O Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ και στους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη, Κώστα Λασκαράτο και Νίκο Μερτζάνη.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ερωτήθηκε και απάντησε για πολλά θέματα της επικαιρότητας μεταξύ των οποίων το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη, τις ευθύνες και την παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Ολόκληρη η συνέντευξη, ακολουθεί:
Δημοσιογράφος: Το ΚΙΝΑΛ θα διεκδικήσει για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές την είσοδο του στο κοινοβούλιο, προηγουμένως ήταν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ…από ΠΑΣΟΚ πήγε στην ΕΛΙΑ, από την ΕΛΙΑ πήγε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, μετά πήγε στο ΚΙΝΑΛ
Δ. Κρεμαστινός: Εγώ προσωπικά πάντως πιστεύω στο ΠΑΣΟΚ.
Δημοσιογράφος: Λέτε δηλαδή ότι το νέο brand δεν είναι τόσο ελπιδοφόρο;
Δ. Κρεμαστινός: Όχι δεν είπα αυτό, είπα ότι η ρίζα είναι ρίζα.
Δημοσιογράφος: Θα ανθίσει όμως ο κορμός από αυτή τη ρίζα ή το κρατάει το δέντρο σε ένα συγκεκριμένο ύψος;
Δ. Κρεμαστινός: Το τονίζω ότι ό,τι καλό προέκυψε σ’ αυτή τη Χώρα, προέκυψε ουσιαστικά από αυτούς τους ανθρώπους.
Δημοσιογράφος: Αυτό είπε και η κα Γεννηματά εχθές στη Βουλή, ότι έπιασε ο κ. Τσίπρας τον κ. Σημίτη, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά προχώρησε την Χώρα στην Ευρώπη, στο ευρώ σε όλα αυτά.
Δημοσιογράφος: κ. Κρεμαστινέ, επειδή πάρα πολλά καλά έχουν έρθει σε αυτή τη Χώρα από το ΠΑΣΟΚ, είναι γεγονός δεν μπορούμε να το κρύψουμε, είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης της Χώρας το ΠΑΣΟΚ; Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, αυτοί οι άνθρωποι που διοικούν τώρα είναι περιστασιακοί διαχειριστές της εκτελεστικής εξουσίας. Υπάρχουν μόνιμοι και νόμιμοι ιδιοκτήτες;
Δ. Κρεμαστινός: Κοιτάξτε, μπορώ να μεταφράσω την ψυχολογική αντίδραση του κ. Σημίτη, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά και πιστεύω ότι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι υπεράνω πάσης υποψίας και βεβαίως όταν ένας άνθρωπος ακούει αυτά τα πράγματα για τον εαυτό του, ψυχολογικά τουλάχιστον αντιδρά με αυτόν τον τρόπο.
Δημοσιογράφος: Από την άλλη όμως, όλο αυτό βγάζει και θα μου το επιτρέψετε, μια έπαρση, μια αλαζονεία, θέλω να πω όταν κάνεις έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε πολίτες και μετά στο τι είναι ο καθένας μας σ’ αυτή την κοινωνία, υπάρχει ένα ζήτημα…
Δ. Κρεμαστινός: Αυτό όταν είσαι σε ψυχική ηρεμία, θα συμφωνήσω μαζί σας, όταν όμως κατά κάποιο τρόπο βρίσκεσαι σε κατάσταση άμυνας…
Δημοσιογράφος: Η νηφαλιότητα δεν θα έπρεπε να είναι διαχρονικό χάρισμα;
Δ. Κρεμαστινός: Δεν είναι τόσο εύκολο όταν πιέζεσαι
Δημοσιογράφος: Είναι σε άμυνα ο κ. Σημίτης λέτε.
Δ. Κρεμαστινός: Άμυνα είναι όταν ακούει αυτά που του καταλογίζουν οι δημοσιογράφοι, τα media…
Δημοσιογράφος: Θα έπρεπε όμως κ. Κρεμαστινέ στην κατάθεσή του όταν τον φώναξαν για την υπόθεση του κ. Τσοχατζόπουλου, να είχε πει από μόνος του στις επίμονες ερωτήσεις, για να καθαρίσει τελείως το πρόσωπό του και τις όποιες, ενδεχομένως, σκιές είχαν δημιουργηθεί από τότε, και βλέπω τώρα ξανανοίγει η ιστορία, να είχε προθυμοποιηθεί ο ίδιος να είχε πει «ανοίξτε τους λογαριασμούς, δεν έχω τίποτα να φοβηθώ».
Δ. Κρεμαστινός: Κοιτάξτε, και εμένα να μου το λέγατε, «ανοίξτε τους λογαριασμούς» ή αν το πω εγώ, δεν θα το αισθανόμουν άνετα γιατί ένας άνθρωπος όταν λέει αυτό το πράγμα πιστεύει ότι δεν έχει πείσει με αυτά που λέει. Δηλαδή αν με ρωτήσετε και σας πω «κοιτάξτε, βλέπω ότι αμφισβητείτε εμένα, ανοίξτε τους λογαριασμούς μου», είναι το χειρότερο που μπορώ να πω. Γιατί να το πει, όταν πιστεύει και το πιστεύω κι εγώ αν θέλετε ότι …
Δημοσιογράφος: Γιατί του είχαν μπροστά του στοιχεία που δείχνουν ότι για πάρα πολλά χρόνια ήταν μια δαιδαλώδης κατάσταση και ένα τεράστιο φαγοπότι.
Δ. Κρεμαστινός: Ναι αλλά γιατί ο ίδιος να είναι υπεύθυνος;
Δημοσιογράφος: Γιατί ήταν ο Πρωθυπουργός της Χώρας και ήταν ο Υπουργός του.
Δ. Κρεμαστινός: Σωστά είναι αυτά που λέτε, γιατί τοποθέτησε τον Υπουργό, σε αυτό είναι υπεύθυνος βέβαια, εντάξει, αλλά γιατί να είναι υπεύθυνος όταν ο Υπουργός παρανομεί; Διότι έπρεπε να έχει και κάποιον να ελέγχει τον Υπουργό παρανομούντα.
Δημοσιογράφος: Έπρεπε ό ίδιος να παρακολουθούσε
Δ. Κρεμαστινός: Πώς να παρακολουθούσε;
Δημοσιογράφος: Κοιτάξτε κ. Κρεμαστινέ, το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Εφόσον ένας Πρωθυπουργός δεν μπορεί να παρακολουθήσει τους Υπουργούς του, τους οποίους εμπιστεύεται, τότε δεν είναι τόσο καλός Πρωθυπουργός όσο θέλουν να τον παρουσιάσουν.
Δ. Κρεμαστινός: Αυτό είναι άλλο θέμα.
Δημοσιογράφος: Όχι δεν είναι άλλο θέμα, είναι ΤΟ θέμα. Όταν ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης δεν γνωρίζει τι κάνουν οι υφιστάμενοι του, υπάρχει θέμα.
Δ. Κρεμαστινός: Υπάρχει θέμα στην επιλογή του Υπουργού.
Δημοσιογράφος: Όχι μόνο στην επιλογή, και στην ικανότητα πλέον. Να το πω και θα κατηγορηθώ εγώ. Με βάση την επιλογή είναι ή αφελής ή κακός Πρωθυπουργός εάν δεν γνώριζε αυτά που γινόταν.
Δ. Κρεμαστινός: Κοιτάξτε, κακός Πρωθυπουργός σε όλα του τα θέματα ο κ. Σημίτης δεν ήταν, να το πούμε ξεκάθαρα. Στο συγκεκριμένο θέμα θα σας πω αυτό που σας είπα και off the record, ότι όταν είπα στον Ανδρέα Παπανδρέου – όταν με είχε τοποθετήσει στο Υπουργείο Υγείας εξωκοινοβουλευτικό Υπουργό – «μα γιατί κάνετε ανασχηματισμούς τόσο συχνά, ενώ εγώ σε 6 μήνες κατάφερα να δω πως είναι το Υπουργείο, πρέπει να τους αφήνετε τους Υπουργούς παραπέρα». Ο Ανδρέας Παπανδρέου μου είπε γιατί θέλω να σπάω, δεν θέλω να δημιουργούντα κυκλώματα μέσα στα Υπουργεία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αυτή τη νοοτροπία.
Δημοσιογράφος: Ήταν ένας τρόπος ελέγχου;
Δ. Κρεμαστινός: Ήταν ένας τρόπος όχι ελέγχου, άμυνας αν θέλετε του Πρωθυπουργού. Αυτός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου τότε και μου έδωσε εμένα αυτή την αιτιολογία όταν του είπα «γιατί δεν αφήνεις τους Υπουργούς να μάθουν τα Υπουργεία τους».
Δημοσιογράφος: κ. Κρεμαστινέ, επειδή επιμείναμε στο ζήτημα του ανοίγματος του λογαριασμού με δική του πρωτοβουλία, αν θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα και επειδή ξεκάθαρα για να μην παρεξηγηθούμε, κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο, όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχτεί κάποια ενοχή, κάποια εμπλοκή, όμως …
Δ. Κρεμαστινός:: Κατόπιν έπρεπε όλοι οι Πρωθυπουργοί και όλοι οι Υπουργοί να ανοίγουν τους λογαριασμούς τους όταν λήγει η θητεία τους
Δημοσιογράφος: Θα ήταν πολύ κακό κ. Κρεμαστινέ;
Δ. Κρεμαστινός: Αν το λέτε εσείς καλό, δείχνει αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Δημοσιογράφος: Στις Η.Π.Α. είναι όλα στο φως και οι χορηγίες. Ο κάθε υποψήφιος και τα κόμματα λέει πήρα τόσα από τον τάδε, τόσα από τον τάδε …
Δ. Κρεμαστινός: Σωστά, κι εμείς εδώ αυτό έχουμε αλλά δεν το εφαρμόζουμε.
Δημοσιογράφος: Δεν έχουμε πόθεν έσχες εμείς, έχουμε τύπου πόθεν έσχες μάλλον.
Δ. Κρεμαστινός: Όχι το Πόθεν Έσχες, λέμε ότι στις δαπάνες τις πολιτικές πρέπει όλα να δηλώνονται, αλλά στην πράξη αυτό δεν γίνεται.
Δημοσιογράφος: κ. Κρεμαστινέ, κοιτάξτε τι γίνεται τώρα εδώ. Ακούγονται ονόματα, που δεν ξέρουμε πού θα βγάλει τελικά η Δικαιοσύνη, ποιο θα είναι το πόρισμα, και αν θα καθαρίσει το όνομα ή εν πάση περιπτώσει αν θα τους αποδοθούν ευθύνες, από κει και πέρα όμως επειδή είμαστε μια Χώρα που ταλανιζόμαστε χρόνια και επειδή έχει βγει και αυτό το αφήγημα το οποίο έχει πολύ αληθινή βάση, ότι από την διαφθορά που έχει μετρήσει πόσα δις έχει χάσει η Χώρα, μπορεί να είχαμε προσπεράσει την κρίση και να μην είχαμε μπει σε αυτή τη βάσανο, ο κόσμος μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία που ακόμη πληρώνει και δεν ξέρει πώς να βγάλει τις υποχρεώσεις του, σου λέει τώρα που βγαίνει όλο αυτό θέλει να μάθει πραγματικά πως φτάσαμε μέχρι εδώ.
Δημοσιογράφος: Δεν είμαστε αρένα, θέλουμε να μάθουμε τέλος πάντων τι πραγματικά έγινε.
Δ. Κρεμαστινός: Εκείνο που είπε χθες και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής η κυρία Γεννηματά και το λέω και εγώ σε κάθε ευκαιρία είναι ό,τι μαθαίνει σήμερα ο κόσμος, και καλά μαθαίνει, το οφείλει σε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι πέρασαν αυτούς τους νόμους της αντιδιαφθοράς που λέω εγώ, που διέγραψαν τους συγκεκριμένους ανθρώπους από το κόμμα τους δηλαδή..
Δημοσιογράφος: Τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον κ. Παπαντωνίου.
Δημοσιογράφος: Έχετε κάνει την κάθαρση…
Δ. Κρεμαστινός: Ασφαλώς, και κανένα άλλο κόμμα δεν έχει κάνει αυτό το πράγμα. Και όχι μόνο αυτό και έχει ζητήσει και έχει στείλει και τα πρακτικά του κόμματος στον εισαγγελέα. Όταν λοιπόν ένα κόμμα κάνει αυτό το πράγμα δεν μπορεί κανείς να το κατηγορήσει το κόμμα, τους ανθρώπους αυτούς και όταν ένας αναφέρεται ονομαστικά μπορεί να παρατάξει σειρά ονομάτων για να αποδείξει το αντίθετο. Δηλαδή, επειδή λέμε δύο ονόματα μπορώ να πω εγώ τον Πεπονή, μπορώ να πω τον Χαραλαμπόπουλο, μπορώ να πω τον Γεννηματά, μπορώ να πω τον Παπούλια και πάει λέγοντας που ετίμησαν και τον κόσμο και το κόμμα τους. Λοιπόν, δεν μπορεί το κόμμα αυτό που έφερε την κάθαρση ουσιαστικά, διότι αν δεν έπαιρνε αυτούς τους νόμους την διαφάνεια, τους εισαγγελείς, όλα αυτά που βλέπετε, σήμερα δεν θα υπήρχε τίποτα, θα υπήρχε;
Δημοσιογράφος: Αυτό το κόμμα έφερε και το νόμο περί ευθύνης υπουργών, δεν θα το ξεχάσω κύριε Κρεμαστινέ. Μπορεί να έφερε την κάθαρση…
Δ. Κρεμαστινός: Το μπορεί να το σβήσετε.
Δημοσιογράφος: Έφερε την κάθαρση, το μπορεί εντάξει έχω άποψη και εγώ. Είναι το ίδιο κόμμα που έφερε και το νόμο περί ευθύνης υπουργών και που δεν τον έχει αλλάξει.
Δ. Κρεμαστινός: Τον νόμο περί ευθύνης υπουργών συμφωνώ, υπήρχε και τον βελτίωσε…
Δημοσιογράφος: Τον ισχυροποίησε…
Δ. Κρεμαστινός: Τον βελτίωσε γιατί άφησε μία περίοδο παραπάνω ελέγχου. Βεβαίως όμως όλοι αναγνωρίζουν και εμείς αναγνωρίζουμε τώρα ότι πρέπει να αλλάξει. Αλλά εγώ θα σας πω κάτι άλλο: όταν έφερε το νόμο αυτόν στη Βουλή, στο Σύνταγμα ποια ήταν τα κόμματα που είπαν όχι δεν το ψηφίζουμε; Ο νόμος ψηφίστηκε, τον έκανε αποδεκτό.
Δημοσιογράφος: Σωστά.
Δ. Κρεμαστινός: Άρα λοιπόν δεν μπορεί να κάνουμε κριτική στον έναν και να μην τους βλέπουμε όλους. Άρα λοιπόν όλα τα κόμματα δέχτηκαν το νόμο αυτόν που λέτε. Άρα το κόμμα που έκανε την κάθαρση ουσιαστικά ήταν αυτό που πλήρωσε και τον λογαριασμό και τον πληρώνει μέχρι σήμερα.
Δημοσιογράφος: Καλά ο λογαριασμός έχει και άλλα πράγματα μέσα όπως το χαρτάκι γράφει χρεοκοπίες, μνημόνια, ΔΝΤ που ακούγαμε ότι αφήνει καμένη γη και τώρα ξαφνικά το φωνάξαμε και αυτά είναι πολύ πρόσφατα.
Δ. Κρεμαστινός: Πρώτα από όλα μιλούμε για μύθους: ο Γιώργιος Παπανδρέου ένα μεγάλο λάθος έκανε το ότι όταν αντιλήφθηκε πώς έχουν τα πράγματα δεν είπε «πάω για εκλογές ή δημοψήφισμα» γιατί εδώ η κυρία Μέρκελ, και αυτό απεδείχθη και αποδεικνύεται μέχρι σήμερα, μου λέει ότι χωρίς το ΔΝΤ η χώρα καταστρέφεται τότε ναι.
Δημοσιογράφος: Αυτό που λέτε, το δημοψήφισμα μας πήρε σβάρνα όλους…
Δ. Κρεμαστινός: Μιλάω για το Καστελόριζο.
Δημοσιογράφος: Α, πριν.
Δ. Κρεμαστινός: Λάθος, πολιτικό λάθος, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν αυτός που έφερε την κάθαρση ουσιαστικά, τους νόμους, τις διαγραφές, τον Άκη και όλους τους άλλους.
Δημοσιογράφος: Για το μνημόνιο θα μείνει όμως για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.
Δ. Κρεμαστινός: Για το μνημόνιο είναι λάθος και το λέει και η κυρία Γεννηματά: πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή, όχι είπε χτες για να ποινικοποιήσουμε τους ανθρώπους, αλλά για να βρούμε τι οδήγησε πραγματικά στο μνημόνιο, διότι τα πέντε χρόνια που προηγήθηκαν της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Γιώργο Παπανδρέου, μέσα στον ένα χρόνο έγινε η καταστροφή; Στα πέντε χρόνια προηγουμένως συνετελέσθη η καταστροφή ή αν θέλετε να πάμε και πιο πίσω. Αλλά, η κυρία Γεννηματά το είπε χτες, άρα λοιπόν δεν μπορούμε εμείς να δεχτούμε ότι…
Δημοσιογράφος: Ο πολιτικός κόσμος τσακώνεται για τα ίδια πράγματα για τα οποία τσακωνόταν από την πρώτη μέρα. Πώς θα πάμε στις εκλογές και τις εθνικές και τις άλλες που θα προηγηθούν με το ΚΙΝΑΛ να έχει ως λάβαρο τον Κώστα Σημίτη; Και το λέω αυτό γιατί είδαμε μία ασπίδα πολύ της κυρίας Γεννηματά χθες στην αίθουσα της ολομέλειας να τον μνημονεύει ως τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά διακρίνει κανείς εδώ μία επιλεκτική μνήμη γιατί ήταν και ο πρωθυπουργός του Άκη, του Γιάννου, του Μαντέλη, του Τσουκάτου…
Δ. Κρεμαστινός: Σωστό.
Δημοσιογράφος: Ήταν ο πρωθυπουργός της νύχτας των Ιμίων και του «ευχαριστώ» την επόμενη μέρα στους Αμερικανούς.
Δ. Κρεμαστινός: Σήμερα τους ευχαριστούμε κάθε μέρα τους Αμερικανούς, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια αμφιβολία περί αυτού. Ο κύριος Καμμένος επανειλημμένως το λέει αυτό και κανένας δεν εκπλήττεται.
Δημοσιογράφος: Καταλαβαίνετε πως το λέω κύριε Κρεμαστινέ…
Δ. Κρεμαστινός: Το καταλαβαίνω, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι άλλο: ότι του Κινήματος Αλλαγής η σημαία είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά όλοι οι πρωθυπουργοί εντάσσονται μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, άρα λοιπόν να μη το συγχέουμε αυτό το πράγμα. Αλλά, εκείνο το οποίο πρέπει να πω, η μυθολογία είναι ότι το ΔΝΤ και μέχρι σήμερα αποδεικνύεται, δεν νομίζω ότι ο Τσακαλώτος ή ο πρωθυπουργός δεν ήθελαν να απαλλαγούν από το ΔΝΤ, είναι προϋπόθεση για να μη χρεοκοπήσει η χώρα τεθείσα από την κυρία Μέρκελ.
Δημοσιογράφος: Κύριε Κρεμαστινέ, επειδή το πήγαμε και λίγο στη Γερμανία και πρέπει να ρωτήσουμε και για τα πανεπιστήμια και πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά γρήγορα, δεν μπορώ τώρα να μη ρωτήσω ποια είναι η άποψη σας στο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης ας πούμε από το Βερολίνο ο κύριος Σόλτς βλέπει και καλεί τον κύριο Τσίπρα για συμπόρευση…
Δ. Κρεμαστινός: Γιατί όχι;
Δημοσιογράφος: Κλήθηκε η κυρία Γεννηματά;
Δ. Κρεμαστινός: Η επίσημη θέση είναι ότι κάλεσε πρωθυπουργούς, αλλά εν πάση περιπτώσει εγώ να προχωρήσω στη σκέψη σας γιατί όχι να μην τον καλέσει; Το θέμα είναι ότι κάλεσε πρωθυπουργούς και δεν κάλεσε τα κόμματα, αυτό είναι άλλη ιστορία, είναι δηλαδή θέμα του SPD, όμως δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι η Ευρώπη, τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης, τα αμιγώς αριστερά, πρακτικά δεν παίζουν κανένα ρόλο έχουν συρρικνωθεί, τα ευρωπαϊκά εννοώ.
Δημοσιογράφος: Καλά, και οι σοσιαλδημοκράτες δεν τα πάνε καλά επίσης.
Δ. Κρεμαστινός: Σύμφωνοι, αλλά οι άλλοι είναι χειρότερα, οπότε λοιπόν κάτι πρέπει να γίνει, μακάρι να είχα χρόνο να τα αναπτύξω αυτά τα θέματα, διότι το μεγάλο λάθος έγινε όταν αυτή η κυβέρνηση, ο συνεταίρος δεν ήταν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Κίνημα Αλλαγής, διότι αν ήταν ο συνεταίρος…
Δημοσιογράφος: Τώρα αυτό είναι δική σας πρόταση…
Δ. Κρεμαστινός: Δεν είναι πρόταση, είναι κρίση…
Δημοσιογράφος: Γιατί πάμε και στην επόμενη μέρα που συζητούνται πολλά γιατί μπορεί αυτός ο γάμος να τελειώσει, ο σημερινός.
Δ. Κρεμαστινός: Λέω τι έγινε, εάν αυτό είχε γίνει μετά βεβαιότητας δεν θα είχαμε την ταλαιπωρία του πρώτου εξαμήνου που το παραδέχεται και ο πρωθυπουργός και βλέπετε ότι όλα τα κοινωνικής φύσεως νομοσχέδια…
Δημοσιογράφος: Και γιατί δεν συντάσσεστε τώρα και τηρείτε τη λογική ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;
Δ. Κρεμαστινός: Γιατί τώρα έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά που είπατε προηγουμένως και έχουν ψυχράνει το κλίμα να σας το πω πολύ απλά…
Δημοσιογράφος: Έχει γίνει πιο θερμό το κλίμα από την άλλη πλευρά; Θέλω να πω τώρα που οι σοσιαλιστές συναντούν τον Αλέξη Τσίπρα εδώ το Κίνημα Αλλαγής συναντά τη ΝΔ και…
Δ. Κρεμαστινός: Δεν συναντά τη ΝΔ μην το λέτε αυτό, βεβαίως το αντιλαμβάνομαι ότι είναι κατά κάποιο τρόπο ένα επιχείρημα της κυβέρνησης…
Δημοσιογράφος: Έχει ξανασυνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ.
Δ. Κρεμαστινός: Τότε που είχε συνεργαστεί ήταν οι δεύτερες εκλογές και αν δεν συνεργαζόταν το ΠΑΣΟΚ η πλειοψηφία που δεν ήταν 151 βουλευτές, θα πηγαίναμε σε τρίτες εκλογές και τότε από ότι θυμόσαστε φέρνανε τα λεφτά στην Ελευσίνα με αεροπλάνα, είχαμε δηλαδή χρεοκοπία. Συνεργάστηκε δηλαδή τότε το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ για να αντιμετωπιστεί η χρεοκοπία της χώρας.
Δημοσιογράφος: Θέση πρέπει να πάρει η Φώφη Γεννηματά, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για το αν και πριν τις εκλογές αν μπορεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ…
Δ. Κρεμαστινός: Το είπε και χθες ότι εμείς έχουμε θέσεις με όποιο κόμμα έρθει πρώτο και δε σχηματίζει κυβέρνηση θα υπερασπίσουμε τις θέσεις μας.
Δημοσιογράφος: Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια…
Δ. Κρεμαστινός: Να μου δώσετε λίγο χρόνο για αυτό το θέμα, γιατί με την ιδιότητα μου του Καθηγητή Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ πρέπει να τα πω. Εγώ είμαι από αυτούς που έγραψα στις μεγάλες εφημερίδες στην προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι δημόσια. Τώρα που ακόμα και η Αλβανία αποκτά ιδιωτικά, η Κύπρος έχει οκτώ και τα παιδιά μας βρίσκονται στην Κύπρο, η άμυνα κατά την γνώμη μου και αυτό πρέπει να το λάβει υπόψη του και ο πρωθυπουργός της χώρας είναι να μην αποκτήσει πανεπιστήμια ιδιωτικά του τύπου των Βαλκανίων, διότι τότε θα έχουμε ένα κτήριο και θα λέγεται πανεπιστήμιο και αυτό δεν θα είναι πανεπιστήμιο, θα δίνει πτυχία τα οποία δεν έχουν καμία αξία. Η πρόταση η δική μου είναι για να μην έρθουν αυτά τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, παρότι δημοσίευσα άρθρα υπέρ του δημοσίου πανεπιστημίου, βλέποντας τώρα τα πράγματα πως εξελίσσονται, είναι να τεθούν τέτοιες προδιαγραφές στο Σύνταγμα που τα πανεπιστήμια τα οποία στο μέλλον μπορεί να έρθουν να έχουν τέτοιες προδιαγραφές όπως το Κέμπριτζ, η Οξφόρδη, η Σορβόννη, το Χάρβαρντ, δηλαδή να τεθούν τέτοιες προδιαγραφές να μην μπορούν να γίνουν αυτά τα ιδιωτικά που γίνονται…
Δημοσιογράφος: Άρα είστε υπέρ του να αλλάξει η εικόνα…
Δ. Κρεμαστινός: Είμαι υπέρ με την προϋπόθεση αυτή, διότι αυτό που σας λέω και κρατήστε το κάποια στιγμή, μπορεί τώρα να μη γίνει, στην Ελλάδα με μία αλλαγή του Συντάγματος ευρεία θα έρθουν ιδιωτικά πανεπιστήμια από αυτά που βλέπετε σήμερα στα Βαλκάνια και στην Κύπρο.
Δημοσιογράφος: Πάντως στην Ελλάδα υπάρχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το ΕΑΠ, πληρώνεις, παίρνεις πτυχίο, είναι πολύ μεγάλη συζήτηση και νομίζω ότι δεν είναι μαύρο και άσπρο. Θα καταφέρετε να συνεννοηθείτε στη Βουλή κύριε Κρεμαστινέ για την αναθεώρηση του Συντάγματος;
Δ. Κρεμαστινός: Από τη θέση μου της Αντιπροεδρίας της Βουλής βλέπετε ότι συνεννοούμαστε πάρα πολύ καλά.»