Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, απορρίφθηκε η από 11 Ιουνίου 2012 αγωγή που άσκησαν κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την ειδική διαδικασία των εργατικών διαφορών, 14 συμβασιούχοι σε Ρόδο, Κω και Κάλυμνο.
Οι υπάλληλοι υποστήριξαν ότι απασχολούνται στο εναγόμενο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, δυνάμει συμβάσεων έργου στα αναφερόμενα αναλυτικώς στην αγωγή χρονικά διαστήματα έκαστος εξ’ αυτών, ενώ σύμφωνα με τους αγωγικούς ισχυρισμούς η εργασία τους είχε όλα τα χαρακτηριστικά της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.
Οτι εργάζοντο στο εναγόμενο με τις αναφερόμενες για έκαστο ειδικότητες, άπαντες με πλήρες ωράριο πενθήμερης εργασίας και ότι κατά συνέπεια δικαιούντο τα μη καταβληθέντα από το εναγόμενο δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας, κατά τα αναλυτικά εκτιθέμενα στην αγωγή χρονικά διαστήματα.
Με βάση το ιστορικό αυτό, ζητούσαν να υποχρεωθεί το εναγόμενο να καταβάλει εις έκαστο εξ’ αυτών για τις παραπάνω αιτίες (δώρα και επιδόματα αδείας) τα αναφερόμενα στην αγωγή κονδύλια, με το νόμιμο τόκο από τις αναφερόμενες στην αγωγή χρονικές αφετηρίες για κάθε μερικότερο κονδύλιο, με βάση τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας άλλως κι όλως επικουρικώς με βάση τις διατάξεις για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό.
Το Ειρηνοδικείο δέχθηκε την αγωγή. Κατά της αποφάσεως άσκησε έφεση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου έκρινε ότι καμία από τις επικαλούμενες συμβάσεις που συνέδεαν τους ενάγοντες με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου, δεν ήταν ενεργές κατά το διάστημα δημοσίευσης του προεδρικού διατάγματος με το οποίο επήλθε «τακτοποίηση» συμβασιούχων (19.07.2004), ούτε είχαν λήξει στο αμέσως προηγούμενο διάστημα των τελευταίων τριών μηνών πριν από την έναρξη της ισχύος του διατάγματος, ώστε να λογίζονται ως ενεργές διαδοχικές συμβάσεις, αφού όλες είχαν ως αφετηρία χρόνο μεταγενέστερο των παραπάνω (έτη 2006 έως το 2011). Εκρινε επίσης ότι όλοι οι ενάγοντες, πλην της 18ης εφεσίβλητης, είχαν ασκήσει ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ρόδου, προγενέστερα την από 24.01.2011 και με αριθμ. καταθ, 23/24.01.2011 αγωγή τους με την οποία ζητούσαν την αναγνώριση ότι αυτούς και την ήδη καταργηθείσα Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου, και στη συνέχεια την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως οιονεί καθολικού διαδόχου αυτής, τους συνέδεε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, την υποχρέωση αποδοχής της εργασίας του καθενός από αυτούς επ’ απειλή χρηματικής ποινής.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσωπήθηκε από το νομικό της σύμβουλο κ. Γ. Φιλιππάκο και οι συμβασιούχοι από τη δικηγόρο κ Σοφία Ιωακείμ.