Πρωτοφανή γεγονότα και καταστάσεις σηματοδότησαν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, την Τρίτη το βράδυ, στην οποία κυριάρχησε το ζήτημα της αξιοποίησης της Νέας Αγοράς υπό τον τίτλο: «Έγκριση αναγκαιότητας ενιαίας μίσθωσης του κτιριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς».
Η συζήτηση που κράτησε 3,5 ώρες περίπου, διεξήχθη μέσω έντονων αντιπαραθέσεων, αντεγκλήσεων, προσωπικών επιθέσεων και πολύ υψηλών τόνων, ενώ δεν έλειψαν τα «γιουχαΐσματα» κατά του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας. Επιπλέον, σημειώθηκε και μία αποχώρηση, αυτή του κ. Στέργου Στάγκα.
Από νωρίς το απόγευμα είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς, οι οποίοι έκλεισαν τα καταστήματά τους προκειμένου να παραστούν στην συνεδρίαση.
Η συζήτηση όπως αναμενόταν έγινε σε κλίμα «ηλεκτρισμένο», ενώ αίσθηση (μαζί και δυσαρέσκεια) προκάλεσε η παρουσία αστυνομικής δύναμης στην είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου. Αυτό και μόνον, σηματοδοτεί την ανησυχία της δημοτικής αρχής για συζητήσεις με θέματα τέτοιου περιεχομένου, αφού μόνον μία φορά είχε παραστεί αστυνομία σε συνεδρίαση αυτής της θητείας –όταν συζητήθηκε το θέμα της μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, μάλλον φαίνεται ότι άρχισε να μετράει… απώλειες στην παράταξή του καθώς για το ζήτημα της Νέας Αγοράς δεν κατάφερε να κερδίσει την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία και με μόλις 23 ψήφους, 13 όχι και ένα “παρών”, το θέμα «δεν πέρασε».
Αισθητή ήταν η απουσία των κ.κ. Βασίλη Ψυλλάκη, Αλέκου Παπουρά και Γιάννη Περδίκη (ανεξάρτητος) ενώ ο κ. Γιώργος Σαρίκας ψήφισε ΟΧΙ, ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου (ανεξάρτητος) επίσης ΟΧΙ και σύσσωμη η μειοψηφία διά των παρατάξεων του κ. Στράτου Καρίκη, Γιώργου Υψηλάντη και Τάκη Πότσου. “Παρών” ψήφισε μόνον η κα Μπιλιά.
Ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, αν και τάχθηκε εξ αρχής υπέρ της πρότασης του κ. Χατζηδιάκου, αναγκάστηκε να ψηφίσει ΟΧΙ καθώς κατά την τοποθέτησή του, επέρριψε ευθύνες στους ίδιους τους καταστηματάρχες που δεν είχαν μεριμνήσει τόσα χρόνια, με συνέπεια να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των παρισταμένων οι οποίοι εξαπέλυσαν μία άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του με σχόλια και αποδοκιμασίες.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του δημάρχου, ο οποίος εξήγησε στο Σώμα και στους καταστηματάρχες την νέα πρόταση, με νέο όρο στη διακήρυξη, για παράταση της μίσθωσης των 60 καταστηματαρχών που έχουν μείνει, για τρία χρόνια, μέχρι το πέρας όλων των διαδικασιών δηλαδή και χωρίς μεταβολή των μισθώσεων, συν άλλα τρία χρόνια βάσει ενός μαθηματικού τύπου (σχετικά είχε γράψει χθες η «δ»).
«Αυτή είναι η καλύτερη πρόταση και διασφαλίζει τους καταστηματάρχες» όπως είπε, αναλύοντας επί μακρόν το σχέδιο για την ενιαία μίσθωση του συγκροτήματος σε ιδιώτη και όχι ένα – ένα κατάστημα ξεχωριστά.
Τοποθετούμενος ο νομικός σύμβουλος και εντεταλμένος σε θέματα αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας κ. Δήμος Μουτάφης είπε μεταξύ άλλων: «Έχουμε μια μισθωτική σύμβαση που λήγει 31.12.18 και δεν μπορεί να παραταθεί μόνον με διαγωνιστική διαδικασία. Σε άλλη περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε διοικητικές αποβολές των ενοικιαστών (εξώσεις). Εάν έχουμε μπροστά μας τον χρονικό ορίζοντα της αξιοποίησης του μνημείου είναι προφανές ότι μας δεσμεύει νομικά να μην προχωρήσουμε σε εκδόσεις πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής».
Οι καταστηματάρχες
και ο κ. Κατσιδώνης
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου Καταστηματαρχών Νέας Αγοράς κ. Παναγιώτη Κατσιδώνη, ο οποίος ζήτησε την «εξαίρεση» δύο δημοτικών συμβούλων επειδή θεώρησε ότι έχουν συμφέρον από την διαδικασία. Όταν του ζητήθηκε να τους ονοματίσει μίλησε μόνον για την αντιδήμαρχο κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου:
«Η δημοτική αρχή έχει την ικανότητα να διαχειριστεί τη Νέα Αγορά. Θεωρώ πως απαιτείται μια σωστή διαχείριση. Δεν είναι η ίδια περίπτωση με το Ακταίον, το Ιαλύσιον κ.λπ. Και δεν αποτελεί μάχη. Αυτό που γίνεται δεν θα έχει νικητές και ηττημένους. Πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν είναι πολιτικό θέμα είναι καθαρά κοινωνικό. 300 οικογένειες θα μείνουν στον δρόμο. Μπορείτε να βρείτε λύση. Εμείς, είμαστε όλοι οικονομικά τακτοποιημένοι, δεν χρωστάμε πουθενά. Κι από την άλλη, είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια με κλειστά μαγαζιά στη Νέα Αγορά, πόσο μειώθηκε ο τζίρος. Αν μείνουμε μέσα με τα συνεργεία, θα πέσει κι άλλο ο τζίρος. Θα πρέπει να πληρώσουμε και δεν θα μπορέσει κανένας να αποσβέσει. Εμείς, αποσκοπούμε στο μέλλον. Με μια ακόμη τριετία και με διπλάσια ενοίκια δεν θα τα καταφέρουμε. Έχουν περάσει 3 χρόνια σκληρά. Με ακόμη 3 σκληρότερα, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτε» όπως είπε.
Όταν πάντως τέθηκε το ζήτημα της εξαίρεσης της κας Χατζηλαζάρου, βρήκε σύμφωνο τον κ. Στράτο Καρίκη: «Συμφωνώ να εξαιρεθεί» όπως είπε, επειδή συγγενής της, διατηρεί κατάστημα στην Νέα Αγορά.
Η μειοψηφία
Η μειοψηφία πάντως, τάχθηκε εξ αρχής κατά της πρότασης με τους επικεφαλής να στηλιτεύουν την στάση της δημοτικής αρχής. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Γιώργος Υψηλάντης, επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ επανέλαβε την ήδη εκπεφρασμένη θέση του: «Να γίνει έλεγχος της στατικής επάρκειας του κτηρίου και όλων των παραρτημάτων του. Να συνταχθεί μελέτη αποκατάστασης της στατικής επάρκειας, ανακατασκευής και αναδιαρρύθμισης των προς εκμετάλλευση χώρων στη βάση προκαθορισμένων χρήσεων, αποκατάστασης και βελτίωσης των όψεων και των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησής του, των υποδομών και των κοινόχρηστών του χώρων. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση (χρηματοδοτικά εργαλεία και ίδιοι πόροι). Το Γραφείο Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου, συνεπικουρούμενο από τις υπόλοιπες υπηρεσίες όταν απαιτείται, κι έναν νομικό σύμβουλο του δήμου σε μόνιμη βάση, αναλαμβάνει τη διαχείριση των μισθώσεων με βάση την αυστηρή τήρηση των νόμων που τις διέπουν» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Χατζηδιάκος πάντως, συνεπικουρούμενος από τον κ. Μουτάφη και τον αντιδήμαρχο κ. Σάββα Διακοσταματίου, υπεραμύνθηκε της πρότασης που έφερε η οποία, σημειωτέον, είχε συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους και την παρουσία των νομικών συμβούλων των δύο πλευρών, νωρίτερα στο γραφείο του δημάρχου.
«Ο Δήμος Ρόδου, προτείνει συνεπώς, την εκχώρηση της διαχείρισης του ακινήτου σε κάποιον ιδιώτη, ο οποίος θα κάνει τον εισπράκτορα αποξενώνοντας τον Δήμο από την περιουσία του για τα επόμενα 40 χρόνια (!) έναντι ενός ετήσιου ανταλλάγματος που δεν διαφέρει και πολύ από το άθροισμα των εισπραττόμενων σήμερα ενοικίων (αν βεβαίως υπήρχε η βούληση και η ικανότητα είσπραξής τους)…» σημείωσε ο κ. Υψηλάντης.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τ. Πότσος έθεσε την κοινωνική διάσταση και είπε ότι έχει και πολιτικό χαρακτήρα που δένει με όλες τις ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται ενώ ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου διερωτήθη «ποια είναι η πολιτική διάσταση της πρότασης; Έχει αναπτυξιακή στόχευση; Θα φέρει επενδυτικά κεφάλαια; Τίποτε δεν ισχύει και απλά βάζουμε έναν εισπράκτορα των ενοικίων» όπως είπε.
Ο κ. Θ. Παπαγεωργίου
Έκπληξη προκάλεσε ο σαφής διαχωρισμός της θέσης του νομικού συμβούλου του δήμου Ρόδου κ. Θοδωρή Παπαγεωργίου που είχε αναλάβει την ευθύνη της νέας πρότασης, όταν δήλωσε ότι την αποσύρει, τονίζοντας πως παρ’ ό,τι βρισκόταν στα όρια της νομιμότητας έβγαζε από το αδιέξοδο την υπόθεση αυτή!
Για το θέμα τοποθετήθηκε και η κα Ματσίγκου ως νομικός εκπρόσωπος των καταστηματαρχών ενώ ο δήμαρχος, κ. Χατζηδιάκος επέμεινε ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Θα βρεθεί η λύση…» μην μπορώντας να κρύψει την εντονότατη δυσαρέσκειά του επειδή «δεν τηρήθηκε η συμφωνία που είχε γίνει. Εγώ, την τήρησα την συμφωνία πάντως…» όπως τόνισε.
Στην τελική του τοποθέτηση ο κ. Μουτάφης σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Αντιλαμβάνεστε όλοι την σοβαρότητα της κατάστασης. Την προηγούμενη φορά που συζητήσαμε το θέμα είχα έρθει με διάθεση να παρουσιάσω ένα σχέδιο με πολύ στενά νομικά πλαίσια. Δεν θεώρησα σκόπιμο να την εξειδικεύσω. Θεωρώ ότι κάθε πράγμα πρέπει να γίνεται στην ώρα του. Έκανα κι εγώ το λάθος να δω ένα πράγμα πιο τεχνοκρατικά. Έχοντας καθαρή την συνείδησή μου ότι την κατοχύρωση θα την παρέχω στις 60 οικογένειες. Φτάνω μετά από όλη την συζήτηση που είχαμε να εξειδικεύσουμε τους όρους αλλά όχι με την εύκολη λύση. Και μόνο που μιλάμε για παράταση βρισκόμαστε εκτός νομικής πραγματικότητας. Θα ήταν εύκολο να χαϊδέψουμε αφτιά. Σας παρακαλώ, να σκεφτείτε με γνώμονα το δικό σας συμφέρον μετά από όσα ακούσατε».
Ο κ. Χατζηδιάκος πάντως, έκανε λόγο για «καλοθελητές που δεν βρίσκονται μόνον εδώ μέσα (στην αίθουσα) αλλά και απ έξω» ενώ οι καταστηματάρχες, επέμειναν να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία κατηγορώντας τον δήμαρχο για «τρομολαγνεία».
Ωστόσο, η δημοτική αρχή, είπε, ότι δεν έχει καμία αντίρρηση για μεμονωμένες μισθώσεις –κάτι που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους στην διαδικασία διότι τα μισθώματα για μικρής κλίμακας μισθώσεις εκτινάσσονται. «Δεν υπάρχει νομική δυνατότητα για παράταση. Η Νέα Αγορά, πρέπει να δοθεί με ασφαλιστικές δικλείδες. Εγώ και η παράταξή μου, τηρήσαμε την δέσμευσή μας. Ο καθένας θα είναι υπεύθυνος των πράξεών του. Θα το κρίνει ο λαός. Εγώ, τηρώ την συμφωνία που έκανα κι έδωσα το χέρι μου για να προχωρήσουμε, να διασφαλιστούν οι καταστηματάρχες και ζήτησα να υπάρχει συνεργασία του νομικού επιτελείου των καταστηματαρχών με το νομικό επιτελείο του δήμου Ρόδου. Από εδώ και πέρα, ο καθένας θα είναι υπεύθυνος των πράξεών του» κατέληξε ο δήμαρχος.
Κάποια στιγμή σηκώθηκε εκφράζοντας έντονη αγανάκτηση ο κ. Στάγκας, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα: «Εγώ δεν είμαι εδώ μέσα για να με πιάσει κανένας κορόιδο!», αναφώνησε.
Στην ψηφοφορία, τελικά το θέμα δεν πέρασε αφού συγκέντρωσε 23 ψήφους υπέρ και δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία με 25 ψήφους.
Άλλα θέματα
στην συνεδρίαση
Άλλα θέματα που απασχόλησαν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ήταν αφενός η κατασκευή σχολικών κτηρίων μέσω ΣΔΙΤ και η ανακοίνωση του δημάρχου ότι άνοιξε το μέτρο που έχει να κάνει με τα θέματα της στέγασης των 17 οικογενειών ΡΟΜΑ σε επιδοτούμενο πρόγραμμα ώστε σε πρώτη φάση να καταργηθεί ο καταυλισμός στο Κορακόνερο.
«Ήρθε αντιπροσωπεία από τον ‘Δημόκριτο’ για να ελέγξει εάν γίνεται έκκριση μεθανίου στην περιοχή που θα μετεγκατασταθούν οι ΡΟΜΑ και δεν βρήκε τίποτε. Μας καθυστέρησαν 8 μήνες σχεδόν…» είπε ο δήμαρχος.
Ο κ. Χατζηδιάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη των 11 σχολικών κτηρίων και δύο κλειστών γυμναστηρίων (Αφάντου και Αρχαγγέλου) με την διαδικασία των ΣΔΙΤ θεωρώντας πως ‘δικαιώθηκαν’ οι προσπάθειές του, για να συναντήσει την έντονη αντίδραση του κ. Δώρου Κωνσταντίνου ο οποίος τοποθετούμενος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του: «Το ΣΔΙΤ είναι ένα ακριβό πρόγραμμα. Τα 11 σχολεία από πού θα πληρωθούν; Και σε ποιους κωδικούς είναι εγγεγραμμένες οι πιστώσεις; Όσον αφορά το Κλειστό Αρχαγγέλου που είναι ενταγμένο στο ΠΔΕ της ΠΝΑΙ με πίστωση 1εκ.ευρώ. Το μόνο που εκκρεμεί είναι η μελέτη του έργου. Αφού υπάρχει πίστωση για ποιον λόγο το εντάσσετε ξανά;»
Επειδή ωστόσο ο κ. Χατζηδιάκος δεν απάντησε ‘επαρκώς’ κατά τον κ. Κωνσταντίνου, όταν κλήθηκε από την «δ» να σχολιάσει τα ζητήματα που έθεσε, απάντησε κατηγορηματικά: «Ακόμη ένα αφήγημα της δημοτικής αρχής καταρρίπτεται! Άνθρακας ο θησαυρός γι ακόμη μια φορά! Καλό το παραμύθι αλλά…. λείπει ο λύκος!»
Να σημειωθεί ακόμη ότι ο κ. Καρίκης επέμεινε ότι πρέπει να συζητηθεί ξανά το θέμα με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και ζήτησε ενημέρωση για την Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης καθώς καταγράφεται κινητικότητα.
Ο κ. Υψηλάντης ζήτησε να προχωρήσουν οι μελέτες για την υπογειοποίηση των δικτύων της Μεσ. Πόλης και να μην περιμένει κανένας την νέα Προγραμματική Σύμβαση, ενώ έθεσε ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί τους Ροδίτες: «Ελπίζαμε να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά η μετακίνηση με αεροπλάνο κοστίζει πολύ! Ή δεν βρίσκεις εισιτήρια ή τα πληρώνεις χρυσά! Και την εναλλακτική με πλοίο, πάλι χρυσή θα την πληρώσεις. Δεν είναι ισονομία αυτό. Οι περισσότεροι που μετακινούνται είναι για λόγους ανάγκης, ή υγείας. Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια» όπως είπε.
Ο κ. Πότσος επανέφερε τον προβληματισμό του για το μέλλον της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και μετέφερε την δυσαρέσκεια των πολιτών στα ΕΛΤΑ Σορωνής, όπου «μέσα σε ένα γινόταν προσπάθεια να δοθούν οι συντάξεις και ταλαιπωρούνταν οι ηλικιωμένοι» όπως είπε.
Πάντως, ο δήμαρχος παρέπεμψε στο συνέδριο του Σαββάτου όπου θα συζητηθούν τα θέματα της Μεσ. Πόλης ενώ ενημέρωσε πως θα θέσει τα ζητήματα της Ρόδου, στο ετήσιο συνέδριο της ΠΕΔ που θα γίνει στη Σύρο μέσα στο Νοέμβριο.
Δήλωση του δημάρχου Ρόδου
Φώτη Χατζηδιάκου
Ο κ. Φ. Χατζηδιάκος προέβη χθες στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:
Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσιάσαμε, το φιλόδοξο, αναπτυξιακό σχέδιο της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση του κτηρίου της Νέας Αγοράς. Ένα σχέδιο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του χώρου, ένα σχέδιο που συνάδει με την συνολική προσπάθειά μας να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις τόνωσης της τουριστικής κίνησης και μιας δυναμικής εικόνας της Ρόδου.
Στην προσπάθειά μας αυτή, διαβουλευτήκαμε, ακούσαμε, συμπεριλάβαμε και συνθέσαμε τις απόψεις όλων των τοπικών φορέων. Στόχος μας ήταν και παραμένει η βιώσιμη τοπική ανάπτυξη με την παράλληλη διασφάλιση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Ως εκ τούτου, καταθέσαμε μια πρόταση σύμφωνα με την οποία εξασφαλίζαμε, μια ριζική αλλαγή και αναβάθμιση του χώρου, αλλά και την παραμονή των υφιστάμενων συνεπών στις υποχρεώσεις τους επιχειρηματιών για 6 ακόμη χρόνια, ενώ οι συμβάσεις μισθώσεων τελειώνουν στο τέλος του χρόνου.
Επιπλέον προτείναμε, οι νομικοί σύμβουλοι των καταστηματαρχών μαζί με τους νομικούς συμβούλους του Δήμου να καταρτίσουν από κοινού τους σχετικούς άνωθεν όρους του διαγωνισμού.
Η πρότασή μας δεν έγινε οριακά δεκτή. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του λαϊκισμού που χαρακτηρίζει τους δημοτικούς συμβούλους όλης της αντιπολίτευσης, των ανυπόστατων και χωρίς ρεαλισμό προτάσεων που διατυπώθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης απέναντι στο μέλλον της Ρόδου. Περίσσεψε η ανειλικρίνεια και ο εμπαιγμός των νυν συνεπών καταστηματαρχών στον χώρο της Νέας Αγοράς. Περίσσεψε η κοροϊδία τους και το παιχνίδι με την αγωνία τους για το μέλλον τους. Περίσσεψε η αδιαφορία απέναντι στην βούληση όλων των δημοτών για το μέλλον του Νησιού και τις δυνατότητες μίας πιο δυναμικής προοπτικής του. Φαίνεται όμως ότι αυτά δεν τους ενδιαφέρουν. Αυτό έμαθαν τόσα χρόνια, αυτό κάνουν.
Όλοι αυτοί κρύφτηκαν σε προηγούμενη συνεδρίαση πίσω από την ανάγκη διαλόγου. Όταν είδαν ότι πραγματοποιήθηκε συστηματικός, ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος και υπήρχε συναίνεση με την πρότασή μας προχώρησαν στην επόμενη φάση. Με μικροκομματισμό, προεκλογική σκοπιμότητα και λαϊκισμό, διατύπωσαν απόψεις μη ρεαλιστικές και επικίνδυνες. Μοιράστηκαν ανεύθυνα υποσχέσεις προς τους καταστηματάρχες από άτομα τα οποία σε προηγούμενες συνεδριάσεις ζητούσαν την άμεση έξωσή τους! Ακούστηκαν δήθεν φιλεργατικές κορώνες από άτομα τα οποία κρατάνε ήδη έρμαια των αποφάσεων τους 53 οικογένειες από την ΔΕΥΑΙ! Φαίνεται ότι δεν τους φτάνει ότι πήραν αυτούς στον λαιμό τους και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πάρουν στο λαιμό τους ακόμη 60 οικογένειες.
Όπως τόνισα στην χθεσινή συνεδρίαση, στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Εμείς έχουμε δεσμευθεί να ενεργούμε πάντοτε προς όφελος του συνόλου της τοπικής κοινωνίας. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε, προωθώντας στο συγκεκριμένο ζήτημα την βέλτιστη λύση.
Εύχομαι και ελπίζω η χθεσινή στάση όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο να μην διακυβεύσει το αύριο τόσο των καταστηματαρχών, όσο και του κτιριακών εγκαταστάσεων της Νέας Αγοράς. Ας σκεφτούν καλά ότι οι πολίτες της Ρόδου θέλουν τολμηρές παρεμβάσεις που να ανεβάζουν το Νησί μας και δεν αρέσκονται σε μαθήματα μίας ανειλικρινούς και ψεύτικης φιλεργατικότητας που σαν αποτέλεσμα έχει το τέλμα.
Σε εμάς δεν ταιριάζει η ακινησία, τα ψεύτικα λόγια, οι αδιέξοδες προτάσεις. Κινούμαστε και θα κινούμαστε με σχέδιο, φιλοδοξία, μεθοδικότητα και όραμα! Ας πάρει ο καθένας την ευθύνη του απέναντι στην Ρόδο, απέναντι σ΄όλους τους δημότες και απέναντι στους καταστηματάρχες της Αγοράς.