Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να γίνει πιο ελκυστικός ο Αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος συμπληρώνει δύο χρόνια ζωής, το υπουργείο Οικονομίας προωθεί σειρά αλλαγών. Οι αλλαγές αυτές, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή το αμέσως προσεχές, στόχο έχουν ο αναπτυξιακός να γίνει φιλικός στους επενδυτές, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να “πέσει” χρήμα στην αγορά, μέσω ενισχύσεων, επιδοτήσεων, φορολογικής απαλλαγής και οριστικής ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων προηγούμενων επενδυτικών νόμων. Παράλληλα προωθείται η δημιουργία ενός ακόμη ταμείου, του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΤΧΕΣ). Η χρηματοδότηση του ΤΧΕΣ από τη μεριά του Δημοσίου θα πραγματοποιείται από το Εθνικό ή Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
3+1 αλλαγές
– Στο 33% η φορολογική απαλλαγή. Η φορολογική απαλλαγή αυξάνεται από το 20% που ισχύει σήμερα στο 33% (1/3) από το έτος θεμελίωσης της χρήσης της ωφέλειας. Προβλέπεται πως η δικαιούμενη ενίσχυση να μην υπερβαίνει, κατ’ έτος, το 1/3 του συνολικού εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής, με εξαίρεση την περίπτωση της μη πλήρους αξιοποίησής του κατά τα προηγούμενα φορολογικά έτη λόγω έλλειψης επαρκών κερδών. Στην περίπτωση αυτή τυχόν εναπομείναν ποσό ενίσχυσης από προηγούμενα φορολογικά έτη προστίθεται στο ως άνω υπολογιζόμενο μέγιστο ετήσιο ποσό δικαιούμενης ενίσχυσης,
Επίσης προβλέπεται η ενίσχυση να μην υπερβαίνει το 1/3 του συνολικού εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής, μέχρι το φορολογικό έτος της έκδοσης της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.
– Μια ακόμη αλλαγή είναι η καταβολή του 25% της ενίσχυσης εάν υλοποιήσει ο επενδυτής το 25% της επένδυσης. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, ποσό που ανέρχεται μέχρι το 25% της εγκεκριμένης επιχορήγησης, μπορεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο με την υλοποίηση έργου συνολικού ύψους τουλάχιστον ίσου με το 25% του συνολικού κόστους της επένδυσης. Το υπόλοιπο ποσό έως το 50% της εγκεκριμένης επιχορήγησης ή ποσό που ανέρχεται μέχρι το 50% της εγκεκριμένης επιχορήγησης μπορεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο κατόπιν αιτήματός του και μετά την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
– Για τις επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους, ο φορέας της επένδυσης μπορεί να κάνει χρήση της φορολογικής απαλλαγής και να του χορηγηθεί ενίσχυση έως του ποσού των 7 εκατ. ευρώ ως εξής:
α. με βάση τα ποσοστά του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, για το σύνολο των δαπανών και
β. με βάση τα ποσοστά και ποσά ενίσχυσης, για τις δαπάνες. Το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής θεμελιώνεται με την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
– Αλλαγές προωθούνται και για την ολοκλήρωση ώριμων επενδυτικών σχεδίων που είχαν υπαχθεί σε προηγούμενους επενδυτικούς νόμους. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα να ενισχύονται δαπάνες για τις οποίες εκδίδονται παραστατικά μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2018. Επίσης με την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του επενδυτικού κόστους παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης.
Δημιουργείται ένα ακόμη Ταμείο
Παράλληλα προωθείται η δημιουργία Ταμείου Χαρτοφυλακίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΤΧΕΣ). Η χρηματοδότηση του ΤΧΕΣ από τη μεριά του Δημοσίου θα πραγματοποιείται από το Εθνικό ή Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Τα κεφάλαια των ΤΧΕΣ θα τοποθετούνται σε νεοϊδρυθέντα Ταμεία Επιχειρηματικών Συμμετοχών.
Τα “Ταμεία” αυτά αποτελούν Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Α.Κ.Ε.Σ.), Εταιρίες Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Ε.Κ.Ε.Σ.) ή αντίστοιχα σχήματα παροχής επιχειρηματικών κεφαλαίων κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
της Αλεξάνδρας Γκίτση