Ρεπορτάζ

Παταγώδης αποτυχία της απεργίας στη Ρόδο, λόγω και της κακοκαιρίας

Αντίθετα με την υπόλοιπη χώρα, οι Ροδίτες δεν φάνηκαν να έχουν καμία διάθεση να συμμετάσχουν στην χτεσινή απεργία της ΓΣΕΕ. Η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε από το πρωί, κράτησε τον κόσμο μέσα, με συνέπεια η εικόνα στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου να είναι… απογοητευτική.
Μόνοι παρόντες, η διοίκηση του ΕΚΡ, τα εργατικά σωματεία και οι εκπρόσωποι εργαζόμενων. Οι ομιλίες, όπως ήταν φυσικό, αναβλήθηκαν.
Παρά την απογοήτευσή του, ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Το ΕΚΡ συμμετέχει κανονικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού. Είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος προβλέπει πάνω από 800 εκ. ευρώ μείωση στις κοινωνικές δαπάνες, συνεχίζει να έχει φορομπηχτικό χαρακτήρα. Επίσης, μειώνει το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα πολλοί εποχιακοί εργαζόμενοι από την δική μας περιοχή από το 2019 να πληρώνουν φόρο ενώ η χρονιά αυτή θα είναι η…. ‘ληξιαρχική’ πράξη θανάτου του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Έρχεται κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος στους συνταξιούχους ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι κατάφερε να πάει πίσω την μείωση των συντάξεων. Αυτό είναι ένα τρικ ενόψει εκλογών. Όλα τα άλλα μέτρα παραμένουν. Μπορεί η χώρα να βγήκε από τα μνημόνια όπως μας λένε, αλλά στην ουσία βγήκαν οι δανειστές. Εμείς παραμείναμε σε μνημονιακή κατάσταση και επιτήρηση και έως το 2022 πρέπει να έχουμε πλεονάσματα πάνω από 3,5% που σημαίνει λιτότητα.
Για 99 χρόνια η δημόσια περιουσία περιήλθε στους δανειστές ενώ δεν υπάρχει ανάπτυξη. Διεκδικούμε απέναντι στα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης την πραγματική έξοδο από την μνημονιακή πολιτική που για δέκα χρόνια μαστίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Διεκδικούμε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, διεκδικούμε πραγματικές συλλογικές συμβάσεις για τον κατώτερο μισθό και για τις κλαδικές συμβάσεις, διεκδικούμε αξιοπρεπείς συντάξεις και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, όχι στην κατάργηση του νόμου που προστατεύει την πρώτη κατοικία, διεκδικούμε να υπάρχουν αυξήσεις στο κονδύλι των δημόσιων επενδύσεων οι οποίες είναι προσάναμμα για τη γενικότερη ανάπτυξη, απαραίτητη για την μείωση της ανεργίας, την απεμπλοκή από τις ανελαστικές σχέσεις και την μερική απασχόληση».
Ο κ. Χατζησάββας αναφέρθηκε και στα τοπικά προβλήματα, όπως η βελτίωση των συμβάσεων για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους αλλά και την αγωνία για την ενδεχόμενη διάλυση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, δεσμευόμενος πως «το ΕΚΡ θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα για την διάσωσή της».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου κ. Νίκου Τριπολίτη, ο οποίος τόνισε: «Είναι μία πανελλαδική απεργία με τα πάγια αιτήματα για την εργατική τάξη. Εμείς διεκδικούμε την λύση των προβλημάτων των εργαζομένων της Ρόδου. Ο κλάδος της οικοδομής έχει αρχίσει να βελτιώνεται και οι ξενοδόχοι προσπαθούν να ενισχύσουν τους εργαζόμενους της Ρόδου, προτιμώντας τα τοπικά συνεργεία».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης αν και εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την μη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία είπε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί: «Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα. Ξέρουμε ότι είναι όλα δύσκολα κι εμείς οι εποχιακά εργαζόμενοι έχουμε και το θέμα της ανεργίας. Μας στέρησαν και το επίδομα που μειώθηκε στους τρεις μήνες. Θα συνεχίσουμε τις πιέσεις και τις συναντήσεις για να βρούμε μια λύση. Και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες πληρώνουν για το επίδομα κι εμείς παίρνουμε μόνον τρεις. Είναι αδικία» όπως είπε.
Παρόντες ήταν ακόμη ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Ιδιωτικής Κλινικής Γιουρομέντικα και ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι από σωματεία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου