Ρεπορτάζ

Σημαντικές δράσεις για τη στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Την έγκριση δράσεων σε θέματα πρωτογενούς τομέα, θα εισηγηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Στην εισήγηση, περιγράφονται οι δράσεις, οι συμμετοχές σε εκθέσεις αλλά και οι στόχοι της ΠΝΑΙ για τον πρωτογενή τομέα. Αναλυτικότερα:
«Βασικός στόχος του επικοινωνιακού προγράμματος όσον αφορά τον Πρωτογενή Τομέα είναι η προβολή και η προώθηση των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κυρίως μέσω της συμμετοχής της ΠΝΑΙ σε Εκθέσεις και Φεστιβάλ, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τα τοπικά και τα πιστοποιημένα προϊόντα της Περιφέρειας.
Επίσης στόχο έχει την ενδυνάμωση των εμπορικών δεσμών των παραγωγών τροφίμων και ποτών του Νοτίου Αιγαίου με την ελληνική και τη διεθνή αγορά, ώστε να αποδοθούν τα μέγιστα δυνατά εμπορικά οφέλη στους παραγωγούς της.
Τελικός στόχος, στο πλαίσιο της ανακήρυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως “Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης το 2019” είναι η ανάδειξη της Αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας και η καθιέρωσή της ως δυναμικού παράγοντα υγιεινής διατροφής, η διασύνδεση του τουρισμού με την γαστρονομία, καθώς και η προβολή των νησιών της Περιφέρειας υπό το πρίσμα του γαστρονομικού τουρισμού.
Οι μέθοδοι τις οποίες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι είναι οι εξής:
Διανομή εντύπων για την παρουσίαση των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων του Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας.
Ραδιοφωνικοί ή/και τηλεοπτικοί διαγωνισμοί με έπαθλο προϊόντα του Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας.
Άρθρογραφία σε ΜΜΕ (εφημερίδες ή/και ένθετα ή/και περιοδικά, ιστοσελίδες)
Προβολή του Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Προβολή των τοπικών προϊόντων και παραγωγών της Περιφέρειας σε τηλεοπτικές ή/και ραδιοφωνικές εκπομπές.
Διοργάνωση ή/και συνδιοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων με φορείς του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα κ.λπ. για την προβολή της αιγαιακής κουζίνας.
Μαγειρικές δραστηριότητες της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων στις περισσότερες Εκθέσεις και γαστρονομικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας.
Μαγειρικές δραστηριότητες επώνυμων σεφ με προϊόντα του Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας εντός και εκτός Ελλάδος.
Δημιουργία βίντεο για την ανάδειξη της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας.
Προβολή σε οθόνες που θα βρίσκονται τοποθετημένες στα περίπτερα της Περιφέρειας, διαφημιστικών spot με προϊόντα του Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας, ταινιών μικρής διάρκειας με αντικείμενο την ιστορία και τα προϊόντα νησιών της Περιφέρειας, ταινιών μικρής διάρκειας του Προγράμματος Aegean Cuisine κ.λπ.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ & ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ
ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
Το περιεχόμενο των επικοινωνιακών δράσεων που περιγράφεται παραπάνω, πρόκειται να υλοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με τη συμμετοχή της ΠΝΑΙ σε Εκθέσεις και Φεστιβάλ του Πρωτογενούς τομέα, καθώς και σε όλα τα γαστρονομικά events που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της “Γαστρονομικής Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019”.
ΥΛΙΚΟΙ & ΑΝΡΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ
Στους υλικούς πόρους περιλαμβάνονται τα εκθεσιακά περίπτερα, οι οθόνες προβολής, τα μέσα δικτύωσης (facebook, instagram, κ.λπ.), τα αναλώσιμα υλικά (usb κ.λπ.), τα φυλλάδια με τα προϊόντα της Περιφέρειας και τα ίδια τα προϊόντα.
Στους ανθρώπινους πόρους περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που θα παρίστανται στα εκθεσιακά περίπτερα καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης , οι αιρετοί προϊστάμενοι της Περιφέρειας, οι σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, οι παραγωγοί των προϊόντων της Περιφέρειας, οι δημοσιογράφοι γεύσης, γαστρονομίας, τουρισμού, life style, food bloggers κ.λπ., το ανθρώπινο δυναμικό της διοργανώτριας εταιρίας, καθώς και όλοι οι φορείς-κοινωνικοί εταίροι της Περιφέρειας στο πλαίσιο της “Γαστρονομικής Περιφέρεια της Ευρώπης”.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ
Οι φορείς με τους οποίους έχει ήδη συνεργασία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έχει ως σκοπό να επεκτείνει εντός του 2019 στο πλαίσιο της ανακήρυξής της ως “Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης το 2019”, ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω:
Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων
Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων
Ενώσεις ξενοδόχων
Ομοσπονδίες ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων
Αγροτικοί Συνεταιρισμοί
Εμπορικοί Σύλλογοι
Ενώσεις παραγωγών
Πολιτιστικοί σύλλογοι κ.λπ.
ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μέσω του επικοινωνιακού προγράμματός της η ΠΝΑΙ φιλοδοξεί να ενισχύσει:
Την προβολή και την προώθηση των αγροτικών της προϊόντων
Την ενδυνάμωση των εμπορικών δεσμών των παραγωγών τροφίμων και ποτών του Νοτίου Αιγαίου με την ελληνική και τη διεθνή αγορά, ώστε να αποδοθούν τα μέγιστα δυνατά εμπορικά οφέλη στους παραγωγούς της
Την ανάδειξη της Αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας και την καθιέρωσή της ως δυναμικού παράγοντα υγιεινής διατροφής,
Τη διασύνδεση του τουρισμού με την γαστρονομία,
Την προβολή των νησιών της Περιφέρειας υπό το πρίσμα του γαστρονομικού τουρισμού
Τη συνεργασία της ΠΝΑΙ με τους φορείς, τους παραγωγούς και τους μεταποιητές
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Η συμμετοχή της ΠΝΑΙ, τα τελευταία χρόνια, στις εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών, τόσο στο εσωτερικό αλλά κυρίως στο εξωτερικό, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Η όλη προσπάθεια και συμμετοχή απέσπασε θετικότατα σχόλια από τους εκθέτες της Περιφέρειας, από συνεκθέτες άλλων Περιφερειών, από τους διοργανωτές και κυρίως από υποψήφιους αγοραστές. Η ΠΝΑΙ συνεχίζοντας τη δυναμική προβολή των τοπικών της προϊόντων και την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών εμπορικών συμφωνιών για τους εκθέτες-παραγωγούς της πρόκειται να λάβει μέρος το 2019 στις παρακάτω εκθέσεις και να στηρίξει δυναμικά τις παρακάτω γαστρονομικές εκδηλώσεις, οι οποίες γνώμονα έχουν την προβολή και την διαιώνιση της πλούσιας γαστρονομικής κουλτούρας των νησιών μας, γεγονός που αποδείχθηκε και με την κατάκτηση του τίτλου της “Γαστρονομικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2019”. Διευκρινίζεται ότι οι Εκθέσεις, καθώς και οι γαστρονομικές εκδηλώσεις που προτείνονται παρακάτω και οι μήνες πραγματοποίησης των γαστρονομικών εκδηλώσεων είναι ενδεικτικά.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ-ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2019, ΠΟΛΗ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ, ΤΟΜΕΑΣ
ΕΚΘΕΣΗ “ΕΞΠΟΤΡΟΦ”, ΑΘΗΝΑ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1-4/2/2019), ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΕΚΘΕΣΗ “DETROP BOUTIQUE”, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΡΤΙΟΣ (2-4/3/2019), ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ
ΕΚΘΕΣΗ “FOODEXPO”, ΑΘΗΝΑ, MAΡΤΙΟΣ (16-18/3/2018), ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ
ΕΚΘΕΣΗ “PROWΕIN”, ΝΤΙΣΣΕΛΝΤΟΡΦ, MAΡΤΙΟΣ (17-19/3/2019), ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
ΝΑTURAL & ORGANIC PRODUCTS EUROPE, ΑΓΓΛΙΑ-ΛΟΝΔΙΝΟ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ (7-8/4/2019), ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΕΚΘΕΣΗ “ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΗ”, ΑΘΗΝΑ, ΜΑΪΟΣ, ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΕΚΘEΣΗ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ, ΡΟΔΟΣ, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ
ΜΑΡΚΕΤ ΕΧΡΟ, ΑΘΗΝΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΑΘΗΝΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΟΙΝΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΕΚΘΕΣΗ “ANUGA”, ΚΟΛΩΝΙΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ (5-9/10/2019), ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, ΑΘΗΝΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ, ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΛΙΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019, ΠΟΛΗ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ, ΤΟΜΕΑΣ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΝΑΙ “ΓΑΣΤΡΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ” ΤΟ 2019 ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΝΑΙ, ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4 ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΚΑΘ’ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟ 2019
Στις παραπάνω Εκθέσεις θα υπάρχει διοικητική εκπροσώπηση από τους υπαλλήλους του Τμήματος Προβολής και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων Δωδεκανήσου και του Τμήματος Προβολής και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων Κυκλάδων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου