«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον φτωχό Καλλικράτη»

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό το φτωχό Καλλικράτη. Ίσως να είναι καλύτερα να έχουμε νέα μορφή ΟΤΑ. Αν είναι αποφασισμένη η κεντρική διοίκηση να δει ποια τα προβλήματα που προέκυψαν στα τρία χρόνια και να τα διορθώσει μπορεί να λειτουργήσει και με τη νέα μορφή ο ενιαίος Δήμος. Το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξουν ένας, δυο ή τρεις Δήμοι αλλά μια πλήρης αλλαγή των δεδομένων».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Στράτος Καρίκης με αφορμή την έναρξη της συζήτησης για τον Καλλικράτη Νο2.
«Θα δούμε πώς θα εκφραστούν όλες αυτές οι απόψεις και πώς θα αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι υπουργοί και οι βουλευτές μας το θέμα από το Σεπτέμβριο για να καταλήξουμε στις απόψεις μας», δηλώνει ο κ. Στράτος Καρίκης και προσθέτει πως παρά το γεγονός ότι έγινε ένα νοικοκύρεμα, ο Καλλικράτης, όπως λειτούργησε, συνέβαλε στο να αποξενωθούν ο αιρετοί και οι υπεύθυνοι της διοίκησης του Δήμου από τον κόσμο.
Σε ερώτηση σχετικά την υποψηφιότητά του στις προσεχείς εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοικησης ο κ. Καρίκης δηλώνει:
«Η όποια έκφραση γνώμης από μένα θα ήταν παρακινδυνευμένη πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου. Σε κάθε περίπτωση πρώτη προτεραιότητά μου είναι η προσφορά στον τόπο. Δεν βάζω πάνω από τον τόπο μου τις πολιτικές φιλοδοξίες».
Η συνέντευξη του κ. Στράτου Καρίκη, αναλυτικά:
• Ποια είναι η άποψή σας για το χωροταξικό των ΟΤΑ, θέμα που θα τεθεί και στον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη όταν θα επισκεφθεί τη Ρόδο;
Μέχρι τώρα τα δεδομένα ήταν πως θα είχαμε ένα Δήμο στο νησί της Ρόδου. Πράγματι τον τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί φιλολογία για το αν θα πρέπει να υπάρχουν στο νησί μας ένας δύο ή περισσότεροι δήμοι. Αν συμβεί αυτό θα αλλάξει όλο το πολιτικό σκηνικό. Πιστεύω πως θα πρέπει όλα τα θέματα που αφορούν τη Ρόδο να τα δούμε από διαφορετική σκοπιά. ΄Ολοι θεωρούσαμε δεδομένο ότι παρά τις συζητήσεις δεν θα είχαμε αλλαγές. Εκ των πραγμάτων εκτιμώ πως θα πρέπει να περιμένουμε τη συζήτηση με τον υπουργό όπου θα κατατεθούν διάφορες απόψεις. Ζούμε σε μια δημοκρατία και όλοι θα πρέπει να εκφέρουν τις απόψεις τους. Επίσης θα πρέπει να περιμένουμε και την ψήφιση του νομοσχεδίου προκειμένου να εκφραστούμε με βάση τα νέα δεδομένα.
• Πρέπει να υπάρξει ένας Δήμος στο νησί μας ή περισσότεροι;
Το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξουν ένας, δυο ή τρεις Δήμοι αλλά μια πλήρης αλλαγή των δεδομένων. Είχα πει ξεκάθαρα στις αρχές του 2010, που ήταν να λειτουργήσει ο Καλλικράτης ότι πολλοί Δήμοι δεν θα μπορούσαν καν να κάνουν έναρξη λειτουργίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των πρώην ΟΤΑ στο νησί ήταν προβληματικοί. Μετά από την περίοδο που διανύσαμε όπου πολλά θέματα λύθηκαν και μπήκαν σε μια τάξη τα οικονομικά πρέπει να δούμε τι θέλουμε. Έναν Καλλικράτη πλούσιο που θα προέβλεπε μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε επίπεδο διοίκησης; Πρέπει να αναφέρω πως η διοικητική μεταρρύθμιση ενώ πέτυχε σε πολλά πράγματα προκάλεσε μείωση των ατόμων σε επίπεδο διοίκησης. Πριν στο επίπεδο των δέκα Δήμων ήταν περισσότερες οι θέσεις ευθύνης που υπήρχαν. Τώρα οι θέσεις ευθύνης αντιδημάρχων είναι μόνο επτά. Ο ενιαίος Δήμος θα πρέπει να είναι ενισχυμένος σε επίπεδο πόρων και προσώπων. Όπως λειτουργεί σήμερα ο Καλλικράτης έχει συμβάλει στο να αποξενωθούν ο αιρετοί και ο υπεύθυνοι της διοίκησης του Δήμου από τον κόσμο. Νομίζω πως αυτό είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα. Το πλεονέκτημα ήταν ότι μπήκε μια τάξη σε θέματα που επί χρόνια δεν μπορούσαν να λυθούν στο επίπεδο των δέκα Δήμων.
• Ως εκ τούτου καταλήγετε πως ο Καλλικράτης χρειάζεται αλλαγές;
Ναι, πρέπει να γίνουν αλλαγές. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό το φτωχό Καλλικράτη. Ίσως να είναι καλύτερα να έχουμε νέα μορφή ΟΤΑ. Αν είναι αποφασισμένη η κεντρική διοίκηση να δει ποια τα προβλήματα που προέκυψαν στα τρία χρόνια και να τα διορθώσει μπορεί να λειτουργήσει και με τη νέα μορφή ο ενιαίος Δήμος. Θα δούμε πώς θα εκφραστούν όλες αυτές οι απόψεις και πώς θα αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι υπουργοί και οι βουλευτές μας το θέμα από το Σεπτέμβριο για να καταλήξουμε στις απόψεις μας. Θα αναφέρουμε τις θέσεις για το αν θα λειτουργήσει ως έχει ο Δήμος ή θα πρέπει να επέλθουν αλλαγές.
• Τι λέτε για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών πριν από λίγες ημέρες;
Ναι, είναι μια σημαντική πρόοδος η αλλαγή στο θέμα του εκλογικού νόμου. Το ψηφοδέλτιο στο οποίο ανήκει ένας άνθρωπος που χαίρει της εκτίμησης της κοινωνίας δεν πρέπει να είναι το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι που προσφέρουν είναι καλό να μπορούν να ψηφίζονται από όλους τους συμπολίτες τους και όχι να υπάρχουν κομματικές γραμμές. Είναι θετική η απόφαση αυτή εφόσον τεθεί σε ισχύ.

• Δεν ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος να εκλέγεται ο εκάστοτε δήμαρχος με συμβούλους που δεν ανήκουν στην παράταξη που συγκρότησε;
Όχι. Πιστεύω απόλυτα στις συναινέσεις, στη λήψη αποφάσεων και τη συνεννόηση μεταξύ των δημοτικών συμβούλων. Σε κάθε περίπτωση ποτέ μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Βλέπω δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων που προσπαθούν να δώσουν λύση στα προβλήματα του νησιού μας. Θεωρώ άρα πως πέρα από την κατεύθυνση του κάθε δημοτικού συμβούλου στις εκλογές -μετά τη συγκρότηση του δημοτικού συμβουλίου- θα πρυτανεύσει η λογική, η ανάγκη να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το νησί και να προωθηθούν τα μεγάλα θέματα του νησιού μέσα από ευρύτερες συναινέσεις.
• Θεωρείτε θετικό το γεγονός της επίσκεψης του υπουργού Εσωτερικών στη Ρόδο λίγο καιρό μετά τη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα με τη συμμετοχή του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνα;
Πάντα και οποιαδήποτε επίσκεψη υπουργού έχει κάτι να προσθέσει στο νησί μας. Σε θετική κατεύθυνση ήταν και η επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Ρόδο ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλος. Αρκεί βέβαια να ακολουθήσουν και οι αντίστοιχες αποφάσεις. Να μη μείνουμε δηλαδή στις επισκέψεις αλλά στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις που θα είναι σύμφωνες με αυτά που θα μεταφερθούν από το δημοτικό συμβούλιο στον κ. Μιχελάκη και τους άλλους υπουργούς. Πιστεύω πως ο υπουργός Εσωτερικών θα εξετάσει όλα τα θέματα της αρμοδιότητάς του και θα λάβει αποφάσεις που θα είναι για το καλό του νησιού μας.

• Εχετε λάβει τις αποφάσεις σας για τις επόμενες εκλογές; θα είστε υποψήφιος;
Δεν το ξέρω αυτό ακόμη. Αυτή τη στιγμή ζούμε σε ένα διαφορετικό σκηνικό. Η συζήτηση για το χωροταξικό έχει ανοίξει. Η όποια έκφραση γνώμης από μένα θα ήταν παρακινδυνευμένη πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου. Με χαρά λίγες ημέρες μετά από αυτή την εξέλιξη, που θα γνωρίζουμε τι θα συμβεί με τους ΟΤΑ, θα δω αν μπορώ να προσφέρω στα κοινά. Σε κάθε περίπτωση πρώτη προτεραιότητά μου είναι η προσφορά στον τόπο. Δεν βάζω πάνω από τον τόπο μου τις πολιτικές φιλοδοξίες. Θα δω πως θα διαμορφωθεί το σκηνικό με την ψήφιση του νόμου και μετά θα μπορώ με καθαρότητα να εκφράσω την άποψή μου.
• Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για το νησί μας;
Στο επόμενο διάστημα θα κριθούν πολλά. Το νησί μας είναι σε κρίσιμη καμπή. Αισιοδοξώ γιατί τα άτομα που δηλώνουν ενδιαφέρον για την ενασχόληση με τα κοινά, κάτι που είναι δύσκολη υπόθεση, έχουν όλα τα εχέγγυα ώστε το νησί μα να ζήσει καλύτερες ημέρες.
• Από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποχώρησε ο κ. Δημήτρης Γάκης κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για στήριξη της Χρυσής Αυγής με αφορμή την συμμετοχή του αντιδημάρχου κ. Σ. Διακοσταματίου στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες έξω από το Δημαρχείο;
Πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση όλοι έχουμε τις ίδιες απόψεις. Κανείς δεν είναι πιο δημοκράτης από τον άλλο σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Και τα 49 μέλη του δημοτικού συμβουλίου ταυτιζόμαστε σε συγκεκριμένες θέσεις. Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί πως η θέση του είναι λιγότερο δημοκρατική από των άλλων συναδέλφων. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να προσέχουμε τις συμπεριφορές μας. Στη Ρόδο που είναι άκρως δημοκρατικός τόπος και τα ατομικά δικαιώματα προστατεύονται δεν πίστευα πως θα δημιουργούνταν τέτοιο θέμα. Έχω εμπιστοσύνη όμως σε όλους τους συναδέλφους για τις δημοκρατικές τους πεποιθήσεις και την έκφρασή τους.
• Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζημάρκος, με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση της κ. Μ. Κολώνα, μίλησε για παρασκήνιο. Ποιούς εννοεί;
Δεν θα σχολίαζα ούτε τη θέση του κ. Γιώργου Χατζημάρκου ούτε και τις απόψεις της κ. Μαριάννας Κολώνα. Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει και δεν θα ήθελα να αναφερθώ περαιτέρω.
• Θεωρείτε πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα υπάρχουν τριβές εντός των παρατάξεων;
Εκτιμώ πως όλα θα προχωρήσουν με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες. Το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου, οι επικεφαλής των παρατάξεων και όλοι οι σύμβουλοι έχουν τα εχέγγυα μιας πολύ καθαρής διαδικασίας. Είμαι πεπεισμένος πως θα είναι μια καθαρή και ήρεμη διαδικασία οι εκλογές με μικρές ίσως κορώνες. Το νησί μας δεν έχει συνηθίσει σε δύσκολες διαδικασίες. Όσοι από εμάς συμμετέχουμε στις εκλογές θα λειτουργήσουμε όπως πρέπει.
• Η δημοτική αρχή έχει κατηγορηθεί για τις απόψεις που έχει εκφράσει για την εισφορά σε γη ή σε χρήμα θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ποια είναι η θέση σας;
Ξεκάθαρα πιστεύω ότι πρέπει να τηρηθεί η απόλυτη νομιμότητα από τις υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη. Έχει ψηφιστεί μια διάταξη που θέτει νέα δεδομένα. Θα πρέπει οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες να εξετάσουν τα δεδομένα και να πράξουν ανάλογα. Όποιοι υποχρεούνται, να πράξουν τα δέοντα. Πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα και με αποφάσεις να δοθεί η λύση σε πλαίσια διασφάλισης των δικαιωμάτων του Δήμου αλλά όχι και σε βαθμό εξόντωσης των ξενοδόχων. Οι τιμές θα πρέπει να είναι τέτοιες που και ο Δήμος να εισπράξει αυτά που πρέπει και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
• Θα πληγεί ο Δήμος εξαιτίας της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας;
Θεωρώ πως υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία στο θέμα. Το αρνητικό είναι πως ο Δήμος χάνει ένα από πιο σημαντικά εκτελεστικά ελεγκτικά όργανα που διέθετε. Με τη βοήθεια της υπηρεσίας αυτής δίνονταν λύσεις σε αρκετά θέματα. Μιλάμε για μια αποδυνάμωση του συγκεκριμένου βαθμού με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Το μόνο θετικό είναι πως αν ενταχθούν οι περισσότεροι δημοτικοί αστυνόμοι στην ΕΛΑΣ και δημιουργηθεί ειδικό τμήμα μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το δήμο. Είναι δυνατό δηλαδή να αναπτυχθεί συνεργασία με το Δήμο για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε.