Συνεντεύξεις

Φ. Zαννετίδης: «Πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας είναι η ανάδειξη της γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Την ικανοποίησή του σε ό,τι αφορά το έργο της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου στον πρωτογενή τομέα και την πορεία ανάδειξης της Γαστρονομίας, εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γαστρονομίας και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Όπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, το κυριότερο επίτευγμα είναι ο τίτλος της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» που αποτελεί όχι μόνον μια μεγάλη επιτυχία για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και για όλη την Ελλάδα καθώς είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για προβολή και διαφήμιση όχι μόνον της γαστρονομίας αλλά και των ντόπιων προϊόντων από τα νησιά μας. Παράλληλα, μιλάει για την αγροτική ανάπτυξη, την ανάγκη στήριξης των νέων αγροτών και της προώθησης της ντόπιας παραγωγής.
Επιπλέον, ξεκαθαρίζει την κατάσταση σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό με την προμήθεια φωτιστικών LED μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ενώ μιλάει για τις δράσεις και τα σχέδια της περιφερειακής αρχής με γνώμονα την ανάδειξη των νησιών της περιφέρειάς μας, ως Γαστρονομικού προορισμού.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Ζαννετίδη να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Νοτίου Αιγαίου. Τι έγινε τελικά με την προμήθεια των φωτιστικών LED;
Να σημειώσουμε ότι ήταν μια πάρα πολύ σημαντική και αποδοτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Υπήρξαν εγκρίσεις για 15 νέα έργα τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στις Κυκλάδες –πάρα πολύ σημαντικά για τα νησιά μας. Όσον αφορά το έργο «Εξοικονόμηση ενέργειας στο δίκτυο φωτισμού της Νήσου Ρόδου με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σημάτων τύπου LED» που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την επάρκεια του φωτισμού για όλο το νησί, η απόφαση που ελήφθη επί του πρώτου πρακτικού του διαγωνισμού έχει να κάνει με το ό,τι η Ο.Ε. έκανε αποδεκτό εν μέρει το πρακτικό που αφορούσε τον αποκλεισμό ενός από τους δύο οικονομικούς φορείς (εταιρείες) που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Στη συνέχεια, προσφεύγοντας στο άρθρο 102 του Νόμου 4412, ζητάμε περαιτέρω διευκρινίσεις από τον ανάδοχο, προκειμένου σε επόμενο στάδιο η Οικονομική Επιτροπή να αποφανθεί επί του αποτελέσματος. Συνεπώς, δεν προέκυψε ανάδοχος ακόμα, καθώς βρισκόμαστε στην διαδικασία της διερεύνησης. Κι αυτό έγινε με στόχο να προχωρήσουμε με ασφάλεια στον διαγωνισμό.
• Να περάσουμε στα θέματα της Γαστρονομίας. Βλέπουμε ότι καταγράφεται έντονη κινητικότητα για τα προϊόντα πιστοποίησης. Υπάρχει και το ανάλογο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς των νησιών (Κυκλάδων και Δωδεκανήσων);
Πρόκειται για μια στοχευμένη ενέργεια της περιφερειακής αρχής, για την ανάδειξη, την προώθηση και την προβολή των τοπικών προϊόντων που παράγονται. Πολύ περισσότερο μάλιστα, για την πιστοποίησή τους σε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης τα οποία παράγονται στα νησιά. Στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, θα ενταχθούν στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα οι πιστοποιήσεις των τοπικών μας προϊόντων, όπως αυτές έχουν αναγραφεί κι έχουν ελεγχθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μιλάμε για τα τοπικά προϊόντα που πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές και προϋποθέσεις για πιστοποίηση. Ωστόσο, θα γίνει μια διερεύνηση προϊόντων που πληρούν τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν για πιστοποίηση και να πάρουν την αξία που τους πρέπει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΝΑΙ, ολοκληρώθηκε πρόσφατα η αξιολόγηση των αιτήσεων στο μέτρο ένταξης νέων αγροτών –της 2ης πρόσκλησης που έχει απευθύνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Συνολικά κατατέθηκαν 108 αιτήσεις στην ΠΝΑΙ από τις οποίες οι 103 εντάσσονται κανονικά, 3 απορρίφθηκαν και 2 κλήθηκαν να συμπληρώσουν νέα δικαιολογητικά. Για τα Δωδεκάνησα οι αιτήσεις είναι 46 συνολικά , για τις Κυκλάδες είναι 57, για το νησί της Ρόδου είναι 19, για την Κω είναι 7, για την Κάλυμνο είναι 4, για την Κάρπαθο είναι 2, για την Αστυπάλαια είναι μία, για την Λέρο είναι 11, για τη Νίσυρο είναι μία και για την Σύμη είναι μία. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να εισακουστεί το αίτημά μας, για 3η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στους νέους αγρότες να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Εμείς πάντως, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε διότι παρατηρούμε ότι υπάρχουν και άλλοι νέοι που ενδιαφέρονται ενώ υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από αυτό το πρόγραμμα και πρέπει να τους αξιοποιήσουμε.
• Μιλήστε μας για τα προϊόντα αυτά που παρουσιάζονται και στις εκθέσεις τροφίμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ποια έχουν πιστοποιηθεί και ποια είναι υπό διερεύνηση;
Μέχρι τώρα, έχουν ήδη πιστοποιηθεί το μελεκούνι της Ρόδου, η σιτάκα της Κάσου και το Λόπι της Κατταβιάς. Τα προϊόντα που πληρούν τις προϋποθέσεις και θα προχωρήσουν για πιστοποίηση, είναι τα εξής: Μέλι της Ρόδου, Κουλούρες Καρπάθου, Σπινιάλο Δωδεκανήσου, Γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας, Λάδι της Κω, Κουφέτο Μήλου, Λεμόνι Άνδρου. Επιπλέον, τα προϊόντα που είναι υπό διερεύνηση εάν υπάρχει δυνατότητα πιστοποίησης, είναι τα εξής: Σκόρδα από τα Καλαβάρδα, Φράουλες Παραδεισίου, Βερίκοκα Αφάντου, Κολιός Λέρου, Ροδάκινα Ρόδου, Σιτάρι Ρόδου, Καρπούζι Ρόδου, Συμιακό Γαριδάκι.
• Η Περιφέρεια πάντως δείχνει να προσπαθεί για την πιστοποίηση, προώθηση αλλά και προβολή των τοπικών μας προϊόντων στις διάφορες εκθέσεις. Είστε ικανοποιημένος από την προσπάθεια αυτή;
Είναι αλήθεια ότι πάμε πολύ καλά και υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή αλλά και ανταπόκριση. Αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα και τις συμμετοχές των παραγωγών μας. Εμείς προσπαθούμε να συμμετέχουμε στις εκθέσεις τροφίμων, κρασιών κ.λπ. προβάλλοντας και προωθώντας στην αγορά, αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, τα προϊόντα των παραγωγών μας. Αυτό είναι και η μεγάλη μας επιτυχία, διότι οι παραγωγοί μας έχουν την ευκαιρία να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες με άλλες επιχειρήσεις για την προώθηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, αφού από τις αρχές του νέου έτους θα πρέπει να υπηρετήσουμε και να προβάλλουμε με την δέουσα προσοχή, τον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019».
Υπάρχουν παράλληλες δράσεις πέραν των εκθέσεων, όπως οι Μαμάδες του Αιγαίου κ.ά. Υπάρχει συμμετοχή σε αυτές τις δράσεις;
Όπως είπα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συνεχίσει τις δράσεις της. Από τις αρχές του επόμενου έτους έχοντας τον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019», θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πολλές δράσεις, συμμετοχές σε εκθέσεις κ.λπ. πάντα σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων – Δωδεκανήσων και φυσικά, με τους παραγωγούς από τα νησιά της Περιφέρειάς μας. Αυστηρή προϋπόθεση παραμένει η συμμετοχή με τοπικά προϊόντα, τα προϊόντα δηλαδή που παράγονται στα νησιά και βεβαίως με στόχο την ανάδειξη της Γαστρονομίας και των γεύσεων που μπορούν να αναδειχθούν με αυτά.
Ποιο θα είναι το πλάνο για την «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019»;
Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση, να αναδείξουμε σε κάθε νησί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέσω της Γαστρονομίας, την παράδοση και τον πολιτισμό. Όλα αυτά, άμεσα συνδεδεμένα με τον Τουρισμό. Η προσπάθεια είναι κοινή, με τους φορείς του κάθε νησιού, με τους παραγωγούς, με τους συνεργάτες μας -όπως η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων – Δωδεκανήσων και την πρέσβειρά μας Αργυρώ Μπαρμπαρίγου- ώστε να αναδειχθούν τα προϊόντα του κάθε τόπου ξεχωριστά, όπως τους αξίζει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου