από τους εκατοντάδες γάμους που προγραμματίσθηκαν να τελεστούν στο νησί.
Το θέμα των γάμων μετεξελίσσεται σε πρόβλημα και αυτό προς το παρόν είναι ορατό μόνο σε εκείνους που πονούν επιχειρηματικά από τη μείωσή τους. Μπορεί η δημοτική επιχείρηση ΔΕΡΜΑΕ να απολαμβάνει σήμερα την επιτυχία των πηγών Καλλιθέας και να επαίρεται για τους εκατοντάδες πολιτικούς γάμους που τελέσθηκαν εκεί, ωστόσο αυτό από μόνο του δε σημαίνει τίποτα. Πολλώ δε μάλλον όταν οι γάμοι αυτοί προγραμματίσθηκαν εκεί κατά λάθος και όχι ως το αποτέλεσμα πολυετούς στρατηγικής των τουριστικών φορέων.
Υπογραφές στη Λίνδο
Στη Λίνδο σήμερα μαζεύουν υπογραφές. Τα πρόσωπα που θέτουν το όνομά τους κάτω από το κείμενο είναι όλοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που φέτος είδαν τους τζίρους τους να μειώνονται κατακόρυφα. Ωστόσο, η απώλεια εσόδων από τη φετινή σεζόν δεν είναι το πρόβλημά τους. Στο κείμενο τονίζεται πως του χρόνου όλοι τους θα αναγκαστούν να προσλάβουν μικρότερο αριθμό προσωπικού, διότι οι πολιτικοί γάμοι ήταν εκείνοι που δημιούργησαν τις θέσεις εργασίας. Ο τερματισμός των γάμων συνεπάγεται πως για του χρόνου τουλάχιστον 350 άτομα, μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, θα προστεθούν στη λίστα της ανεργίας.
Πρέπει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι σε θέσεις σχετικές με τους γάμους ήταν όλοι καλά αμειβόμενοι και με τη σειρά τους παρείχαν στις οικογένειές τους μια καλή ποιότητα ζωής. Ολοι ανεξαιρέτως, όπου κι αν πιάσουν δουλειά για την επόμενη σεζόν, θα οδηγηθούν στον πάτο του βασικού μισθού.
Η αλήθεια πονά και μερικές φορές όζει
Το κείμενο των επιχειρηματιών της Λίνδου δεν εμπεριέχει ύβρεις, ούτε είναι διχαστικό, ούτε και στρέφεται εναντίον της Εκκλησίας. Απεναντίας, καλεί όλους σε συνεργασία έτσι ώστε να βρεθεί λύση και οι γάμοι να πολλαπλασιαστούν ξανά. Οι επιχειρηματίες είναι πια πεπεισμένοι ότι το πρόβλημα δεν γεννήθηκε από το ατυχές περιστατικό, αλλά μέσα από τις μύχιες επιθυμίες ορισμένων να πάρουν κομμάτι από την «πίτα» του Αποστόλου Παύλου και των λοιπών Αγίων της περιοχής.
Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε το γεγονός της μηδενικής αντίδρασης των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη δημόσια προσβολή του ιερού χώρου από το ζευγάρι των βρετανών. Ούτε ο δήμαρχος, ούτε καν ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λίνδου καταδίκασαν το γεγονός, ως όφειλαν. Το άφησαν χωρίς ποινή, γεγονός που μετατόπισε την ευθύνη αντίδρασης στην Εκκλησία. Ο Μητροπολίτης Ρόδου και ο ιερέας Λίνδου έπραξαν ως όφειλαν προς τη συνείδηση και το ποίμνιό τους.
Υστεροβουλία και το προσωπικό συμφέρον αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια. Εκείνοι που όφειλαν να καταδικάσουν την ερωτική πράξη των βρετανών και να περιφρουρήσουν το τουριστικό προϊόν των γάμων, ήταν οι ίδιοι που στη συνέχεια πλεύρισαν ιερείς και τουριστικούς πράκτορες προτείνοντας την κεντρική παραλία της Λίνδου και άλλα σημεία της περιοχής ως εναλλακτικές επιλογές για τις τελετές. Για την ιστορία, καμία από τις εναλλακτικές επιλογές δεν έγινε δεκτή, διότι οι τουρίστες δεν είναι πρόβατα. Θέλουν για το γάμο τους συγκεκριμένο σκηνικό κι όχι κάποιο νεόκτιστο ναό με φόντο την ακρόπολη.
«Μη νοιάζεσαι, εκείνοι έχουν»
Στη διάρκεια του ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» ακούστηκε από αρκετούς Λινδιακούς η έκφραση: «τι νοιάζεσαι; Εκείνοι έχουν». Ποιοι είναι οι… «εκείνοι»; Είναι η νοοτροπία της απουσίας του «Εμείς».
Η διχόνοια που καλλιεργήθηκε στη Λίνδο είναι άνευ προηγουμένου. Καλλιεργήθηκε από ανθρώπους χωρίς όραμα, με μόνο οδηγό το προσωπικό οικονομικό και μικροπολιτικό τους συμφέρον. Τα μεγέθη είναι συγκεκριμένα: Από τους γάμους κερδίζουν περίπου 100 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μιας περιοχής που διαθέτει περισσότερα από 1000 καταστήματα, ξενοδοχεία και δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών. Οι πολλοί έχουν περισσότερες ψήφους και συγκεκριμένη στρατηγική για το τουριστικό προϊόν «γάμοι» δεν υπάρχει.
Ετσι, οι πολλοί δεν νοιάζονται. Δεν νιώθουν ότι η απώλεια του ενός σύντομα θα χτυπήσει και τη δική τους πόρτα. Δεν αντιλαμβάνονται πως η κατρακύλα της Λίνδου (έλλειψη πάρκινγκ, δυνατή μουσική μέχρι το ξημέρωμα, παραλία πλημμυρισμένη από αλουμίνιο και ντους της προπερασμένης δεκαετίας) θα φτάσει σε σημείο μη επιστροφής. Δεν έχουν καταλάβει ότι όσο οι γάμοι χρόνο με το χρόνο αυξανόντουσαν, αύξαναν ταυτόχρονα τους επωφελούμενους επιχειρηματίες, επιτηδευματίες και εργαζόμενους.
Χωρίς αιδώ, τα μικροπολιτικά συμφέροντα ενέπλεξαν ακόμα και την εκκλησία παροτρύνοντας τον ιερέα να κρατά τη σημαία του αγώνα ψηλά. Να φωνάζει ο ιερέας, στις ψυχές των πιστών, ώστε τα μικροπολιτικά συμφέροντα να ικανοποιούνται. Πού να ξέρει ένας παπάς το πρόσωπο πίσω από το προσωπείο εκείνου που στέκεται στο πλευρό του;
Η Λίνδος και η Σαντορίνη
Μέχρι και πέρυσι η Λίνδος και η Σαντορίνη αποτελούσαν τις πρώτες επιλογές των ζευγαριών για την τέλεση του πολιτικού τους γάμου ή της ανανέωσης των όρκων παντοτινής πίστης. Φέτος η Λίνδος πάτωσε. Μπορεί αρκετοί γάμοι να μετατοπίσθηκαν προς τις πηγές Καλλιθέας, ωστόσο αυτό έγινε για να καλυφθεί η ανάγκη. Δεν είναι η Καλλιθέα το αντίβαρο της Λίνδου, ούτε και δεύτερη τσέπη στο ίδιο παντελόνι. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, οι γάμοι που δεν θα τελούνται στη Λίνδο, δεν θα τελούνται πουθενά αλλού στο νησί. Αυτό το ξεκαθαρίζουν τόσο τα στελέχη της ΤUI, όσο και του Thomas Cook.
Η Σαντορίνη συνεχίζει κανονικά. Ολόκληρο το νησί δουλεύει για τους γάμους. Για τα επόμενα τρία καλοκαίρια δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία για ζευγάρι που θα θελήσει να παντρευτεί στο νησί. Ετσι, έχουν ανοίξει οι ημερομηνίες για τέλεση γάμων και στη διάρκεια του χειμώνα. Λόγω των γάμων η Σαντορίνη είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα με τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο. Από τα έσοδα, οι Σαντορινιοί συντηρούν όλο το νησί, όλες τις εκκλησιές, όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους. Η Σαντορίνη έχει ακριβώς την ίδια έκταση και τον ίδιο πληθυσμό με τον πρώην δήμο Λινδίων. Στη Σαντορίνη λάμπει από τις διαρκείς συντηρήσεις ακόμα και η πιο μικρή εκκλησιά, ενώ στη Λίνδο η πιο μεγάλος ναός, εκείνος που είναι αφιερωμένος στον άγιο προστάτη της περιοχής (τον Αγιο Μαλαχία) εξακολουθεί να παραμένει ημιτελής.
Εκκλησία, κοινωνία και επιχειρήσεις ένα σώμα
Το θέμα αφορά ολόκληρη τη Ρόδο και δεν είναι οικονομικό. Είναι καθαρά θέμα ανάπτυξης. Αυτό επισημαίνουν οι επιχειρηματίες της Λίνδου στο κείμενο των υπογραφών τους και αυτό σύμφωνα με τις πληροφορίες θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός του Νοεμβρίου. Με απόλυτο σεβασμό στις αξίες που πρεσβεύει η Εκκλησία, οι επιχειρηματίες της Λίνδου προτείνουν να βρεθεί μια λύση. Δεν είναι η αυλή στο ξωκκλήσι του Αποστόλου Παύλου το πρόβλημα.
Το ζητούμενό τους είναι να επιδειχθεί νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές και αυτό να γίνει άμεσα. Το ιδανικό θα ήταν να χαραχθεί ενιαία στρατηγική για το θέμα των γάμων και όλοι μαζί να λειτουργούν προς την ίδια κατεύθυνση. Όμως, χρόνος για μελέτες και ατέρμονες συζητήσεις δεν υπάρχει. Το μόνο ζητούμενο προς το παρόν είναι να ακουστεί στην Ευρώπη ότι οι Λινδιακοί, οι Ροδίτες υποστηρίζουν τους γάμους και οι εκκλησιές δεν αποτελούν άβατο. Προτείνουν άμεση συζήτηση και μαζί να βρουν μια λύση, έστω προσωρινή μέχρις ότου δημιουργηθούν υποδομές ανάλογες με εκείνες της Σαντορίνης και το σπουδαίο τουριστικό προϊόν να ανθίσει ξανά στο νησί.