Δεν προσήλθε στη Βουλή κανείς, τελικά, από το Υπουργείο Οικονομικών, ούτε ο Υπουργός, ούτε η αναπληρώτρια Υπουργός, χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις στην Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για την παραχώρηση στο Υπερταμείο ακινήτων της Δωδεκανήσου.
Ο κ. Κόνσολας είχε θέσει τρία ερωτήματα:
1ον: Ποια είναι τα δημόσια ακίνητα της Δωδεκανήσου που εντάχθηκαν στη λίστα των 10.119 ακινήτων που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο.
2ον: Ποια δημόσια ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί στους Δήμους των νησιών της Δωδεκανήσου ή διεκδικούνται από αυτούς, περιήλθαν ή πρόκειται να περιέλθουν στο Υπερταμείο και στις θυγατρικές του.
3ον: Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των ακινήτων που περιήλθαν στο Υπερταμείο και γιατί δεν έγινε έλεγχος για να εξαιρεθούν οι αρχαιολογικοί χώροι;
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
«Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση περιφρονεί τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με μια ξεκάθαρη και απροκάλυπτη μεθόδευση συσκότισης μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης.
Είναι, πλέον, ξεκάθαρο σε όλους ότι η κυβέρνηση έχει πολλά να φοβάται και ακόμα περισσότερα να κρύψει στο ζήτημα της παραχώρησης ακινήτων του δημοσίου στα Δωδεκάνησα αλλά και για τους αρχαιολογικούς χώρους.
Ποιοι άραγε επέλεξαν αυτά τα ακίνητα που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο και ποια είναι αυτά;
Γιατί δεν μας λέει κανείς ποια είναι;
Γιατί απαγορεύθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν ακριβή στοιχεία;
Είναι δυνατόν να έγινε παραχώρηση μόνο με την επιλογή των κτηματολογικών αριθμών; Να μην ήξεραν κάποιοι τι αντιπροσωπεύουν αυτοί οι αριθμοί και αν πίσω από αυτούς τους αριθμούς υπήρχαν αρχαιολογικοί χώροι;
Προφανώς, όλα αυτά είναι ερωτήματα που δεν μπορεί και δεν θέλει να απαντήσει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που τα δίνει, κυριολεκτικά, όλα.
Από τη δημόσια ακίνητη περιουσία έως τα εθνικά θέματα.
Επανακατέθεσα την Ερώτηση, μέχρι να αντιληφθεί ο Υπουργός ότι ο σεβασμός απέναντι στους πολίτες αλλά και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, επιβάλλει να υπάρξει συζήτηση και απάντηση στη Βουλή».
Επισυνάπτεται η Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Κόνσολα.
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Παραχώρηση στο Υπερταμείο ακινήτων του δημοσίου στα Δωδεκάνησα»
Κύριε Υπουργέ,
Στην Υπουργική Απόφαση για την παραχώρηση ακινήτων του δημοσίου στο Υπερταμείο, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 19 Ιουνίου, δεν αναφέρονται τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που παραχωρούνται αλλά μόνο οι αριθμοί κτηματολογίου.
Η σύγχυση αυτή, αν δεν είναι σκόπιμη, πρέπει να τερματιστεί. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν, αποδεδειγμένα, στα υπό παραχώρηση ακίνητα περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία.
Ιδιαίτερα, όμως, στα Δωδεκάνησα προκύπτουν ζητήματα σχετικά με ακίνητα του δημοσίου που περιλαμβάνονται στη λίστα παραχώρησης στο Υπερταμείο και είτε είχαν παραχωρηθεί στην αυτοδιοίκηση είτε διεκδικούνταν από την αυτοδιοίκηση.
Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για εξαιρέσεις ακινήτων από την παραχώρηση δεν πείθουν, από τη στιγμή που στο άρθρο 196 του Ν. 4389/2016, που έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση, αναφέρεται ότι, ακόμα και τα δημόσια ακίνητα που περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις, παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤΑΔ, δηλαδή του Υπερταμείου, αφού η ΕΤΑΔ αποτελεί θυγατρική του.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
- Ποια είναι τα δημόσια ακίνητα της Δωδεκανήσου που εντάχθηκαν στη λίστα των 10.119 ακινήτων που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο; Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή τους και γιατί δεν έγινε έλεγχος για να εξαιρεθούν αρχαιολογικοί χώροι; Ποια δημόσια ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί στους Δήμους των νησιών της Δωδεκανήσου ή διεκδικούνται από αυτούς, περιήλθαν πλέον ή πρόκειται να περιέλθουν στο Υπερταμείο και τις θυγατρικές του (όπως συνέβη με την έκταση του Ναυτικού Ομίλου στην Κω);
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου