Ένας από τους στρατηγικούς στόχους της παρούσας Δημοτικής Αρχής δρομολογείται έπειτα από επίμονες και επίπονες προσπάθειες τεσσάρων ετών. 14 χρόνια μετά τη λήξη της Προγραμματικής Σύμβασης που έφερε τη σφραγίδα της αείμνηστης Μελίνας, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε από το Δήμο Ρόδου, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, για τη συμπλήρωση των τριάντα χρόνων από την ένταξή της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών της ΟΥΝΕΣΚΟ, Δημάρχων Πόλεων Μνημείων, και μελών της Κυβέρνησης, υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας «Για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση, και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου».
Συμβαλλόμενοι στο εν λόγω Σύμφωνο ήταν πέραν του Δήμου Ρόδου ο οποίος εκπροσωπήθηκε από το Δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπροσωπούμενο από τον Υφυπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Στρατή, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκπροσωπούμενο από το Δωδεκανήσιο Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εκπροσωπούμενη από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο.
Στο πλαίσιο της Συμφωνίας συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός ενεργειών από το Δήμο Ρόδου και τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού για τη σύνταξη σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης η οποία θα πρέπει να έχει υπογραφεί εντός τεσσάρων μηνών.
Μεγάλοι στόχοι της Προγραμματικής θα είναι η συντήρηση και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης, η αειφόρος ανάπτυξη του ενεργού αστικού ιστού της Πόλης, η ανάδειξη του Μνημείου σε πολιτιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, και η ανάδειξη του νησιωτικού χαρακτήρα της Ρόδου. Οι στόχοι της Προγραμματικής συμβαδίζουν με τους στόχους της ΟΥΝΕΣΚΟ: την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, και τη διασφάλιση ότι αυτή θα κληροδοτηθεί στις γενιές του μέλλοντος.
Ο κος Χατζηδιάκος χαρακτηριστικά δήλωσε: «Με τη δρομολόγηση της νέας Προγραμματικής Σύμβασης, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, το στολίδι του νησιού, μια πόλη-μνημείο της Ιστορίας των Πολιτισμών, που φέρει τη σύντηξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, του βυζαντινού, του μεσαιωνικού, και του αναγεννησιακού πολιτισμού, θα αποτελέσει το επίκεντρο των προσπαθειών για την ανάδειξη ολόκληρου του νησιού της Ρόδου ως διεθνές κέντρο πολιτισμού. Ως Δημοτική Αρχή θέσαμε εξαρχής ως Στρατηγικό Στόχο την υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύβασης, η οποία θα αποτελεί για δεκαετίες άρμα βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης της Ρόδου».
Παρόντες στην ημερίδα ήταν και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, οι βουλευτές Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, ο πρώην Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Tέρης Xατζηιωάννου, οι πρώην Δήμαρχοι Μάνος Κόκκινος και Γιώργος Γιαννόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Σάββας Καραγιάννης και πρώην Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης επί των ημερών των οποίων υπογράφηκε η πρώτη Προγραμματική Σύμβαση, η Αντιπρύτανης του ΕΜΠ Τόνια Μοροπούλου, και ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκος Θεοδωρίδης.
https://www.dimokratiki.gr/03-11-2018/ypografi-symfonias-synergasias-gia-tin-mesaioniki-poli-tis-rodoy-sto-plaisio-tis-epeteioy-gia-ta-30-chronia-tis-rodoy-ston-katalogo-ton-poleon-pagkosmias-klironomias-tis-unesco/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.