«Ασφυξία» καταγράφεται στην αγορά της Ρόδου παρά το καλό κλίμα που έχει να κάνει με την τουριστική κίνηση και την φετινή σεζόν, η οποία έκλεισε με θετικό πρόσημο.
Αφενός οι μεγάλες υποχρεώσεις των μισθωτών, συνταξιούχων, επιχειρηματιών (κάθε κλίμακας) και αφετέρου, οι κατασχέσεις από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που σημειώνονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συν τα capital controls, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση μη αναστρέψιμη.
Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων εκτιμούν πως ακόμη κι αν βγήκαμε από τα ‘μνημόνια’ όπως δηλώνει η κυβέρνηση, οι οικονομικοί δείκτες δεν έχουν βελτιωθεί και ειδικά για την τοπική οικονομία που βασίζεται στον Τουρισμό, μπορεί να εμφανίζονται έσοδα αλλά το «ταμείο» παραμένει…. μείον αφού οι υποχρεώσεις είναι πλέον πολύ αυξημένες μαζί με την φορολογία.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Παπασταματίου, η αγορά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας και κυρίως ρευστότητας:
«Είναι καλύτερο να μιλήσουμε με νούμερα για να καταλάβουμε όλοι τι συμβαίνει, σε πραγματικά στοιχεία: από το 2015 έως και το 2018, έχουν γίνει περίπου 5.000.000 κατασχέσεις σε λογαριασμούς ανά την χώρα. Αυτό σημαίνει ότι 650.000 κατασχέσεις, έγιναν την πρώτη χρονιά ενώ ακολούθησαν 1.200.000 το 2016, πάνω από 1.700.000 το 2017 και φέτος, το φαινόμενο συνεχίζεται. Μιλάμε ότι πρόκειται για τεράστιους αριθμούς αναλογικά με τα δεδομένα της Ελλάδας, που έχει περί τα 10εκ. πληθυσμό.
Λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο ότι υπάρχουν 4.000.000 υπόχρεοι προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καταλαβαίνουμε ότι το μέτρο της αναγκαστικής κατάσχεσης από τραπεζικούς λογαριασμούς είναι αυτό που εφαρμόζεται αυτή την στιγμή σε μεγάλη μερίδα οφειλετών. Ειδικά τους τελευταίους μήνες τα νούμερα αυξάνονται. Μαζί με την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, υπάρχουν και οι υποχρεώσεις προς τράπεζες με συνέπεια να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός. Η εικόνα που έχουμε για την Ρόδο, είναι ότι μόνον τους τελευταίους μήνες, το πρόβλημα έχει λάβει ‘εκρηκτικές’ διαστάσεις», όπως ανέφερε.
Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου επικαλέστηκε την δέσμευση του ιδίου του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα το 2016 στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι θα προχωρήσει σε δημιουργία ‘ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού’ για να διευκολύνει τους επιχειρηματίες ώστε να μπορούν να κινηθούν πιο άνετα με τις συναλλαγές τους.
«Αυτό δεν έγινε ποτέ, διότι αργότερα δήλωσε πως αντέδρασαν οι Θεσμοί και δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων. Εάν γινόταν αυτό, θα μπορούσαν οι επιχειρήσεις (από τις πιο μικρές έως τις πιο μεγάλες) να συγκεντρώσουν τα ποσά από την χρήση των τερματικών μηχανημάτων POS που λειτουργούν με το πλαστικό χρήμα. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή ο μικροεπιχειρηματίας, είναι εντελώς απροστάτευτος και καλείται να βάλει ‘λουκέτο’ καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των συναλλαγών γίνεται με την χρήση πλαστικού χρήματος. Από αυτό το ποσό θα μπορούσαν να πληρωθούν ο ΦΠΑ, οι φόροι (οι άμεσοι και οι έμμεσοι), το κεφάλαιο και αν μείνει κάτι να αποτελέσει την κερδοφορία της επιχείρησης. Το πρόβλημα, λοιπόν, γεννιέται στην πηγή αφού στην ουσία κατάσχεται όλο το κεφάλαιο το οποίο αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την επιχείρηση αφού δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα, ούτε το περιθώριο να αγοράσει και πάλι το εμπόρευμα. Κι εκεί είναι αυτό που λέμε: ο θάνατος της επιχείρησης».
Παρά το καλό κλίμα που επικρατεί λόγω της τουριστικής κίνησης που κατέγραψε αύξηση φέτος, η οικονομία δεν καταγράφει τέτοιους δείκτες:
«Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: είμαστε τυχεροί που ζούμε στην Ρόδο και κατ’ επέκταση στα Δωδεκάνησα και στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που είναι πρώτη σε όλους τους τουριστικούς δείκτες.
Επιπλέον είμαστε ικανοποιημένοι από την τουριστική κίνηση και την ανάπτυξη της περιοχής. Ωστόσο πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε σωστά τα δεδομένα. Μπορεί να έχουμε έσοδα, αλλά υπάρχουν πολύ πιο αυξημένες υποχρεώσεις. Δεν είναι σωστό να λέμε ότι ‘οι τουρίστες που έρχονται δεν αφήνουν λεφτά’. Υπάρχουν έσοδα, αλλά οι υποχρεώσεις είναι τόσο μεγάλες, που δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια κερδοφορίας. Από τις φορολογικές υποχρεώσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ανελαστικά έξοδα και άλλες παράμετροι, δεν αφήνουν την επιχείρηση να ‘ανασάνει’ και φυσικά δεν δημιουργούνται συνθήκες για κέρδη», κατέληξε ο κ. Παπασταματίου.
https://www.dimokratiki.gr/07-11-2018/i-agora-tis-rodoy-antimetopizei-sovara-provlimata-reystotitas-kai-leitoyrgikotitas/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.